Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Заєць і тигр, в’єтнамська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Заєць і тигр, в’єтнамська казка"

133
0
02.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Заєць і тигр" автора в’єтнамська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Заєць і тигр, в’єтнамська казка» була написана автором - в’єтнамська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Заєць і тигр, в’єтнамська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Після того як заєць пошив його в дурні, тигр поклявся, що під одним небом їм буде тісно.

От якось тигр вийшов погуляти. Коли бачить – заєць сидить на дереві й ласує медом з бджолиного вулика. Тигр підкрався, став під деревом та як гарикне:

– Ага! Ось ти, голубчику, де! Довго я тебе шукав! Зараз же мені злазь, а то гірше буде!

Глянув заєць – аж тигр лихим духом дише.

«Що робити?» – подумав заєць. Та й каже:

– О всемогутній, дозволь мені разів кілька в барабан ударити. А потім я вже злізу і ти мене покараєш.

– Гаразд, бий уже в свій барабан,– каже тигр.

Заєць і почав бити – тільки не в барабан, а в вулик.

Бджоли невдоволено загули, а тигр подумав, що то барабан гуде. І так йому це гудіння сподобалось, що він ураз забув, чого зайця шукав.

– Дай і мені пограти на твоєму барабані,– просить тигр.

– Будь ласка, грай скільки схочеш,– відказує заєць.– Але твій удар настільки дужчий за мій, що я й оглухнути можу або голова мені запаморочиться. Зробімо краще так: я відійду далі, а ти, коли вже не чутимеш мого голосу, бий у барабан.

Тигрові так хотілося пограти на барабані, що він погодився. Заєць сплигнув із дерева і чкурнув геть.

Коли не стало чути його голосу, тигр виліз на дерево і як ударить лапою по вулику! Розтривожені бджоли як вилетять та як кинуться на тигра – і давай його жалити!

Такого болю тигрові ще не доводилось терпіти. Він гепнувся на землю й завив. А бджоли знай його жалять...

Тигр зірвався й побіг, сам не знаючи куди; бджоли – за ним. У тигра вже вся морда розпухла, а вони жалять і жалять.

Збагнув урешті тигр, що знову спіймався на заячу хитрість, і знетямився від злості.

Через день тигр знову здибав зайця – тепер уже в бамбукових заростях.

– Ага! Ну, вже не втечеш од мене! – заревів тигр.– Скільки разів попадав через тебе я в скруту, але тепер ти мені за все заплатиш!

Та заєць умить придумав, як ошукати тигра.

– О всемогутній! – сказав він.– Дозволь мені потішити твій слух – пограти на дані, а тоді вже покараєш мене. Цього разу я не втечу, не турбуйся.

Тигр любив музику, тож і погодився.

Заєць стрибнув у бамбукові зарості й удав, що перебирає струни дана: коли вітер розсував товсті стовбури бамбука, він стромляв між ними лапку, а коли стовбури сходилися, швидко її висмикував. Стовбури, тручись один об один, порипували.

Тигрові сподобалася така музика.

– Дай і я трохи пограю,– каже він.

– Будь ласка, о всемогутній, грай собі на втіху! Та тільки обережно, щоб не зламати дан.

– То навчи мене грати.

– Лапа в тебе надто велика й важка. Мабуть, краще тобі грати хвостом. Дивись, як це робиться! Коли ось ці два стовбури розійдуться, просунь поміж них хвіст, і тоді заграє пречудова музика. Тільки зачекай, поки я відійду якомога далі.

З цими словами заєць гайнув у хащу. А тигр зробив так, як навчив його заєць: сунув хвіст поміж величезні стовбури бамбука. І враз відчайдушно заревів: прищикнуло бідоласі хвоста!

«Ну. хай мене грець схопить, якщо не поквитаюся з тобою!» – подумав тигр, коли трохи отямився.

По недовгім часі тигр знову зустрів зайця. Цього разу вухатий впав у глибоку яму і не знав, як звідти вибратися.

Почувши тигра, заєць загукав:

– О всемогутній, невже ти й досі нічого не знаєш? Поспішай, а то велике лихо тебе спіткає!

– Що таке? – схилившись над ямою, питає тигр.

– О всемогутній! Чуєш, як свистить і гуде вітер, бачиш, як хиляться до землі дерева? Це ознака того, що небо ось-ось упаде на землю. Єдиний спосіб урятуватися – стрибнути в цю яму.

– Ой лишенько! – крикнув тигр.– То мені справді можна туди стрибнути?

– Стрибай мерщій! А то тебе небо розчавить!

Тигр стрибнув у яму. Переляканий на смерть, він зовсім забув, що заєць багато разів дурив його і що він збирався покарати лукавця...

А заєць, часу не марнуючи, підскочив до тигра і став його лоскотати.

Тигрові це дуже не сподобалося.

– Вгамуйся, вухатий!–гарикнув він.– Чого ти все крутишся, мов та дзига! А як хоч іще раз торкнешся мене, то я тебе викину з ями, і хай на тебе падає небо!

Заєць принишк на якусь мить, а потім знову залоскотав тигра.

Розшаленівши, тигр схопив зайця за лапи та й викинув з ями. А зайцеві тільки того й треба було! Він помчав у село і сказав мисливцям, що в ямі сидить тигр.

Мисливці похапали списи, луки та стріли й побігли до ями.

Тут і прийшла тигрові смерть.

* Дан – струнний музичний інструмент.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Заєць і тигр, в’єтнамська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Заєць і тигр, в’єтнамська казка"