Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 11 12 13 ... 55
Перейти на сторінку:

Вересень 1946 року – Постанова про кінофільм «Велике життя – 2 серія»

Критика спрямована проти  2 частини фільму, де було показано відновлення Донбасу під кінець війни. Основні звинувачення: «недостатньо показано розмах відбудови усього Донбасу, герої фільму показані відсталими, малокультурними людьми, з низькими моральними якостями». Фільм було заборонено. Також критиці піддано 2 частину фільму «Іван Грозний» за невірне тлумачення образу царя.

1946 рік – прийнято цілий ряд Постанов: «Про журнал сатири і гумору «Перець»; «Про журнал «Вітчизна»; «Про репертуар драматичних театрів УРСР» тощо

Усі ці  Постанови супроводжувалися чисельними критичними статтями в газетах і журналах, «проробками» письменників, артистів, художників. Наприклад, про журнал «Вітчизна» було сказано, що редакція його допускала публікацію творів буржуазно-націоналістичного характеру, що пропагандують антинародність, аполітичність, міщанські погляди на життя.

Репресій не проводилося, але авторів не друкували, звільняли з роботи, накладали стягнення, критикували в пресі тощо.

Жовтень 1951 року  - засудження у пресі опери К. Данькевича «Богдан Хмельницький»

В першу чергу критикували авторів лібрето до опери О. Корнійчука і В. Василевську, за те, що вони «недостатньо показали прогресивну роль» царя Росії в історичній долі українського народу, який був врятований від панської Польщі. Крім того, К. Данькевича звинувачують у надмірному захопленні іноземною музикою. У 1958 році уряд визнав критику опери несправедливої і її постановка була дозволена.

Критика творів українських письменників

У березні 1947 року на Україну 1 секретарем КП(б)У був направлений вірний сталінський поплічник Лазар Каганович.

У вересні 1947 року відбувається Пленум Спілки письменників УРСР, на якому звинувачували письменника Івана Сенченка, як послідовника М.Хвильового, у ворожому ставленні до радянської влади, а також твори П.Панча, І.Неходи, В. Сосюри, М.Рильського, Ю.Яновського інших.

 Найбільш гострій, розгромній критиці з 1946 по 1951 рік  були піддані твори наступних українських авторів:

Олександр Довженко кіноповість «Україна в огні»

Звинувачували автора у «буржуазному націоналізмі». Героями повісті показані лише українці ( «де дружба народів СРСР?»), крім того в повісті зовсім не має слів про радянську владу й про Й. Сталіна. Сцени повісті занадто песимістичні і трагічні.

Остап Вишня

Збірка оповідань «Мисливські усмішки»

В газеті «Правда» з’явилися звинувачення у відході письменника від реальності, у  аполітичності, нехтуванні радянською ідеологією, у «політичних помилках». Книга названа «шкідливою, ідейно порочною».

Максим Рильський

Поема «Я – син країни Рад»; збірки «Вірність», «Чаша дружби»

Поему «Я – син країни Рад» звинувачували у «націоналізмі», «петлюрівщині», що немовби навіть у самій назві твору є натяк на прославлення буржуазної Центральної Ради. В інших віршах вбачали помилки «буржуазно-націоналістичного характеру». М. Рильського критикував особисто І секретар ЦК КП(б)У Л.Каганович. Письменник мало не був виключений з партії, від арешту його врятував 1 секретар КПУ  М. Хрущов.

Юрій Яновський

Роман «Жива вода»(«Мир»)

Книгу звинувачували у тому, що вона невірно показує післявоєнне село, його відновлення. «Ваша книга переповнена інвалідами, навіщо ви любуєтесь людським нещастям?». «Село – голе і босе, а місто одягнене, чому ви протиставляєте місто – селу». «Весняний десант птахів з-за моря» - це езопова мова? Чиїх парашутистів з-за моря ви чекаєте?». Яновський був змушений переробити роман, він вийшов під назвою «Мир». Від арешту Яновського врятував особисто М. Хрущов.

Володимир Сосюра

Вірш «Любіть Україну»

Критики цього вірша писали: «Яку Україну оспівує Сосюра? Під такою «творчістю» підпишеться і Петлюра…». Щоб відмести від себе звинувачення у націоналізмі, Сосюра у 1951 році був змушений у листі в газету «Правда» покаятися. Вірш було «реабілітовано» лише у 1956 році, під час десталінізації.

Українську літературу від  повного розгрому врятувало лише повернення  у грудні 1947 року Микити Хрущова на посаду І секретаря ЦК КП(б)У (замість Л. Кагановича). Хрущов хоч і не мав можливості повністю припинити огульну критику літераторів, але пом’якшив її. У задушливій атмосфері тотальної несвободи митці були змушені писати фальшиві твори, віддалені від реалій життя.

                       

5. Окремі досягнення в галузі літератури і мистецтва у 40-50-х роках

Післявоєнна проза і поезія

Але нещадна критика літератури під час «ждановщини» не могла зупинити розвиток літератури і мистецтва. Митці навчилися обходити цензуру, або писали на теми, які були дозволені партією і урядом.

Центральними темами основної маси творів мистецтва стали  людина та її праця, повоєнна відбудова, героїзм радянських солдат під час війни, боротьба за мир у всьому світі.  Хоча радянські письменники були вимушені працювати у вузьких рамках «соцреалізму», їм вдалося створити ряд яскравих творів.

1 ... 11 12 13 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"