Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Братик і сестричка, Брати Ґрімм 📚 - Українською

Читати книгу - "Братик і сестричка, Брати Ґрімм"

148
0
06.05.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Братик і сестричка" автора Брати Ґрімм. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Братик і сестричка, Брати Ґрімм» була написана автором - Брати Ґрімм, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Братик і сестричка, Брати Ґрімм" в соціальних мережах: 

"Братик і сестричка" - захоплююча казка від відомих авторів, Братів Ґрімм, яка розповідає нам історію про силу сімейних зв'язків та відданості. Ця незабутня історія перенесе вас у світ магії, пригод та випробувань.

У цій казці ми знайомимось з братиком і сестричкою, які виявляються у складній ситуації, коли їхній злий мачуха вирішує позбутися від них. Пройшовши через ліс, вони зустрічають різні випробування та перешкоди, але завдяки вірі, взаємній підтримці та розумним рішенням, вони подолають усі негаразди і знаходять шлях до щастя.

"Братик і сестричка" - це казка про любов, мужність та волю до життя. Вона нагадує нам, що справжній зв'язок між братом і сестрою неперевершений і спроможний протистояти будь-яким випробуванням. Ця книга показує, як важливо довіряти одне одному, бути сильними в разі необхідності і ніколи не втрачати надію.

Читачі будуть захоплені мудрістю і моральним змістом, що пронизує кожну сторінку цієї казки. Брати Ґрімм вдало поєднали магію, пригоди та непередбачувані повороти сюжету, щоб створити чарівний світ, в якому читачі можуть забути про реальність і повністю зануритися в казковий світ.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Узяв братик сестричку за руку та й каже:

– Відколи матуся наша вмерла, ми не маємо просвітлої години: мачуха щодня б’є нас, а як підійдемо до неї, то тільки й дивиться, як би стусонути ногою. А їмо ми самі черстві скоринки. Цуценяті і то краще живеться, бо йому вона інколи смачніший шматок кине під стіл. Якби про це дізналася наша мати!.. Краще ходімо разом у світ.

І пішли вони з дому через луки, поля, кам’яні гори і йшли цілий день. А коли почав накрапати дощ, сестричка сказала:

– Це і небо, й наші серця разом плачуть!

Надвечір прибрели вони у великий ліс такі потомлені від горя, голоду та довгої дороги, що залізли в дупло товстенного дерева й поснули.

Другого дня вранці, коли вони прокинулись, сонце вже височенько стояло в небі й гріло їх, заглядаючи в дупло. Братик і каже:

– Сестричко, мені дуже хочеться пити. Якби я знав, де тут криничка, то пішов би напитись. Мені здається, наче струмочок дзюркотить поблизу.

Братик підвівся, взяв сестричку за руку, і пішли вони шукати криниці. А їхня зла мачуха була відьма і добре бачила, як діти пішли з хати. От вона й пішла за ними назирці, як це вміють відьми, і заворожила всі кринички в лісі.

Отож коли вони знайшли одне джерельце, з якого вода срібним струмочком стрибала по камінцях, то братик хотів напитись, але сестричка почула, як струмочок дзюркотить-промовляє:

– Хто з мене нап’ється, той у тигра обернеться, хто з мене нап’ється, той у тигра обернеться!

Тоді сестричка скрикнула:

– Братику мій милий, не пий водиці з цієї криниці, бо диким звіром станеш і розірвеш мене!

Братик не став пити, хоч дуже йому хотілось, і сказав:

– Що ж, терпітиму до другого джерельця.

Знайшли вони другу криницю, а сестричка й чує, як вона промовляє:

– Хто з мене нап’ється, той у вовка обернеться.

Знову скрикнула сестричка:

– Братику мій любий, не пий водички з цієї кринички, бо вовком станеш і з’їси мене!

Братик і на цей раз послухався і сказав:

– Я потерплю ще до другого джерельця, але тоді вже що хоч кажи, а я нап’юсь, бо вмираю від спраги.

Коли вони прийшли до третього джерельця, сестричка почула, як воно дзюркоче-жебонить:

– Хто з мене нап’ється, той у козлика обернеться. Хто з мене нап’ється, той у козлика обернеться!

Ось вона й каже до братика:

– Братику мій рідненький, не пий водиці з цієї криниці, бо в козлика обернешся і втечеш од мене.

Але братик не витерпів, припав до джерельця і почав пити. Та щойно перші краплини змочили йому губи, як він раптом став диким козликом.

Заплакала сестричка над своїм бідним зачарованим братиком, і козлик також гірко заплакав.

Нарешті дівчинка сказала:

– Не журися, милий козлику, я ніколи тебе не покину.

Зняла вона золоту підв’язку з однієї панчохи і пов’язала її козликові на шию. Потім нарвала міцної осоки, сплела м’якого мотузочка, прив’язала до нашийника і повела козлика з собою все далі й далі в глибокий ліс. Довго-дов-го йшли вони так і прийшли нарешті до маленької хатинки. Заглянула дівчинка в хижу, побачила, що там нема нікого, і подумала: «Отут ми зостанемось і будемо жити». Назбирала вона козликові м’якого листя й моху на постіль і щоранку ходила по коріння, по ягоди та горіхи, а для козлика приносила м’якої травиці, годувала його з рук. Він був радий і весело стрибав навколо неї. Ввечері, натомившись, сестричка лягала біля козлика, клала голівку на його спину, що була їй за подушку, і солодко засинала. І якби братик мав людську подобу, то кращого щастя їм годі й бажати!

Так і жили вони довгенько, хоч і самотні були в цій дикій пущі. Але трапилося раз, що король тієї країни спорядив у цьому лісі великі лови. Заграли сурми, загавкали мисливські пси, залунали в лісі веселі ловецькі покрики. Почув козлик ті покрики, і йому враз забажалося побувати на полюванні.

– Ох,– благав він сестричку,– пусти мене на лови, бо не витерплю довше.

І доти просив її, поки сестричка згодилась.

– Та гляди мені,– сказала вона,– ввечері вертайся додому. Двері будуть замкнені від буйних мисливців, а ти, щоб я тебе впізнала, постукаєш і скажеш: «Сестричко, впусти мене»,– бо як не скажеш, то не відчиню дверей.

Вискочив козлик надвір, і так уже було йому весело на вільному повітрі, що й не сказати! А король та його мисливці як побачили гарного козлика, так і подалися за ним, але не могли його наздогнати. Уже здавалося їм, що ось-ось упіймають, а він стрибнув у кущі, і тільки його й бачили.

А як стемніло, козлик прибіг до хатини, постукав і сказав:

– Сестричко, впусти мене!

Маленькі двері відчинились, він ускочив до хати і цілу ніч спочивав собі на м’якій постільці.

Другого ранку лови почалися знову, і козлик, зачувши ловецьку сурму та покрики мисливців, занепокоївся і знову почав благати:

– Сестричко, відчини мені, пусти мене в ліс!

Сестричка відчинила двері й сказала:

– Йди, але ввечері мусиш тут бути і не забудь сказати так, як домовились.

Як побачив знову король зі своїми ловчими козлика із золотою стьожкою на шиї, так і погнали коней за ним, але козлик був надто прудкий і спритний. Гонитва тривала цілий день, і лише надвечір мисливці оточили козлика, а один стрілець навіть улучив йому в ногу, аж він закульгав і ледве добіг додому. А інший мисливець дійшов назирці за ним до самої хати та й почув, як козлик гукнув: «Сестричко, впусти мене»,– і бачив, як двері відчинилися, а потім знову зачинились.

Мисливець гарненько все те запам’ятав, пішов мерщій до короля і розповів йому, що бачив і що чув. Тоді король сказав:

– Завтра ще раз поїдемо на полювання.

А сестричка страшенно злякалась, як побачила, що її козлика поранено. Вона змила кров, приклала цілющого зілля до рани й сказала:

– Лягай на свою постільку, милий козлику, та скоріше видужуй.

А рана була така невеличка, що до ранку вже й знаку не стало. І коли козлик почув у лісі гомін веселих ловів, то сказав:

– Не можу витерпіти, я мушу там бути. Не бійся, сестричко, не так легко мене спіймати.

Сестричка заплакала й відказала:

– Тепер тебе таки вб’ють, а я зостанусь сама в цьому лісі, і в усьому світі не буде в мене нікого рідного. Не пущу я тебе.

– Я вмру тоді від журби,– відповів козлик.– Коли чую мисливський ріг, ноги в мене мов самі стрибають.

Нічого не могла вдіяти сестричка. Згнітивши серце, відчинила вона двері, і козлик жваво й весело вискочив у ліс.

Побачивши його, король звелів своїм ловчим:

– Полюйте на нього цілий день, аж поки смеркне, тільки не зробіть йому ніякої кривди.

А як сонце зайшло, король сказав до того мисливця:

– Ну, веди мене, покажи лісову хатинку.

А опинившись біля дверей, постукав і сказав:

– Сестричко, впусти мене.

Двері відчинились, і король увійшов до хати, а там угледів дівчину, та таку гарну, що кращої ніколи й не бачив. Дівчина злякалась, що то не її козлик, а чоловік із золотою короною на голові. Але король ласкаво подивився на неї, взяв за руку і мовив:

– Хочеш піти зі мною в мій палац і мені любою дружиною бути?

– Ох, як не хотіти,– відповіла дівчина,– тільки й козлика візьмемо, я його не покину.

Тоді король сказав:

– Гаразд, і він буде з тобою довіку і всього матиме вдосталь.

Тим часом прибіг і козлик. Взяла його сестричка за м’який мотузочок з осоки і повела з лісової хатини.

Узяв король красуню-дівчину до себе на коня і повіз у свій палац. Там справили вони пишне весілля. Дівчина стала королевою, і король жив з нею довго й щасливо.

Козлика доглядали й годували, і він весело стрибав у королівському саду.

А зла мачуха, що через неї братик із сестричкою пішли поневірятися в світ, думала, що не інакше як дівчинку вовки роздерли, а братика, який обернувся на козлика, мисливці вбили. Та, почувши, які вони щасливі і як їм добре живеться, запалилася відьма заздрістю й злістю і відтоді вже не мала спокою. В неї тільки й думки було, як сестричку з братиком занапастити.

А її рідна дочка, що була бридка, як опудало, ще й одноока до того, раз у раз докоряла їй:

– Це мені треба було стати королевою, а не їй!

– Та стривай лишень,– заспокоювала дочку стара, – настане час, і все буде гаразд.

І ось настав час, і в королеви знайшовся гарний хлопчик, а король саме був на полюванні. Стара чаклунка перекинулася в королевину прислужницю, увійшла до покоїв, де лежала хвора королева, і сказала їй:

– Ходімо, купіль готова, вам треба скупатися й свіжих сил набратися, ходімо швидше, бо вода прохолоне.

її донька також була з нею; разом вони віднесли недужу королеву і поклали в купіль. Потім замкнули двері і повтікали. А в кімнаті, де стояла купіль, натопили так, як у пеклі, щоб прекрасна королева швидко задихнулася.

Скоївши таке діло, стара чаклунка натягла своїй дочці на голову чепчик і поклала в ліжко замість королеви. Вона зробила й саму її схожою на королеву, лише другого ока не могла їй дати.

А щоб король нічого не помітив, наказала їй лягти на той бік, де не було ока.

Коли ввечері повернувся король додому і почув, що в нього народився синок, то дуже зрадів і хотів піти до ліжка своєї любої дружини, побачити, що вона робить. А стара відьма раптом гукнула:

– Ой, стійте, не відгортайте заслони, королева не мож£ дивитись на світло, їй потрібен спокій.

Король повернувся назад, не знаючи, що в ліжку лежить несправжня королева.

Та опівночі, коли всі спали, нянька, що самотньо сиділа біля колиски в дитячій кімнаті, не змикаючи очей, раптом побачила, як тихенько відчинилися двері і ввійшла справжня королева. Вона взяла на руки дитину й почала її годувати.

Потім підбила подушку, поклала дитину в колиску, вкрила покриваль-цем. Не забула вона й козлика, пішла в куточок, де той спав, і погладила його по спині. А потім тихо-тихесенько вийшла.

Нянька другого дня вранці спитала сторожу, чи не заходив хто вночі до замку. Але вони відповіли:

– Ні, ми не бачили нікого.

Довго приходила королева отак щоночі і ні разу не промовила й слова. Нянька щоразу бачила її, але боялася розповідати про це.

Минуло скількись часу, аж ось однієї ночі королева заговорила:

– Ах, що буде з вами, козлику й любий мій сину? Ще двічі прийду, а тоді вас назавжди покину!

Нянька не озвалась і словом, та коли королева зникла, вона пішла до короля і все йому розповіла. Тоді король сказав:

– Лишенько, що ж це таке? Цю ніч прийду сам посидіти біля дитини.

Ввечері він прийшов до кімнати, а опівночі з’явилась королева і промовила:

– Що буде з вами, козлику й любий мій сину? Іще раз прийду, а тоді вас назавжди покину.

Вона нагодувала дитину, як то звичайно робила, а потім зникла. Король не наважився до неї заговорити, але вартував і другої ночі.

А цього разу королева промовила:

– Що буде з вами, козлику й любий мій сину? Це ж я востаннє прийшла, а тепер вас назавжди покину.

Тоді король не міг уже стриматися, прискочив до неї і сказав:

– Ти ж моя люба дружина!

І королева відповіла:

– Так, я твоя люба дружина.

І ту ж мить вона вернулася знову до життя, стала свіжа, рум’яна та здорова. А потім розповіла королю про страшне лиходійство, яке вчинили над нею зла відьма та її дочка.

Король звелів обох віддати до суду, і суд присудив їх до такої кари: дочку вигнали в ліс, де її роздерли дикі звірі, а відьму вкинуто у вогонь, і вона загинула лютою смертю.

Коли відьма згоріла на попіл, козлик знову обернувся в людину.

Сестриця з братиком стали жити разом і жили щасливо до самої смерті.

== Читать на русском языке ==

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Братик і сестричка, Брати Ґрімм», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Братик і сестричка, Брати Ґрімм"