Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Панові наука, білоруська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Панові наука, білоруська казка"

103
0
09.09.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Панові наука" автора білоруська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Панові наука, білоруська казка» була написана автором - білоруська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Панові наука, білоруська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Ну, то слухайте, людоньки! Розкажу вам не казку, а щиру правду.

Було це ще за панів. А пани ж лихі були! Не люди, а звірі. Попадешся такому панові, то хоч лягай та помирай: нічим йому не догодиш. Кажуть же: замкни перед чортом двері, то він у вікно влізе. Отак і пан. Ти йому годиш, щиро робиш, а він усе гукає: «Не так, шельмо, не так, лайдаку, не так, пся крев!» І їсть тебе поїдом, збиткується, зневажає. А щось не так скажеш – живцем шкіру зніме.

Ой, тяжко, дуже тяжко було жити за панів!

Так от. Жив в одному маєтку лихий пан. Чого він тільки не витворяв! Як тільки не знущався з людей! Не одного на смерть засік. Кріпаків своїх і за людей не мав. Звелів якось той лихий пан, щоб усі, хто має волів на продаж, приводили їх тільки до його маєтку.

Поставив на околиці села варту й не дозволяв заїжджати жодному купцеві.

Приведе хто вола до маєтку на продаж, а пан гляне й каже:

– Що ж ти привів, осел? Це ж не віл, а козел!

І заплатить, як за цапа. А хто перечити надумає, зажене на стайню і всипле різок.

Довго мучилися люди з таким лихим паном, довго терпіли, бо що вдієш, кому поскаржишся? Пани ж тоді всюди сиділи – і по маєтках, і по судах.

Та знайшовся, нарешті, один чоловік, що відплатив панові за всі людські сльози й кривду.

Це був славний і відважний чоловік. Звали його Римшею. Рано він осиротів, але й сам якось збився на хазяйство. Гордий був чоловік Римша. Ніхто не наважився його й пальцем зачепити.

Привів Римша до маєтку вола продавати. Вийшов пан на ганок і каже:

– Що ж ти привів, осел? Це ж не віл, а козел!

Глянув Римша, що нікого поблизу немає, показав панові лозину та й питає:

– Що це, пане: береза чи лоза? Я ж привів тобі вола, а не козла!

І давай частувати пана лозиною. Бив, бив, поки рука не заболіла.

– Ось тобі,– каже,– за те, що з людей збиткуєшся! Коли очухаєшся, то чекай мене ще в гості.

Сказав це Римша, кинув вола і втік до лісу.

Знайшли дворові люди пана без пам’яті – так відлупцював його Римша. Лише на третій день опритомнів пан.

– Зловіть мені Римшу! – звелів він челяді.

Та де там! Того й слід вітром здуло. Ліси раніше були темні, густі. Живи в них скільки хочеш, ніхто тебе й не побачить.

Минає день по дню, а пан ніяк очухатись не може. Яких тільки лікарів не кликали – ніхто не зарадить: мабуть, йому Римша добре-таки відбив печінки.

Тим часом приїхав до маєтку новий лікар із повною скринькою усіляких ліків. Покликав пан до себе нового лікаря, частує і просить, щоб вилікував його.

– Добре,– каже лікар,– я пана вилікую. Треба лише натопити лазню.

Натопили слуги лазню. Повів лікар пана до лазні, посадовив на приполок і звелів триматися обома руками за жердину. А сам узявся натирати його всілякими мазями. Сидить пан, тримається за жердину й тільки крекче.

Але недовго він кректав. Вийняв згодом лікар із кишені ремінь із сириці, прив’язав ним до жердини панові руки й заткнув йому ганчіркою рота. Потім узяв лозину й каже:

– що це, пане: береза чи лоза? Я ж продав тобі таки вола, а не козла!

Бачить пан, що це Римша, а не лікар, хоче кричати, та не може – ганчірка в роті!

Крутиться пан, як в’юн на гарячій сковороді, а Римша шмагає його лозиною по чім слід. Мало не всю шкіру здер із пана. Потім сів на коня й поїхав. Тільки його й бачили.

Одного дня приїхав до маєтку дуже багатий на вигляд купець. Повів його пан оглядати ліс. Пан хвалить ліс, хоче дорожче з купця злупити, а купець усе підтакує йому та одводить далі в гущавину. Забралися вони в такі нетрі, що й світу не видно. Тут купець давай руками сосни обнімати, сажанем товщину міряти. Обхопив і пан одну сосну.

– Ось,– каже,– дивись, який стовбур! Золото, а не ліс.

А купець вихопив із кишені ремінь та й прив’язав пана

до сосни. Потім вийняв з-під поли лозину й питає:

– Що це, пане: береза чи лоза? Я ж продав тобі вола, а не козла!

І взявся періщити пана...

Бив, бив досхочу та так і покинув прив’язаним до сосни.

Цілий день простояв пан коло дерева, поки не знайшла там його челядь.

З рік після того вилежувався пан, а все не міг очуняти.

Знову радять йому лікарі їхати на води. Продав пан ліс, збіжжя, худобу, набрав чимало грошей і лагодиться

їхати на води. А Римша все стежить за паном. Дізнався він, якою дорогою їхатиме пан, і зробив на нього засідку: поставив у лісі за три гони один від одного двох кінних парубків із лозинами.

Під’їхав пан до першого, а той здалеку замахнувся лозиною і кричить:

– Що це, пане: береза чи лоза?

– Лови, лови! – гукає пан на візника. Це ж Римша!

Візник шасть ножем по посторонках, сів на підпряжного

коня і погнався за парубком.

Тільки він зник із очей, до панської карети під’їхав другий такий же парубок. Замахнувся він лозиною здалеку й каже:

– Що це, пане: береза чи лоза?

– Лови, лови його, лайдака! – гукає пан на свого лакея.– Це ж Римша!

Скочив лакей на другого коня і помчав за парубком.

Лишився пан сам у кареті. Тут, звідки не візьмися, перед ним став сам Римша. Вийняв з-під поли лозину, замахнувся нею і питає:

– Що це, пане: береза чи лоза? Я ж продав тобі вола, а не козла!

Витіпав Римша пана, як коноплі, забрав гроші й пішов до лісу, в свою землянку.

Чимало добра робив потім Римша бідним людям: і грошима допомагав, і від лихих панів боронив.

І досіще в темному лісі поміж Запіллям та Новоселками на Мозиріцині стоїть гора. Називають її Римшевою горою. Кажуть, там і жив отой гордий і сміливий чоловік Римша.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Панові наука, білоруська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Панові наука, білоруська казка"