Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Хитрий Петар і турецький ага, македонська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Хитрий Петар і турецький ага, македонська казка"

144
0
22.09.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Хитрий Петар і турецький ага" автора македонська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Хитрий Петар і турецький ага, македонська казка» була написана автором - македонська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Хитрий Петар і турецький ага, македонська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Якось дійшло до Хитрого Петара, що один турецький ага з Прилепа назвав його безштаньком. І от він вирішив провчити того пана.

Прийшов Хитрий Петар з Маріова до Прилепа, подався до будинку аги й почав вигукувати:

– Гей, я з того світу повертаюся, гей!

Виглянула жінка аги з вікна й перепитала його:

– Звідки ти йдеш?

– Таж з того світу,– відповів їй Хитрий Петар.

– А ти нашого Ахмеда часом не знаєш? – запитала жінка; в аги недавно помер син Ахмед.

– Чом ні, знаю! Бідолаха, так там важко працює, так важко, а грошей мало дають, і поїсти не має за що.

– А ти ще бачитимешся з ним?

– Аякже, бачитимусь. Завтра назад повертаюся.

Жінка схопила гаманець з грішми її дала Хитрому Петарові.

– На ці гроші,– сказала вона,– передай їх нашому Ахмедові разом із вітанням від його матері й батька.

Хитрий Петар узяв гроші й пішов.

Аж тут повернувся ага додому. Жінка йому й хвалиться, що з того світу приходив Хитрий Петар і вона через нього передала їхньому бідному Ахмедові гроші.

– Та що ти, жінко! – вигукнув ага.– Коли це бувало, щоб хтось із того світу повертався! Швидше давай мені шаблю та виводь коня із стайні, я його наздожену та відберу гроші назад.

Хитрий Петар дійшов до водяного млина, коли оглянувся й побачив, що за ним женеться ага. Він до мірошника:

– Бачиш, он агу лихо несе. Кажуть, що ти йому чимось не догодив, то хоче відлупцювати тебе.

Бідолашний мірошник затремтів і питає:

– Скажи, що мені робити, де сховатися.

– Лізь,–каже йому Хитрий Петар,– на тополю. А я залишуся тут і скажу йому, що тебе немає.

Мірошник швиденько подряпався на тополю й причаївся там. А Хитрий Петар запорошився борошном і порядкує в млині, наче мірошник.

Під’їхав ага й питає Хитрого Петара:

– Чуєш, мірошнику, ти не бачив, куди дівся Хитрий Петар?

– Та як ні, бачив. Він он там,– і показав на тополю, де на вершечку зіщулився бідний мірошник.

– Попався! – вигукнув задоволено ага.– Тепер ти не втечеш від мене.

Зліз з коня, скинув чоботи, шапку, відчепив шаблю і вже хотів був

лізти на тополю. Та Хитрий Петар стримав його.

– Вельможний пане,– каже він.– Шкода такого гарного каптана. Краще скиньте, щоб не порвати.

Ага послухався Хитрого Петара, скинув каптана й подерся на тополю. Доки він доліз до половини, Хитрий Петар одяг його каптана, взув чоботи, насадив шапку, причепив до бока шаблю, сів на коня і тоді гукнув:

– Я Хитрий Петар, а той, що на тополі,– то мірошник.

Ага вже й сам побачив, що Хитрий Петар одурив його.

Коли ага прийшов додому, жінка й питає:

– Ну що, забрав у нього гаманець із грішми?

– Та ні,– відповідає ага.– Мені стало жаль нашого Ахмеда, і я через Хитрого Петара передав йому ще й коня, і шаблю, і шапку, і чоботи, й каптана. Хай він має на тому світі, а я ще собі тут справлю.

Так помстився Хитрий Петар гоноровитому азі.

* Ага – пан, вельможа.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Хитрий Петар і турецький ага, македонська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Хитрий Петар і турецький ага, македонська казка"