Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Павлик-равлик, Письменна Лариса 📚 - Українською

Читати книгу - "Павлик-равлик, Письменна Лариса"

102
0
10.03.24
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Павлик-равлик" автора Письменна Лариса. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Павлик-равлик, Письменна Лариса» була написана автором - Письменна Лариса, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Павлик-равлик, Письменна Лариса" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

— А я знаю щось!—похвалився товстий Валерка. — Там дядя новенького хлопчика привів.

Як-таки—Валерик знає, а вона, Оксанка, ні? Ревниво відіпхнувши Валерика від дверей, Оксанка хвостиком проскочила вслід за Надією Іванівною.

Там стояв височенний дядько і тримав за руку маленьке (ку-уди менше за Оксанку!) хлоп'ятко.

— Надіє Іванівно, цьому хлопчикові лише два з половиною роки. Зможете його взяти до своєї групи?—запитала Антоніна Дмитрівна, завідувачка дитячого садка.

Надія Іванівна нахилилась і лагідно взяла хлопчика за плечі. Хлопчик струсонув плечима, від-брикнувся ніжкою і, мов реп'яшок, уп'явся в батькове пальто.

— Павлику, ну чого ти боїшся, дурненький?— батько повернув його обличчям до виховательки. Хлоп'я зіщулилось і затулило рученятами обличчя.

— Павлику,—привітно мовила Надія Іванівна,— хочеш побачити живу білочку? Ходімо, я тобі покажу.

Павлик щільніше притиснув долоні до обличчя.

— Павлику-Равлику, вистав ріжки та ніжки! — подала свій голосок і Оксанка. Але Павлик-Равлик не хотів виставляти ні ріжок, ні ніжок. Він навіть очі заплющив.

— Справжній равлик,—засміялася Надія Іванівна і спробувала взяти Павлика на руки, але той так пручався, що довелося його випустити.

— Маленький ще дуже,—промовила вона.—Нехай трошки підросте.

— Він звикне,—сказав Павликів батько.—От побачите, він швидко звикне!

— Ні, маленький,—вирішила й Антоніна Дмитрівна.— Коли сповниться йому три роки, тоді й приведете.

із

— Я вас дуже прошу! У Павлика немає матері...

Надія Іванівна щось тихо шепнула завідувачці і підійшла до Павлика. Антоніна Дмитрівна кивнула їй головою, взяла Павликового батька за рукав і тихенько вивела з канцелярії.

І Павлик-Равлик лишився в дитячому садку.

* * *

Ох, і завдало ж клопоту всім це хлоп'я!

Рано-вранці батько приводив його в садок і намагався непомітно зникнути. Але Павлик пильно стежив за кожним батьковим кроком, і його доводилось відривати силоміць.

— Павлику, роздягайся.

— У-у-у...—гуде Павлик, поблискуючи спідлоба темними оченятами, і силкується втриматись у своїй шубці.

— Снідати, Павлику! Сідай поруч зі мною, — тягне його за руку Оксанка, а Павлик тільки сопе й упирається коротенькими ніжками, як незграбний ведмедик.

— Ходи до нас, Надія Іванівна про козу-дерезу казку читатиме!

— Куди там,—Павлик тікає в найдальший куточок. Коли ж його хочуть звідти витягти—починає плакати.

— Не займайте Павлика,—спиняє Надія Іванівна,—дайте йому трошки звикнути. — І непомітно підкладає ближче пухнатого зайця чи яскраві кубики.

А одного разу в садку зчинився страшенний переполох: Павлик зник. Гукали, шукали, оглянули всі закутки—Павлика ніде не було. Перелякана Антоніна Дмитрівна одягнулася і кудись побігла. Повернулася вона дуже засмучена. Надія Іванівна вибігла їй назустріч, і обидві, в один голос, запитали:

— Знайшовся?
А в залі тимчасом сталося таке:

Дивіться такожЛариса Письменна — Жар – ПташенятаЛариса Письменна — Сап'янціЛариса Письменна — Хатка на курячих ніжкахЩе 7 творів →Біографія Лариси Письменної

Валерик, граючись, закинув м'яча за піаніно. Воно стояло навкіс у кутку, і хлопчик марно намагався пролізти у вузьку щілину між піаніно і стіною. Раптом—бац! М'яч сам вилетів з-за піаніно і застрибав по залу. Валерик остовпів. Поміркувавши, він підставив стільця і поліз на піаніно. Заглянув за нього і...

— Павлик!!! Ось де він!

Всі з вереском кинулися лізти за Валериком. Прибігли Антоніна Дмитрівна з Надією Іванівною, покликали ще сторожа діда Семена. Піаніно відсунули, і Надія Іванівна схопила Павли ка на руки.

— Ох ти ж такий... такий... Ну що ти за Павлик-Равлик?!

Швидко всі заспокоїлися. Лише товстий Валерик все ходив навколо піаніно і роздумував: як міг пролізти Павлик у таку вузьку шпарку?..

* * *

В дитячий садок прийшла нова дівчинка. Рум'яна з морозу, з краплинами розталих сніжинок на пухнастих віях, вона жваво вкотилася до групової кімнати.

— Тут мені подобається,—оглядаючись довкола, сказала вона.—Я у вас залишуся.

Дівчинка підбігла до акваріума з золотими рибками, трошки постояла, сполохала руду білку в клітці і покрутила їй колесо. Далі стала роздивлятись іграшки. її зацікавила велика коробка з дерев'яною мозаїкою, що стояла на столі в куточку. Вона потягнула коробку до себе. Коробка розкрилась, і різноколірні мозаїчні фігурки посипались на підлогу.

— Я зараз усе позбираю!—Дівчинка кинулася збирати мозаїку і з розгону стукнулась лобом з Павликом, який сидів під столом.

— Ти хто?—здивувалася дівчинка.
Павлик мовчки скоса поглядав на неї і тер рукою набитого лоба.

— Хто ж ти?
Павлик мовчав.

— От я— Райка. У нас в квартирі є ще й Раєчка, а я Райка. Є ще в нас Толя і Вася. А ти хто?

— Він Равлик,—сказав Валерик.—Я його за піаніно знайшов.

Це Райку вразило. То не білочка, чи там — золоті рибки в акваріумі, а Равлик, знайдений за піаніно! Великими синіми очима вона захоплено подивилася на чудного хлопчика.

— Равлик!..

І потягла Павлика за руку з-під стола.

— Ми будемо з ним дружити. У мене ще ніколи не було товариша Равлика.

— Н-і,—помотав головою Ва-лерик.—Він не вилізе. Він завжди тут сидить.

— Він тут живе? Це твоя хатка, так, Равлику?

Павлик мовчав.

Райка на хвилину задумалась, а потім рішуче полізла і собі під стіл.

— Тепер ми тут житимемо разом.

Вона хазяйновито назносила під стіл іграшок і навіть ухитрилася притягти з кухні кусень солодкої моркви. Коли Надія Іванівна зазирнула до них, то побачила, що Павлик, завалений до пояса іграшками, держить на руках довгоносого Петрушку і усміхається.

— Спочатку нагодуємо його, а потім будемо їсти самі, правда ж, Равлику? — щебетала Райка, угощаючи Петрушку морквою.

Після відпочинку діти гралися в кози-дерези. Посеред кімнати була її хатка.

Надія Іванівна допомогла присунути великого фікуса. Вийшов чудовий ліс.

— Козою-дерезою буду я! — закричала Райка. — Я козою, а Равлик козеням.

— У кози-дерези не було козеняти,—заперечує Оксанка.— Правда ж не було, Надіє Іванівно?

— То раніше не було, а тепер нехай буде!

— Що ж, так навіть цікавіше—коза-дереза з козеням,— погоджується вихователька.

— З козеням-дерезеням! — Райка задоволено одягає на себе й Павлика шапочки з ріжками.

— Тоді я буду лисичкою-сестричкою. А оце—моя хатка! — І лисичка-Оксанка залазить у хатку, збудовану з великих кубиків. Хатка розсипається. Побачивши таке горе, будівники—Юрко з Васильком—дружно голосять:

— Розвали-и-ила...

— Ну нічого, зараз ми збудуємо нову, ще кращу хатку,— потішає їх Надія Іванівна.

— Ра-а-йко, віддай хвоста! Надіє Іванівно, Райка мого хвоста собі причепила,—скаржиться Оксанка.

— Що ви, дівчатка, ніяк не помиритесь? Рая, віддай—це ж лисиччин хвіст.

— Еге, у всіх є хвости, а в нас із Равликом самі роги,—ображається Райка.

— А де моя друга клешня?— хвилюється рак-неборак.—Де моя клешня?

Сідайте, сідайте всі на стільчики! Зараз ви побачите казку про козу-дерезу!

Захоплені вигуки, сміх, оплески весело лунають по дитячому садку. Антоніна Дмитрівна заходить до залу.

Лисичка-сестричка, зайчик, вовчик та ведмедик уже сидять рядком під великим дубом-фікусом і гірко-прегірко ,,плачуть". А в лисиччиній хатці переможно витанцьовує зухвала коза-дереза. Поруч з нею радісно трусить ріжками маленьке козеня.

— Я коза-дереза,

Півбока луплена,

За три копи куплена.

Тупу-тупу ногами,

Сколю тебе рогами...—

дзвінко вистукує черевичками коза-Райка.—Тупу-тупу-тупу...— тупцює і собі козеня і заливчасто регоче.

— А я рак-неборак, — погрозливо відповідає рак-Валерик і, постукуючи картонними клешнями, підповзає до Райки.—Як ущипну—буде знак.

Козі-дерезі вже пора злякатися і втекти з лисиччиної хатки, але ж Райці так кортить хоч злегка буцнути рака. І коза-дереза починає наскакувати на нього.

Тоді лисичка і вся її компанія перестають ,,плакати" і обурено зриваються з місця. Коза-дереза, буцнувши все-таки мимохідь рака, втікає геть. Слідком за нею вибрикує козеня.

— Постривайте,—вражено говорить Антоніна Дмитрівна,—та невже ж це наш Павлик?

— Павлик, Павлик! — говорить Надія Іванівна.—Це наш Павлик-Равлик виліз, нарешті, з своєї шкаралупки. Почувши таке, цокотуха Оксанка підстрибнула і мерщій побігла всім розповідати про те, що Павлик-Равлик виліз із шкаралупки.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Павлик-равлик, Письменна Лариса», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Павлик-равлик, Письменна Лариса"