Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Партійний чок, Мінович Олександр 📚 - Українською

Читати книгу - "Партійний чок, Мінович Олександр"

50
0
18.05.24
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Партійний чок" автора Мінович Олександр. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Партійний чок, Мінович Олександр» була написана автором - Мінович Олександр, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Партійний чок, Мінович Олександр" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Біля сірої будівлі обкому партії вся прилегла територія була заставлена чорними "Волгами".

Обласна номенклатура з'їхалася на нараду-партактив.

Обважнілі й полисілі чоловіки в темних костюмах, і однотонних невиразних краватках заповнили велику залу засідань, призначену для особливих подій.

Зібрання було присвячене обговоренню матеріалів чергового партійного з'їзду.

Знайомитися насправді не було чого. Присутні вже ознайомилися з цими матеріалами в газетах. Не один раз крутилися вони по телевізору.

Але установка зверху була надіслана, тому й заїкатися про недоцільність цього обговорення не дозволялося.

Сказано обговорювати, значить треба обговорювати. Ніхто й пікнути проти не міг.

За багато років керівництво СРСР добилося від апаратників бюрократії абсолютної слухняності. На всіх рівнях. Скинувши хрести й куполи з церков, тодішня влада замінила релігію комуністичним ідолопоклонством.

Процедура партійних засідань давно вже була вироблена і провадилась в строго визначених рамках: звідси – і до сюди, й не на крок у якийсь бік.

На підвищенні у залі, за довгим столом, покритим червоною скатертиною, всілися керівники, які ніби наглядали за тими, що сиділи в самій залі. Одні були наче на горі, а інші мовби в ямі, аби знали своє місце.

Ці, які за столом, називали себе поважним словом "президія".

Посеред столу поставили графин з водою – горло промочити. І чомусь тільки одну для всіх склянку. Може тому, що зазвичай, тої води мало хто пив.

Поряд височіла трибуна для промовців, обтягнута тою ж червоною тканиною, що і стіл для президії. На горі має бути – все червоним.

Відкрив засідання, як це було встановлено-заведено, перший секретар обкому – головний начальник області.

Його доповідь затягнулася на цілих 40 хвилин. Так було зарання передбачено регламентом.

Монотонно-нудно він сповіщав своїм підлеглим про високі досягнення партії і уряду в усіх сферах життя. Сипав цифрами, цитатами із виступів кремлівських вождів.

В залі була цілковита тиша. Всі вдавали, що уважно слухають доповідача, а деякі навіть щось занотовували. Ці – показували свою виняткову зацікавленість, партійну свідомість.

Проте ця уважність-зосередженість були напускними. Слухачі пропускали промову повз вух, немов вітер за шибкою службового авто. За багато років навчилися дивитися в очі, й бути далеко від виступаючого на трибуні.

Після виступу головного оголосили перерву.

Партійні активісти кинулися до буфету і обкомівської їдальні, де працювали пересувні ятки-магазини, які виїжджали кожного разу, коли відбувалися такі зібрання. Теж невід'ємна частина процедури.

Відібрані торгівельним начальством – молоді, гарні продавщиці в накрохмалених білих фартушках блискали голо-смаковитими ногами і пропонували для тих, хто зібрався в обкомі, дефіцитні товари – розчинну каву, ковбасу "сервелат", цукерки : "асорті", "ліщину", "мисливські". А ще фірмові київські торти, польську губну помаду, югославські сорочки, туфлі з Чехословаччини та багато всякого-різного, про яке прості радянські люди могли тільки мріяти. Або діставати по великому блату на складах і базах, якщо блат такий повезло мати.

Дивіться такожОлександр Мінович — КуляОлександр Мінович — Не пішлоОлександр Мінович — Осінній вальсЩе 52 твори →Біографія Олександра Міновича

Власники темних піджаків швидко скупилися і рознесли пакунки по своїх службових автомобілях.

Водії, що збилися було до купи та вбивали час у балачках і лузанні насіння, кинулися розсовувати дорогі покупки по багажниках і салонах.

Перерва закінчилася…

Обговорення матеріалів з'їзду продовжилося.

Тепер вважалося – починаються дебати. Однак ніхто не дебатував. Знову були звичні монотонні виступи партійних чиновників, але вже нижчого рівня.

І знову зал споглядав на трибуну "подобострастними" й водночас скляними очима.

Так би й закінчився партійний форум. Не вийшов би за рамки партійних стандартів, якби не новий промовець.

На трибуну вийшла жінка...

Не проста жінка, а красива і зваблива. Мала в собі щось трохи хиже і розпусне, воно неначе підкреслювало її винятковість. Врода її настільки притягувала до себе – в одну мить розбудила аудиторію.

Тісні ряди чоловічих очей відразу аж впилися в цю красу. Якісь флюїди полилися з трибуни у залу і стрімко заставили забути про те, для чого тут зібралися. Захват і спокуса заполонили майже все помпезне приміщення. Немов полізло ароматним димком між кріслами, по стінах, по товстих килимах на підлозі.

Для присутніх це була справжня розвага.

Дивитися і слухати таку жінку після сірих і пісних виступів її попередників було одне задоволення.

Інтриги додавало те, що жінка для переважної більшості була незнайомою.

Згодьтесь, що незнайома жінка для чоловіків – окрема принада.

У залі, в якому ніхто і ніколи не порушував тиші почали шепотітися:

– Звідки взялася ця краса?

– Та ніби з Миколаєва недавно перевели… чи то з Одеси… До обласного комсомолу…

– Га-а-р-на!

Тим часом до трибуни підійшов офіціант з буфету. На таці ніс склянку чаю.

Тоді якраз в обкомі завели моду: кожному виступаючому ставили на трибуну склянку теплого чаю. Аби бодай не закашлявся. І щоб легше було читати промову. За встановленим звичаєм кожен з тої склянки мав відпити трохи.

Але ж тут офіціант робить фатальну помилку. Навіть не помилку, а як виявилося згодом – майже провокацію.

Замість того, щоб спочатку забрати з трибуни чай попереднього промовця, він бере склянку свіжого чаю і стає поволі, аби не перешкодити виступаючій, сунути нову склянку на трибуну.

Жінка, краєм ока помітила руку зі склянкою, яка тягнулася їй назустріч. "На автоматі" взяла склянку з трибуни… І почокалася з офіціантом!... Напевно так, як робила частенько на застіллях.

Дзенькіт склянок вибухнув протитанковою гранатою.

Зал спочатку завмер, а потім ахнув... Дальше став реготати, забувши всякі партійні пристойності.

Стриматися ніхто не міг.

Всі одночасно прочитали й оцінили сценку-дійство, яка відбулася на їх очах і якої ніколи ще не бачили, не чули суворі обкомівські стіни.

Кар'єра красуні на цьому закінчилася. Заперли в далекий сільський район-закуток. Але ще довго, перед кожним зібранням, згадували партійці ту пригоду і цмокали при цьому язиком.

Через багато років про те, що там говорилося, в тому обкомі партії, ніхто й згадати не міг, а якщо й згадував, то тільки, як відбулося це несподіване чокання склянок – партійний чок. Чок-чок!

Олександр Мінович

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Партійний чок, Мінович Олександр», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Партійний чок, Мінович Олександр"