Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Хитрий Бекжан, казахська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Хитрий Бекжан, казахська казка"

69
0
08.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Хитрий Бекжан" автора казахська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Хитрий Бекжан, казахська казка» була написана автором - казахська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Хитрий Бекжан, казахська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Дуже давно був собі один хан. Мав він служника на ім’я Бекжан.

Украв якось той гроші з ханського палацу.

«Як же мені знайти злодія?– думав та гадав хан.– Хоча...»

Звелів хан скликати весь народ на бенкет, розставити гостям кибитки, і перед кожним гостем покласти по одному срібному гривенику.

«Хто візьме гривеник,– подумав хан,– той, виходить, і вкрав у мене гроші».

Хитрий Бекжан швидко зрозумів задум хана.

Він помазав підошви своїх чобіт клеєм і почав обходити гостей із кумганом в руках, пропонуючи їм помити перед їжею руки. Всі гривеники прилипли до його підошов.

Так хан і не дізнався, хто ж украв у нього гроші.

Був у хана верблюд, який міг угадувати, де знаходиться загублена річ.

«Він мені обов’язково допоможе! – радів хан,– Тепер злодій від мене нікуди не втече!..»

Ходить верблюд між юртами, принюхується до них. Уже аж під вечір дошкандибав до кибитки хитрого Бекжана, – і ліг під нею.

Бекжан здогадався, навіщо випустили ханського верблюда, зарізав його, а м’ясо сховав.

Хан і цього разу не дізнався, хто ж таки вкрав у нього гроші і хто вбив вірного чотириногого слугу...

Тоді він придумав ще один спосіб спіймати злодія.

Звелів хан закопати стовп і на верхівці його покласти мішок із золотом. З обох боків стовпа стояв караул: по п’ятдесят чоловік на кожному боці.

Бекжан і тут зумів обдурити хана – взяв його мішок із грошима.

Він підшукав білого коня, вимазав правий бік свого одягу і коня грязюкою. Потім сів на нього, швидко підлетів до стовпа, схопив мішок із грошима і зник.

Хан звелів розшукати злодія.

І ось тут з караулу, що стояли з правого боку, казали, що злодій був на чорному коні і в чорному одязі, а ті, що стояли з лівого боку, запевняли, що він був на білому коні і в білому одязі. Так хан і цього разу не зміг спіймати злодія-хитруна.

Він скликав знову весь свій народ на бенкет і проголосив, що готовий віддати заміж свою доньку за таємничого хитруна.

Бекжан довідався про це, прийшов до хана і розповів йому про всі свої витівки.

Хан віддав за Бекжана свою доньку і влаштував бучний бенкет.

Ось так Бекжан досяг своєї мети.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Хитрий Бекжан, казахська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Хитрий Бекжан, казахська казка"