Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Бай i пастух, казахська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Бай i пастух, казахська казка"

105
0
07.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Бай i пастух" автора казахська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Бай i пастух, казахська казка» була написана автором - казахська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Бай i пастух, казахська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Жили в степу два брати-бідняки. Пішов старший найматися до бая пастухом. З баєм умова була така: якщо робітник відмовиться від якої-небудь роботи, то нічого за свою працю не матиме. А якщо хазяїн хоч раз розгнівається на робітника, то повинен віддати йому половину своєї худоби.

Домовились, і цілий рік робітник працював дуже добре.

Настав час розрахунку. Хазяїн удався до хитрощів.

Каже він робітнику:

– Із завтрашнього дня ти щоранку доїтимеш корів, удень збиратимеш кізяк, а ввечері лататимеш мій одяг.

– Ти, хазяїне, напевно, збожеволів – примушуєш мене робити жіночу працю.

А бай усміхається. Він уже не одного робітника так обдурив.

Відмовився бідняк од роботи й пішов до своєї юрти, так нічого за свою працю не отримавши.

Молодший брат вислухав розповідь старшого і пішов найматися до бая. Умови залишилися тими самими, що й для старшого брата.

Хазяїн дав йому пасти отару овець.

Першого ж дня пастух загнав далеко у степ овець і три дні не вів їх до водопою. Потім пригнав до високого обриву над річкою. Вівці побачили воду і почали стрибати з обриву. Так уся отара і втопилася.

Коли хазяїн дізнався про це, став лаяти робітника.

Але пастух сказав:

– Ну, хазяїне, коли ти розгнівався,– давай розрахунок!

Змушений бай віддати робітникові за умовою половину худоби, а самому шкода.

От зарізав він двох баранів і заховав їх у мішок. Але пастух підгледів і вийняв баранячі туші, а натомість сам заліз у мішок.

Уночі бай завдав собі мішок на плечі й почимчикував у степ, щоб сховатися від робітника. Іде й сам до себе говорить:

– Як добре, що я спекався такого працівника!

– Ні, ще не спекався! – шепче баєві на вухо пастух.

– Хай йому грець! – крикнув бай, підійшов до річки й роз’язав мішок. Виліз звідти робітник. Бай удав, що не здивувався.

Надійшов час лягати спати.

– Ти лягай збоку! – запропонував бай робітникові.

– Гаразд! – згодився робітник і розлігся над самісіньким обривом.

Уночі він перебрався на інше місце.

Бай хотів зіпхнути його у воду, але сам упав з обриву і втопився.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Бай i пастух, казахська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Бай i пастух, казахська казка"