Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Про створення землі (легенда), Невідомий Автор 📚 - Українською

Читати книгу - "Про створення землі (легенда), Невідомий Автор"

26
0
27.04.24
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Про створення землі (легенда)" автора Невідомий Автор. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Про створення землі (легенда), Невідомий Автор» була написана автором - Невідомий Автор, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Про створення землі (легенда), Невідомий Автор" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

З давніх давен старі люди розказують про створення Землі нашої. Давно то було, у повітрі колихалося щось таке, ніби шар-м'яч. Хтось штовхнув цей шар-м'яч та й він розірвався. Полетіли куски цього шару в різні сторони й так утворилися земля, сонце, місяць, а також і зорі. З одного того великого куска від того шару утворилася наша земля, що ми на ній живемо. А от завдяки величезному китові, який підмостив того разу свого хвоста, затрималася наша земля, а то була б полетіла в бездну. Але цьому китові довго лежать на одному й тому місці обрида і починає він ковилять хвостом, а земля починає ворушитись.

* * *

Здавна, як землі ще й навіть не було, всюди навкруги вода була. Не було і нас ще. А чорт жив десь так у хатах, та хто зна де жив. Дак бог раз прийшов до чорта та й повів чорта до Дніпра, щоб пурнув да виніс йому піску в руці. Він пурнув, так не винесе — вода все вимиє: оце що набере піску, то вода й вимиє одразу з руки.

Дак бог повів чорта до другого, до більшого місця на Дніпрі, дак він відтіля виніс піску. Дак бог тим сіяв тут усюди по тих водах, дак стало вже сухо і світ став... Кажуть люди старі, що так було. Так утворилася земля...

* * *

Давно то було.

Як уже бог схотів посіять землю, так послав нечистого (чорта), щоб він землі достав з моря. Воно тоді не можна було, бо скрізь вода була. І наказав, щоб собі чорт не брав землі, а щоб усю оддав богові, усю — скільки дістане.

А чорт там скільки достав, може, усю взяв, то оддав, а у роті собі землі все ж таки сховав.

А як тільки-но бог посіяв землю, так у чорта того в роті теж начала рости земля, начала рвать. А він де пирхав, так там ото болото стало, де пирхне вдруге — коняка; чхає і ригає — то й чоловік, кінь, собака, кіт або ще хтось. Отак все і було, кажуть...

* * *

Якось-то лукавий взяв і заспорився з богом, що вип'є всю воду і поїсть увесь пісок, що є на землі.

Ото й почав чорт пити воду та жерти весь пісок. Коли ж вже напився він води та нажерся досхочу піску, то його страшенно роздуло, і він почав блювати: летить та блює, летить та блює. Понаблював високі гори, понаблював й в'язкі болота. А коли його вже підпирало кілком під груди, тоді він падав на землю, качався по землі черевом, бився руками й ногами і ото там повибивав цілі долини і глибокі провалля.

Так лукавий спаскудив чудову божу землю горами та проваллями. І оті скелі та гори, які понаблював сатана, росли б бог-зна доки, та вже святі Петро та Павло, як ходили вони тоді по землі, закляли їх. Ото з тієї пори вони й перестали рости. А після того господь посвятив землю і почав одпочивать після своїх трудів.

* * *

Якось сталося, що з богом заспорився ідол. Ідол став казати богові:

— Землю, яку ти зробив, таку саму і я проізведу... Таку ж саму зроблю, іно но схочу, то й зроблю,— так ідол каже.

Ото й почав ідол робити землю. Це як опуститься ідол в море, аж на самісіньке дно, вхватить землі собі в повну пащеку та й з тею землею наверх пливе. А море то глибоке було, поки-то вийде він наверх — вода геть вимиє усю землю з рота. Не можна винести з дна моря землі з собою. Що не робив ідол, так нічого не помагає: поки вирине він з моря, то вода вже геть виполоскала геть усю землю з рота.

Пішов ідол до бога. Каже перед богом:

— Так і так мені стається, не можу з моря землі винести.

— То-то,— казав господь,— винесеш землю з моря, оно скажи: "Господи, благослови!"

Ідол так і зробив — промовив "Господи, благослови!", пуринув на дно моря, набрав землі і виніс її наверх.

З теї-то самої землі пішли гори і каміння. Що бог создав, те рівне, чисте, а вже що ідолове, так саме каміняччя — і гори, і всякі викрутаси. То ідол такого понаробляв.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Про створення землі (легенда), Невідомий Автор», після закриття браузера.

Подібні книжки до книжки «Про створення землі (легенда), Невідомий Автор» жанру - 💙 Класика:


Коментарі та відгуки (0) до книги "Про створення землі (легенда), Невідомий Автор"