Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3 ... 55
Перейти на сторінку:

Особливості

Масштаби відбудовчих робіт були більшими, ніж у будь якій іншій країні Європи. УРСР (як і усьому СРСР) доводилось розраховувати на власні сили, тому, що «холодна війна» робили неможливим використання західної фінансової і технічної допомоги (передусім США). Відбудова ускладнювалася голодом 1946-1947 років. Відбудовувати господарство  УРСР допомагали усі республіки СРСР (наприклад, Дніпрогес допомагали відбудовувати представники 26 національностей СРСР, 120 різних підприємств та організацій СРСР – до 50 тисяч чоловік!)

Проблеми

СРСР був вимушений відмовитися від «плану Маршалла», тому були проблеми з фінансами. Часто не вистачало робочої сили (багато людей загинуло на війні) та фінансів. Спочатку працювали в основному літні люди та молоді жінки, а згодом в республіку повернулися 2,2 млн. демобілізованих солдат. Приїхало й 800 тисяч остарбайтерів (жителів України, вивезених до Німеччини). Не вистачало й кваліфікованих кадрів.

Результати

Відбудова народного господарства відбувалася в умовах патріотичного піднесення народу. П’ятирічний план відбудови було виконано  по основним показникам за 4 роки:

У 1950 році пущено в хід 130 шахт Донбасу, запрацювали 22 доменних і  43 мартенівських печей, почалося освоєння Львівського кам’яно-вугільного басейну; відремонтовано і пущено у хід підприємства «Азовсталь», «Запоріжсталь», «Криворіжсталь», Дніпровський комбінат ім. Петровського, інші заводи; відновлено Дніпрогес, ( у 1947 році - гідроелектростанція почала давати струм); відновлено довоєнні потужності Зуївської, Харківської, Львівської, Одеської ТЕС; обсяг промислової збільшився в 4,5 рази і перевищив рівень 1950 року на 15%; започатковані нові галузі: автомобілебудівна, приладобудівна, радіобудівна, краще стали працювати нафтова, лісо обробна галузі; у 1950 році пленум ЦК КП(б) У приймає рішення  про спорудження Каховської ГЕС з великим водосховищем для зрошення посушливих південних таврійських степів; почалося будівництво Південно-Українського каналу.

Недоліки

1. на відміну від країн Західної Європи відбудова України здійснюється з незначним впровадженням нових технологій і матеріалів ( в цьому плані УРСР дещо відстає від Заходу);

2. зміцнювався командно-адміністративний  стиль керівництва економіки;

3. легка і харчова промисловості, сфера охорони здоров’я, освітні заклади не були відбудовані до кінця, їм не приділяли багато уваги.

Загальна оцінка

Процес відбудови за такий короткий термін часу (1946-1950) був справжнім подвигом українського народу. Канадський історик Орест Субтельний писав: «У  галузі будівництва, у 1950 році, Україна стала одною з провідних індустріальних країн Європи. Чавуну вона виробляла більше на душу населення, ніж Великобританія, Західна Німеччина, Франція, а вугілля – на рівні Західної Німеччини».

3. Стан сільського господарства і голод 1946-1947 років

Занепад сільського життя і колгоспів

Після війни колгоспи були розвалені, МТС спалені, шляхи знищені. Поля заблоковані мінами, засипані снарядами і патронами, поросли бур’яном. Знищено, спалено багато хат,  крамниць. Фашисти винищили навіть домашню худобу. У тяжкий післявоєнний час великих прорахунків допустився й уряд. В сільському господарстві не впроваджувалося нічого прогресивного, виділялося замало коштів для відновлення колгоспів, не піклувалися про матеріальний стан жителів села. У той же час уряд ставив великі завдання перед колгоспами: збільшити врожайність і хлібозаготівлю, розширити посівні площі.

Голод 1946-1947 років

У 1946-1947 роках Україну і деякі інші райони СРСР охопив страшний голод.

Його причинами були:

сильна засуха, яка охопила 16 областей України весною-літом 1946 року ( у цей період не було дощів, зимові та ярові посіви загинули); завищений план хлібозаготівель з боку держави (наприклад, потрібно було здати державі 400 млн. пудів зерна, а на Україні було зібрано лише 200 млн. пудів); загальна зруйнованість війною колгоспів і підсобних господарств; незначні капіталовкладення у с/г з боку держави, які складали лише 7-9% від потрібної суми.

В результаті у 1946-1947 роках голодувало близько 3 млн. чоловік. Керівництво країни мало піклувалося голодуючими, продовжуючи вивозити хліб за кордон, як гуманітарну допомогу Болгарії, Польщі, Румунії, Чехословаччині, Східній Німеччині.

1 2 3 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"