Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Соловейко, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Соловейко, Народні"

127
0
21.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Соловейко" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Соловейко, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Соловейко, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Чи давно те було, чи й недавно. Бо як колись люди воювали між собою, чинили насильство одне над одним, так і дотепер.

Був на Україні співець. З дитячих літ виділявся його небуденний талант. Коли заспівував він, то вмовкали всі – і слухали, слухали. Кликала пісні до вільного життя, до щирих простих, почуттів людських.

Та панувала неволя на Україні, як і віки до того. Багатий і квітучий край стогнав у ярмі, зневажались мова, звичаї, пісні…

Та ось цей хлопець співун! Якщо він заспівував пісню, то всі, що чули її, ходили по тому задумливі і сумні. В очах зблискував незнаний вогонь, а в вухах дзвеніла і дзвеніла рідна пісня. Мов зачаровані слухали. Знали хлопця по всій Україні, запрошували в усі кінці. ... І що за диво – знав ті пісні кожен, а ніби вперше чули. Тож і самі не знали, що твориться з ними, ладні були іти і на смерть, аби врятувати рідний край з тяжкої неволі.

Почули царські посіпаки про співця, довго занепокоєно слідкували за кожним його кроком. Та дії хлопця ніде не переступали встановлених законів. Тоді вирішили відібрати в нього кобзу, під яку вів співав свої пісні. Отож відібрали і спалили його вірну подругу.

Але пісня жила все одно. Немов птах, злітала вона з грудей хлопця і була ще сильнішою. Заметушились наглядачі, мусили іще щось придумувати, – бо ж пісня звучала закличніше, палкі­ше, іще дужче розпалювала в людей пориви до звільнення.

Тоді заборонили хлопцеві співати. Вмовкли співучі вуста, оніміли. А пісня тужила в грудях, рвалася злетіти на своїх крилах.

В такі хвилини ішов до глухого лісу, далеко-далеко. І там виспівував їх одну за одною… Злітали вони догори та й тут же падали знову в груди. І ніс він їх замкнені додому.

Та несила стало тримати невільниць: вийшов раз юнак поміж люди і заспівав. І так співав, як ніколи. Поніміли всі: хто з подиву, хто від захоплення, а хто з переляку вчуваючи в пісні осуд своєму зрадницькому життю. Навіть чужинці стояли, заслухавшись. Аж потому, як розтали останні звуки пісні, стражники пішли на нього. Але тут він зник – лиш невеличка сіра пташка пурхнула догори, сіла на дерево і залилася співом. І знов усі зупинились від подиву, така дивна була пташина пісня. Розвела сторожа руками та й пішла собі геть, а люди довго сумували за своїм співцем. І полюбили сіру пташку, ходили слухати її пісень. Про щось розповідали ті пісні, кудись кликали... А що саме – ніхто не знав… Тільки трепетно завмирали серця, якийсь неспокій вливався в душу...

Відтоді і дотепер живе ця пташка. Назвали її так, як звали співця – Соловей. І ніхто не скаже, чи сумна, чи весела пісня у солов’я.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Соловейко, Народні», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Соловейко, Народні"