Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Крікус-Какус, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Крікус-Какус, Народні"

140
0
24.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Крікус-Какус" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Крікус-Какус, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Крікус-Какус, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:

Два вояки утекли з війська та все йшли боком хащами, бо боялися, що імить їх хто в селі. Дуже їм тяжко було, бо не мали що їсти і грошей не мали, щоби за що собі купити їсти. Найшли у хащі єдну велику пивницю і зайшли в неї; видять, що там багато бочок. І тоді каже єден вояк другому:

– Но, то хоч вино будемо пити, кедь ніщо їсти!

Позирають у бочку, а бочка порожня єдна, друга, – усі порожні. Раз напослід послідню бочку позирають, аж вона тяжка, та бочка.

– Ага! – кажуть. – Тут є вино!

Розденчили бочку, айно в тій бочці друга менша бочка. Розденчили ту меншу, а в ній уп’ять бочка ще менша. Розденчили ту, ще меншу, і в тій найшли таку бочку – на єдно віко. Розденчили ту, що на віко, аж у ній ще менша; і доти находили бочки, що найшли таку бочку, як лісковий горіх. Розденчили ту, що як горіх, і в тій найшли єдну картку. І каже тоді єден вояк:

– Позирай, що у тій картці, бо ти знаєш письмо.

– Тут, – каже другий, – є написано: Крікус-Какус!

Та й дораз з’явився чорт – бо то чортове ім’я таке було – сперед них:

– Що розкажуть панове, я донесу!

– Та що нам інше? Їсти-пити донеси нам!

І дораз запалилися свічки, стіл накрив, і на столі усячини доста: вино, м’ясо, левеш, хліб, погари; їдять, п’ють, гостяться вояки. Там вони сиділи три місяці, в тій пивниці: Крікус-Какус стачить ушитко! І дорадилися так вояки, щоб іти д’цареві: ачей би їх цар усвободив з воїнства, кедь вони дадуть ушитким воякам і офіцерам, кілько має цар, обід.

Цар на сесе пристав:

– Ну, кедь ви дасте обід моїм воякам та офіцерам, тоді я вас одпущу домів.

І раз лем почали ся столи накривати – айбо нікого не видко, хто накриває, лем так у повітрі стіл летить, – і на столі ся кладе паленка, вино, погари, виделки, ножі, м’ясо, хліб – що треба до обіду. А офіцерам особливо накрили. То Крікус-Какус мусив поставити, бо його картка – у того вояка! І як ся обід відбув, лем із стола вшитко пропало – не видко було, же хто ото бере із стола. І тоді цар каже тим двом воякам:

– Теперки можете йти собі домів.

Межи сими двома вояками єден знав письмо, а другій – ні. І каже той, що письма не знає:

– Та, хлопе, – каже, – я не буду мати нич, бо Крікус-Какусова картка в тебе є – та тобі, що розкажеш, він постачить. Розкажи йому тепер, щоби мені п’ятсот золотих приніс, аби я мав із чим удома жити.

І дораз Крікус-Какус приніс п’ятсот золотих і дав тому, що письма не знає. І так вояки ся розійшли, і пішли собі домів. А у того, що знав письмо, іще мамка жила, сама була у хижі. І він як прийшов домів, мати його не упізнала. І він ся просить на ніч:

– Чесна ґаздинько, чи не переспав би я тут сесю ніч, у вас?

– Ай, паночку, а як ви у мене переспите, кедь я така бідна?

– Та я якось пересплю у вас.

І як рано встали, він повів їй, що він – син її. А то було в єднім місті. Каже той вояк матері своїй:

– Ідіть, мамко, у кав’ярню, просіть на двох обід за двісті срібних!

І пішла мати його у кав’ярню, і просить у кельнера обід на двох за двісті срібних. Кельнер собі думає: „Що то за пан такий великий, що за двісті золотих обід на двох розказує, та й що я годен дати йому?” Думає собі, що би дещо такеє вибрав дороге. Та й зібрав такі дорогі речі та й так собі гадає: „Ото багато буде коштувати, тож я сам понесу”. Так і учинив. Айбо в тім місті дораз чути всюди стало, що великий пан прийшов.

І жив там у тім місті другий пан багатий, та мав єдну доньку. Прийшла мати до того пана сватати її за свого сина. Пан увидів її на ґанку й каже:

– Що ти, бабо, ходиш сюди? Йди до кухні, дадуть тобі їсти.

– Ой, паночку, не прийшла я, аби ви мені їсти дали, а я ото прийшла: мене син послав, аби ви віддали свою доньку за нього.

– Іди мені з хижі! Я би-м віддав свою доньку за твого сина?!

Прийшла баба домів, і син звідає її:

– Що, як-єсте ходили?

– Та прогнав мене пан, казав так, що він не дасть за тебе свою доньку.

Айбо панові прийшло у розум, як бабу прогнав: „Тото пан великий має бути, багатий, кедь він на двох обід за двісті срібних розказав!”

І каже той вояк:

– Ідіть, мамко, уп’ять до того пана сватати за мене!

Прийшла баба назад, і пан дораз інакше почав із нею говорити.

– Та добре, я за твого сина дам свою доньку, кедь така хижа у нього буде як у мене, такий двір, такий ґанок. Та кажіть йому так, що тоді віддам за нього.

Прийшла вона домів. Звідається син:

– Що пан казав?

– Та то казав, що кедь у тебе така хижа буде, такий двір, такий ґанок, як у нього, тоді дасть за тебе свою доньку.

– О, мамо, смійте ви ся із того! Не такий у мене буде ґанок та хижа, та вшитко, як у нього!

Пішов увечері той вояк геть і каже:

– Но, Крікус-Какус! Знаєш того пана, що я у нього доньку сватав? На завтра аби-сь мені таку хижу поставив на три поверхи, ґанок із цементом, стовпи скляні, у дворі усюди цементом аби-сь залляв, і аби той ґанок моїм садком до того пана досягав!

І раз на рано то ся стало. Встав той пан, що доньку оддає, позирає у вікно, аж воно не можна позирати – так ся світить од того ґанку та й од скла! І тоді він каже своїй доньці:

– Уставай, ходи скоро до того вояка, будемо свадьбувати!

Прийшли. Той вояк устав, пішли до попа, помінялися обручками та й посвадьбували.

Тоді каже Крікус-Какус тому воякові:

– Просив би-х я вас, кедь би ви мене пустили домів до мого няня, бо до мого няня треба шість днів ходити.

Вояк собі подумав:

– Можеш іти, лем аби-сь назад прийшов.

Айбо Крікус-Какус каже:

– Дайте мені й тоту картку мою; я вам її назад принесу.

Вояк дав, і Крікус-Какус

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Крікус-Какус, Народні», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Крікус-Какус, Народні"