Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Київські прохачі, Нечуй-Левицький 📚 - Українською

Читати книгу - "Київські прохачі, Нечуй-Левицький"

181
0
17.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Київські прохачі" автора Нечуй-Левицький. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Київські прохачі, Нечуй-Левицький» була написана автором - Нечуй-Левицький, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Київські прохачі, Нечуй-Левицький" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 31
Перейти на сторінку:





I



Був чу­до­вий петрівча­ний вечір. Над­ворі вже су­теніло. На По­долі за­тих стукіт та гуркіт. Ку­ря­ва на ву­ли­цях вляг­лась. На цвин­тарі ко­ло Пре­чис­тянської церк­ви під са­мою Андріївською го­рою бу­ло ти­хо, ти­хо, не­на­че в по­рожній хаті. Про­ча­ни по­ви­хо­ди­ли з церк­ви й по­роз­хо­ди­лись на спо­чи­нок по до­ща­них комірках на цер­ков­но­му подвір'ї, су­куп­но­му з цвин­та­рем. Тільки на східцях ко­ло цер­ков­них две­рей, під пор­ти­ком з п'ятьма стов­па­ми, сиділа од­ним од­на вже літня, ду­же сум­на й за­ду­ма­на панія. Во­на бу­ла уб­ра­на в чор­ну ста­ру за­по­ро­ше­ну сук­ню. На го­лові в неї був де­ше­венький со­лом'яний чор­ний ка­пе­лю­шок, опо­ви­тий чор­ним удівницьким за­воєм. Во­на по­хи­ли­ла го­ло­ву й сиділа, згор­нув­ши ру­ки. Зда­ва­лось, що то сиділа не жи­ва лю­ди­на, а якась по­до­ба лю­ди­ни, ви­роб­ле­на з чор­но­го заліза на чор­них залізних схо­дах.


Стрімкі го­ри по­над По­до­лом ви­раз­но вис­ту­па­ли на лис­ню­чо­му ро­же­во­му небі тем­ни­ми звив­час­ти­ми сму­га­ми. На го­рах лисніли зо­лоті бані цер­ков, не­на­че дотлівав жар, що не спо­пелів до реш­ти. Андріївський со­бор не­на­че висів над са­мою Пре­чис­тянською церк­вою на про­зорім небі. На вер­шеч­ку стрімкої го­ри і на го­рах і в до­ли­нах, скрізь вже за­па­ну­ва­ла вечірня ти­ша. І в небі й на землі все не­на­че мліло й роз­ко­шу­ва­ло в пиш­ноті гар­но­го ти­хо­го петрівча­но­го ве­чо­ра. Вечір зви­чай­но на­во­де на ду­шу сму­ток. Ду­ми за­во­ру­ши­лись в го­лові без­щас­ної панії. Сльоза за сльозою по­ко­ти­лись по смуг­ля­вих су­хор­ля­вих шо­ках.


Несподівано важ­ка по­ло­вин­ка цер­ков­них две­рей од­чи­ни­лась ти­хо, без шу­му. За­ду­ма­на панія аж ки­ну­лась, аж жах­ну­лась. З церк­ви вий­шла на схо­ди літня, навіть прис­тар­ку­ва­та ніби чер­нич­ка в чор­но­му дов­го­му уб­ранні, нап­ну­та чор­ною вов­ня­ною хуст­кою, як за­пи­на­ються пос­луш­ниці в па­нянських мо­нас­ти­рях. Во­на обе­реж­но за­чи­ни­ла й замк­ну­ла двері здо­ро­вим клю­чем і, схо­дя­чи по схо­дах, вгляділа нез­най­ому панію, що сиділа мовч­ки й не­по­руш­но, не­на­че ма­ра.


- Еге, ви оце при­бу­ли звідкільсь на про­щу? Але чо­го ж ви пла­че­те? - спи­та­ла чер­нич­ка в панії сміли­во.


- Ні, сер­це! Я не на про­щу при­бу­ла до Києва. Я при­бу­ла на­пи­ту­ва­ти собі будлі-яко­го місця, бо я нігде не маю прис­та­но­ви­ща. Я хо­чу ста­ти за няньку або за еко­ном­ку, бо я, бач­те, безп­ри­хильна й безп­ри­чальна удо­ва. Не­ма мені до ко­го й при­хи­ли­тись…


- Хто ж ви такі, що не маєте до ко­го й при­хи­ли­тись?


- Я, сер­це, удо­ва. Ще торік влітку са­ме в стра­шен­ну спе­ку бу­ли ма­нев­ри під Білою Церк­вою. Бу­ла зібра­на незлічен­на си­ла війська. На ма­нев­рах мій чо­ловік, капітан, надісь од ду­хо­ти та по­ро­ху, впав з ко­ня, а на­товп при­ча­вив йо­го на землі, йо­го підня­ли вже мерт­во­го… Я зіста­лась удо­вою без гро­шей, без шмат­ка хліба, без пенсії, та оце при­бу­ла до Києва на­пи­ту­ва­ти собі будлі-якої служ­би, бо мені, пев­но б, до­ве­лось вмер­ти з го­ло­ду. Я вже дав­неньки жи­ву в Києві, най­ня­ла в най­де­шев­шо­му заїзді но­мер і вже тижнів зо три ти­ня­юсь та блу­каю по місті, ход­жу по до­мах, на­пи­тую собі місця й лад­на вже най­ня­тись хоч би й за гор­нич­ну. Але як ме­не спи­та­ють, хто я та­ка, як довіда­ються з паш­пор­та, що я капітан­ша, то й ніхто не ква­питься прий­ня­ти ме­не за слу­гу. Одні тільки здвиг­нуть пле­чи­ма, другі по­ду­ма­ють, по­ду­ма­ють, та й ка­жуть, що їм тре­ба прос­тих слуг… що їм і якось ніяко­во прий­ма­ти за гор­нич­ну капітан­шу. Бу­ла я скрізь і по гош­пи­та­лях, і по бо­гадільнях, за­хо­ди­ла й в ма­га­зи­ни, ду­ма­ла ста­ти за при­каж­чи­цю або­що. Ни­ка­ла по всіх-усю­дах, і нігде мені не спо­су­ди­лось: нігде ме­не не прий­ня­ли. Всі ме­не цу­ра­ються. На мені той чин капітанші, не­на­че ан­тих­рис­то­ва пе­чать.


- Невже-таки в вас не­має якої рідні? Нев­же-та­ки ви зовсім безп­ри­тульна лю­ди­на, та­ка, як я? - ска­за­ла цер­ков­на сто­ро­жи­ха Мок­ри­на Пан­те­лей­монівна Май­бо­ро­ди­ха.


- Ой сер­це! Не­ма в ме­не ні сес­тер-по­рад­ниць, ні братів, ні дядьків. Є в ме­не од­ним один син єди­ник. Сиділа я в йо­го взим­ку, пе­ре­зи­му­ва­ла, а далі вже не всиділа. Тер­пець увірвав­ся, - ска­за­ла Ольга Се­менівна Га­лецька.


- Певно, невістка ли­ха? - спи­та­ла Май­бо­ро­ди­ха.


- Ат! бо­дай не ка­за­ти. Своїх дітей гріх гу­ди­ти та об­но­сить. Тер­пи й мов­чи й… гли­тай сльози мовч­ки! - ска­за­ла Га­лецька й од­ра­зу зап­ла­ка­ла.


- Отакого го­ря й я заз­на­ла, як по­мер мій чо­ловік, - ска­за­ла Май­бо­ро­ди­ха, - я та­ки з київських міщан. Чо­ловік мій був сто­ляр, і доб­рий був сто­ляр, мав добрі за­робітки, мав і доб­рий засіб. Мені за ним жи­ло­ся не­по­га­но. Але він нес­подіва­но по­мер. Я пе­реб­ра­лась до доч­ки, бо і в ме­не теж не­ма ро­ди­ни, окрім доч­ки-оди­ниці. Ви­рос­ти­ла я, ви­го­ду­ва­ла й ви­ко­ха­ла доч­ку, як па­нян­ку, й ви­да­ла заміж та­ки за сто­ля­ра. Зять собі й нічо­го чо­лов'яга, але доч­ка моя вда­лась ли­ха-пре­ли­ха… Ору­дує бу­ло мною, як най­мич­кою. Я їй бу­ло їсти ва­рю й дітей дог­ля­даю, і ра­но встаю, й пізно ля­гаю. Од ро­бо­ти я ніко­ли не од­ми­ку­ва­ла й ро­би­ла, що тільки во­на бу­ло за­га­дує мені ро­би­ти. Од­же ж ніяким спо­со­бом не до­го­ди­ла їй. Бу­ло за­га­дує мені ро­бо­ту, як оса­ву­ла на пан­щині, та сер­диться, аж сікається до ме­не, цвікає мені в вічі, лається. А я ж її лю­би­ла та пес­ти­ла, як па­нян­ку! Та й ви­пес­ти­ла собі на глум.


- Отака ж са­ма й в ме­не невістка! І я че­рез те му­си­ла тіка­ти од неї, - ска­за­ла Га­лецька.


- От і прав­да, як при­ка­зу­ють в при­казці: ма­ти пор­ве па­зу­ху, хо­ва­ючи для дітей, а діти пор­вуть па­зу­ху, хо­ва­ючи од ма­тері, - ска­за­ла Май­бо­ро­ди­ха, й при тих сло­вах і в неї очі зай­шли сльоза­ми. Во­на сіла на схо­дах по­руч з Га­лецькою.


Оповідання прос­тої, але щи­рої лю­ди­ни ще більше зав­да­ло жа­лю без­та­ланній Га­лецькій, бо на­га­ду­ва­ло їй, як ще не­дав­но крив­ди­ла її ли­ха невістка.


- Годуй, дог­ля­дай дітей, не до­си­пай і не доїдай для їх, а во­ни потім ладні те­бе на ста­рості літ і з ха­ти коліном ви­пер­ти, - обізва­лась Май­бо­ро­ди­ха. - Доч­ка прис­та­ви­ла ме­не до дітей, а як бу­ло ча­сом не дог­ляд­жу га­разд дітей, во­на ме­не лає, кри­чить на ме­не. А ся­ду обіда­ти, то ба­чу, що во­на не­на­че лож­ки ліче, скільки я з'їм, скільки ку­сенів хліба про­ковт­ну. Не ви­жи­ла я в неї, по­ки­ну­ла, най­ня­ла собі кімна­точ­ку, як комірчин­ку, та й ста­ла пе­реп­ро­ду­хою: бу­ло пе­реп­ро­дую то яб­лу­ка, то усякі овощі, то буб­ли­ки, то па­ля­ниці. Але й цей про­даж не пішов мені на ру­ку. Був час, що я хо­ди­ла стар­цю­ва­ти по мо­нас­ти­рях та до свя­тих Пе­чер. Та вже, поз­до­ров бо­же, наш ста­рий ба­тюш­ка отець Онуфрій по­ба­чив, що я зве­лась на стар­чи­ху, та й узяв ме­не до церк­ви за сто­ро­жи­ху. От та­меч­ки

1 2 ... 31
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Київські прохачі, Нечуй-Левицький», після закриття браузера.

Подібні книжки до книжки «Київські прохачі, Нечуй-Левицький» жанру - 💙 Класика:


Коментарі та відгуки (0) до книги "Київські прохачі, Нечуй-Левицький"