Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Клаповухий собака, естонська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Клаповухий собака, естонська казка"

62
0
03.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Клаповухий собака" автора естонська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Клаповухий собака, естонська казка» була написана автором - естонська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Клаповухий собака, естонська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Були собі батько, дід, мати і син. Спершу помер батько, потім – дід. Перед смертю дід заповів онукові триста карбованців. Якось хлопець зібрався в місто й каже матері:

– Дай мені сто карбованців.

Мати дала, хлопець обійшов усе місто й зустрів чоловіка із клаповухим цуценям на руках. Той запропонував:

– Купи цуценя!

– За скільки?

– Сто карбованців.

Хлопець і купив цуценя. Коли приніс його додому, мати розсердилась:

– Ох і дурненький же ти! Сьогодні купив собаку, а завтра, може, кішку придбаєш!

Наступного дня хлопець зібрався до міста і знову попрохав у матері сто карбованців. Гроші дідові ще були, і мати не мала права їх не дати.

Йдучи містом, хлопчина зустрів чоловіка з кошеням за пазухою. Той запропонував:

– Купи кошеня!

– За скільки?

– Сто карбованців.

Хлопець і купив. Приніс кошеня додому, а мати ще більше розсердилась:

– Ти вже зовсім з глузду з’їхав! Учора купив собаку, сьогодні – кішку. А що завтра буде? Мабуть, якийсь перстень?

На третій день, узявши останні сто карбованців, хлопець пішов до міста. Там зустрівся йому чоловік із перснем на долоні і сказав:

– Купи цей перстень!

– За скільки?

– Сто карбованців.

Хлопець і купив.

– Це такий перстень,– пояснив чоловік,– що коли перекладеш його з руки в руку, то з’являться три чоловіки і виконають будь-яке твоє бажання.

Промайнули літа, хлопчина став юнаком. Якось він вийшов з хати, переклав перстень з руки в руку, і в ту ж мить з’явилося три чоловіки.

– Що ти хочеш?

– Хай постане тут палац небаченої краси!

Так і сталося.

– Зроби так, щоб неподалік текла річка,- побажала мати.

І враз потекла річка, а в ній повно риби й качок.

А далеко-далеко жив король, і в нього була донька, з якою хлопець жадав одружитися. Переклав він перстень з руки в руку і сказав, що хоче взяти королівну собі за дружину. За мить королівна опинилася в палаці. Пішли вінчатися.

Жених переклав перстень з однієї руки в другу й мовив:

– Коли йтимемо до церкви – хай обабіч дороги цвітуть яблуні, а коли будемо повертатися – щоб на них висіли стиглі плоди.

Як заманулося, так і сталося. Молодята весело зажили в чудовому палаці. Згодом королівна спитала свого чоловіка, як це він розбагатів. Той і пояснив, що має чудодійний перстень, розповів, як з ним поводитись.

І королівні забажалося роздобути дивний перстень.

Увечері чоловік зняв його. Коли він заснув, дружина взяла чудодійний перстень, переклала з руки в руку і сказала:

– Я хочу, щоб мій чоловік став бідний, як і раніше, а я повернулася туди, звідки мене взяли.

Прокинувся чоловік уранці – немає ні дружини, ні персня. А він знову живе в старій бідній хаті. Ще й до того король незабаром наказав кинути його у в’язницю.

Якось кішка сказала собаці:

– Чи ти знаєш, де наш господар? Його кинули до в’язниці. От якби дізнатися, де перстень!..

Кішка і клаповухий собака вирішили пробратися до свого благодійника. Вони прогребли яму під муром і пролізли до господаря. Той розповів тваринам, що перстень у королівни.

І вирушили собака та кішка на пошуки. Дісталися вони до королівського замку, зайшли на кухню, а там саме була дружина їхнього господаря. Кішка повчала собаку:

– Коли нас битимуть, не огризайся.

У кухні діти побили тварин і вигнали геть. А господиня дорікнула бешкетникам:

– Не бийте собаку й кішку, принесіть краще дров!

Собака одразу ж метнувся у двір і наносив до печі дров.

Господиня знову наказала дітям:

– Заметіть у хаті, та не чіпайте кішку!

Кішка почула це, схопила віник і підмела чистенько. Так їх залишили тут на ніч. Собака спав у кухні, а кішка пішла в кімнату. Вночі кішка побачила, що через світлицю біжить мишеня, і спіймала його. Мишеня стало благати:

– Кішечко, відпусти мене, я добре знаю, чого ти сюди прийшла. Я знаю, де перстень. На ніч королівна кладе перстень у рот. Я підкрадуся до неї, полоскочу хвостиком у носі, вона чхне, і перстень покотиться на підлогу.

Все так і сталося. Кішка миттю схопила перстень у рот, прибігла до собаки і вигукнула:

– Клаповухий, ходімо до в’язниці!

Йшли вони довго-довго. Та несподівано шлях мандрівникам перепинило море. На узбережжі вони посварились: адже кішка не вміла плавати, проте персня собаці не хотіла дати.

– У тебе широка паща, впустиш його в море.

– Ти вважаєш, що тобі господар миліший, ніж мені,– образився собака.

Що було робити? Віддала кішка перстень собаці, сіла йому на спину, і попливли вони через море. Аж клаповухий пес утомився, став важко дихати, роззявив рота – перстень і впав у море. Кішка так і вчепилася пазурами в собаку:

– Що тепер буде, клаповухий?.. Геть од мене! Я залишуся з рибалками, розкладатиму їм вогонь, а ти пливи, куди хочеш!

Узяли рибалки кішку до себе. А собака приніс хмизу, і йому рибалки дозволили бути біля них. Коли господиня ввечері почала чистити спійману рибу, кішка побачила, як із черева однієї рибини вона вийняла перстень і поклала на полицю під кухоль.

Кішка спритно схопила перстень, підкралася до собаки й сказала тихенько:

– Клаповухий, вирушаймо тепер берегом, я більше не віддам тобі персня!

Та собака й сам не хотів брати. Нарешті дісталися вони до в’язниці, пролізли під муром у вежу і віддали чудодійний перстень господареві. Чоловік переклав перстень з однієї руки в другу і звелів:

– Я хочу, щоб тюремна вежа розлетілася вщент, а люди вийшли на волю.

Так і сталося. Чоловік, собака й кішка повернулися додому. А там, як і раніше,– стара хата.

Господар переклав перстень з руки в руку і попрохав палац і королівну, але вже з іншого краю. Знову постав чудовий палац, чоловік одружився з королівною, і, можливо, живуть вони й досі.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Клаповухий собака, естонська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Клаповухий собака, естонська казка"