Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 42 43 44 ... 55
Перейти на сторінку:
Лекція № 11. Наука, культура і духовне життя (1965-1985 рр.)

  1. Народна освіта

Середня і спеціальна школа

Освіта залишалася достатньо благополучною сферою радянського суспільства (в Конституції УРСР 1978 року: «безкоштовність, обов’язковість») і мала досить високий рівень (це довели брейн-ринги середини 80-х років радянських і американських школярів). Освіта була пристосована до завдань партії стосовно будівництва комуністичного суспільства, яке повинні будувати лише високоосвічені люди.

У 1966 році відбувся перехід на обов’язкову 10-річну освіту. Учні, які по закінченні 8 класу обрали навчання у технікумі чи в ПТУ, повинні були за 2-3 роки вивчати й загальноосвітні предмети старшої школи.

На кінець 60-х років міністерство освіти добилося 100% охоплення середньою освітою дітей. У 1980 році середню школу в УРСР закінчило 734 тисячі юнаків і дівчат. Ті люди, які до 45 років з-за якоїсь причини не мали середньої освіти, могли відвідувати вечірні школи.

У 1984 році розпочалася нова шкільна реформа, за якої встановлювався одинадцятирічний термін навчання. Було започатковано навчання дітей у школах (за бажанням батьків) із шестирічного віку.

 В зв’язку зі зростанням ролі НТР в суспільстві, в радянській школі відбулося декілька важливих змін:

в нові навчальні програми вводяться вивчення  анатомії, генетики, кібернетики, елементи яких входили в курси біології, фізики; почали вивчати основні засади філософії і політекономії, в рамках загального курсу для старшокласників «Суспільствознавство»; було відмінено обов’язкове вивчення курсу історії КПРС у школі, замість неї почали вивчати «Історію СРСР» і «Історію УРСР»; у 8 класах ввели обов’язковий курс «Основи радянської держави і права»; було введено  початкову військову підготовку в школах і вузах; продовжували приділяти увагу трудовому вихованню учнів (уроки праці в шкільних майстернях, у навчально-виробничих комбінатах; разом з атестатами випускники отримували посвідчення про  спеціальність і при бажанні могли йти працювати на виробництво).

Над школами , технікумами і ПТУ брали шефство великі підприємства, які допомагали коштами, харчуванням, знаряддям, здійснювали ремонт. У 1984 р. розпочалася шкільна реформа, за якої встановлювався одинадцятирічний термін навчання. Було започатковано навчання дітей у школах (за бажанням батьків) із шестирічного віку.

Активно зростала професійно-технічна освіта. Розширився перелік спеціальностей, навчально-технічна база.

Проблеми освіти

Водночас, всеохоплююче навчання  дещо ускладнювали роботу навчальних закладів. Великий бум народжуваності призвів до нестачі навчальних закладів, спорядження. Школи часто працювали в 2 зміни. Тому якість навчання, особливо у сільських школах, була не дуже високою. Не вистачало профільних навчальних закладів, і тому діти часто були позбавлені змоги  вибирати між технічним і гуманітарним профілями.

 Усі школи, вчителі були під пильним контролем партії. Це призвело до ідеологізації освіти. Велику шкоду навчанню нанесла так звана «боротьба з другорічництвом», коли роботу школи і директора оцінювали за кількісними показниками. Це принижувало гідність вчителя, коли керівництво примушувало ставити «трійки» недбайливим учням, яких просто «перетягували» з класу до класу. Не могло сприяти покращанню навчання й невисока зарплата педагогів, численні громадські доручення, які не стосувалися основної роботи вчителя, переповненість класів.

Розпочата, ще у 60-х роках русифікація українських шкіл продовжувалася.

У 1978 році, а згодом, у 1983 році, за спеціальними директивами МО УРСР, почалося «удосконалення вивчення російської мови». На неї відводилося значно більше годин, а вчителі отримували надбавку за «поширення російської мови у складних умовах». Популярне було гасло про «злиття націй». І хоча українська мова теж вивчалася, кількість годин була меншою.

Катастрофічно зменшувалася кількість україномовних шкіл. Наприклад, в обласних центрах, україномовних шкіл було лише 28%, в той час російськомовних – 78%. У Донецьку, деяких містах Криму взагалі не залишилося українських шкіл. Стало звичайним явище звільнення учнів від вивчення української мови за письмовими заявами батьків.

Газети і журнали українською мовою видавалися, але більшість читачів вибирало російськомовні видання. І все ж  найбільш популярними українськими часописами стали журнал іноземної літератури «Всесвіт», журнал сатири і гумору «Перець», журнал «Новини кіноекрану» і низка дитячих періодичних видань. Але тиражі їх були менші, ніж російськомовних журналів. Але міг заспокоїти той факт, що у книгарнях і в бібліотеках можна було зустріти значну кількість українських книжок. 

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 ... 42 43 44 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"