Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Синя книжечка, Василь Стефаник 📚 - Українською

Читати книгу - "Синя книжечка, Василь Стефаник"

177
0
15.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Синя книжечка" автора Василь Стефаник. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Синя книжечка, Василь Стефаник» була написана автором - Василь Стефаник, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Синя книжечка, Василь Стефаник" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 12
Перейти на сторінку:






СИНЯ КНИЖЕЧКА



Отой Антін, що онде п'яний викрикує на толоці, був все якийсь нещасливий. Все йшло йому з рук, а ніщо в руки. Ку­пить корову, та й здохне, купить свиню, та й решетину дістане. За кожний раз отак.


Але як умерла йому жінка, а за нею і два хлопці, та й Ан­тін як не той став. Пив, а пив, а пив; пропив букату поля, про­пив город, а тепер хату продав. Продав хату, взяв собі від війта синю книжку службову та й має йти десь най­ма­ти­ся, служби собі шукати.


Сидить отам п'яний та й рахує, аби село чуло, кому про­дав поле, кому город, а кому хату.


- Продав - та й авус! Не моє - та й решта! Не мо-о-є! Ей, коби дід мій та підвівси із гроба! Моспане, штири воли як слимузи, дваціть штири морги поля, хати на ціле село! Все мав. А онука, аді!


Показував селові синю книжечку.


- Ой, п'ю та ще буду. За своє п'ю, ніхто до того рихту не має. А він мені каже: мой, грунт прісцєв-єс! Печєтку прибиває та й картає! Е, я ще не таких вітів видів.


Аби тобі так умирати легко, як мені гезди легко!


Йду я з хати, геть цалком вже віходжу, та й поцілував-сми поріг, та й іду. Не моє - та й решта! Бий, як пса від чужої хати! Можна - проши. Було моє, а тепер чуже. Віходжу надвір, а ліс шумить, словами говорить: верниси, Антоне, до хати, верниси, мой!


Антін б'ється обидвома кулаками в груди, аж гомін се­лом іде.


- Знаєте, туск такий прішов, що раз туск! Входжу назад до хати. Посидів, посидів, та й віходжу - не моє, що маю ка­зати, коли не моє...


- Аби так моїм ворогам конати, як мені було із свої хати віступати!


- Віходжу я надвір та й ні, таки обмарило. Дзелений мох на хаті, треба би її пошивати. Камінь, вода - не я тебе буду, небого, пошивати. Камінь,- аби камінь, та й розпук би си із жєлю!


Антін по цім слові гатить руками у землю, як у камінь.


- Сів я на приспу. Ще небіжка мастила, а я глину тачками возив. Лиш хочу встати, а приспа не пускає, ступаю - не пус­кає. А мені жєль, не жєль, ні! Але таки гину... Сиджу я та ре­ву, так реву, якби з ні хто паси дер. Люди ззираютьси на покаяніє.


- Аді, отам коло воріт та піп прощі казав. Увесь мир плакав. Порєдна, каже, жона була, працовита...


- Перевертайтеси в гробі, небожєта, бо-м лайдак. Про­пив-єм усе що до нитки. І полотно пропив. Чуєш, Маріє, та й ти, Васильку, та й ти, Юрчику, тепер дєдя 'ме у рантухо­вих со­ро­чках ходити та жидам води доносювати...


Антін тепер показує на війтову хату.


- Але вітиха - добра жінка. Вінесла ми хліб на дорогу, аби віт не видів. Най пан бог твоїм дітем годить, де си посту­п'ють. Най вам бог усім дає ліпше, як мені...


- На який гатунок я маю на чужі приспі сидіти? Іду. Лиш поступив-єм си, а вікна в плач. Заплакали, як маленькі діти. Ліс їм наповідає, а вони сльозу за сльозов просікають. За­плакала за мнов хата. Як дитина за ма-мов - так заплака­ла.


- Обтер-єм полов вікна, аби за мнов не плакали, бо дурно, та й віступив-єм цалком.


- Ой легко, як каміня гризти. Темний світ навперед ме­не...


Антін обводить рукою довкола себе.


- Є ще гезди гроші, але буду пити. З нашими людьми на­п'ю­си, з ними пустю. Най знають, як із села-м ві-ходив.


- Аді, в пазусі маю синю книжечку. Оце моя хата, і моє по­ле, і мої городи. Іду собі з нев на край світа! Книжечка від ці­саря, усюда маю двері втворені. Усюда. І по панах, і по жи­дах, і по всєкі вірі!






ВИВОДИЛИ З СЕЛА



Над заходом червона хмара закаменіла. Довкола неї заря обкинула свої біляві пасма, і подобала та хмара на закер­ва­в­лену голову якогось святого. Із-за тої голови промика­ли­ся проміні сонця.


На подвір'ї стояла гурма людей. Від заходу било на них сві­тло, як від червоного каменя,- тверде і стале. З хорім іще сипалося багато народу. Як від умерлого - такі смутні ви­ходили.


За людьми вийшов молоденький парубок із обстриженою головою. Всі на нього дивилися. Здавалося їм, що та го­лова, що тепер буяла у кервавім світлі, та має впасти з пліч - десь далеко на цісарську дорогу. В чужих краях, десь аж під сонцем, впаде на дорогу та буде валятися. Мама стояла на порозі.


- Ти вже йдеш, синку?


- Йду, мамо.


- А ти ж на кого нас покидаєш?


Жінки заплакали, сестри руки заломали, а мама била головою до одвірка.


Підійшов до сина тато.


- Сідаймо, синку, на фіру, бо колію спізнимо.


- Ще цу ніч переначуй у мене, синку. Я тебе так гірко пі­стувала, дула-м на ті, як на рану... Я тебе разом з сонцем вірідю і плакати не буду. Переначуй, переначуй, дитинко!


Взяла сина за рукави та повела до хати.


Мир подався д'воротям. Незабавки вийшла мама з сином. Твар мала бліду як крейда.


- Синку,- питався тато,- а мені хто, небоже, кукурудзки вісапає?


Хлопи заревіли. Тато впав головою на віз і трясся, як лист.


- Гай, ходім.


Мама не пускала.


- Миколайку, та не йди-бо! Та заки ти обернешси, то по­ро­ги в хаті поскривлюютьси, то вугли погниють. Мене не застанеш уже і, відай, сам не прийдеш.


Ймила сина за ноги.


- Воліла бих ті на лаву лагодити!


Пішли.


Хто стояв коло воріт, то йшов рекрута відводити.


Переходили ліс.


Листя встелило дорогу. Позагиналося у мідяні човенця, аби з водою осінньою поплисти у ту дорогу за рекрутом. Ліс переймав голос мамин, ніс його у поле, клав на межі, аби знало, що як весна утвориться, то Миколай на нім вже не буде орати.


За лісом стали в полі. Рекрут взявся прощати з селом:


- Бувайте здорові і свої і чужі. Як чим докорив-єм, то за­бу­дьте, але благословіть у далеку дорогу.


Всі поскидали капелюхи.


- Повертайси здоровий назад та не забавлєйси.


Син з татом сіли на фіру. Мама ймилася руками за колесо.


- Синку, озми мене

1 2 ... 12
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Синя книжечка, Василь Стефаник», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Синя книжечка, Василь Стефаник"