Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 51 52 53 ... 55
Перейти на сторінку:
Лекція № 13. Проголошення незалежності України

1. Загострення економічної і політичної ситуації 1990 року

Спроба радикальної економічної реформи

Задача корінної перебудови економіки ставилася ЦК КПРС з липня 1987 року. Була  започаткована так звана Реформа М. Рижкова і Л. Абалкіна. ЇЇ суть була виражена в трьох «с»: самостійність, самоокупність, самофінансування.

Прийняті закони «Про державне підприємство», «Про кооперацію» знову передбачали  переведення підприємств на госпрозрахунок, тісний зв'язок результатів господарчої діяльності з зарплатою робітників тощо.

Реформа призвела до створення самостійних приватних  кооперативних підприємств.  Але це мало що дало. Кооперативи були маленькі і не могли конкурувати з державними підприємствами, які зберігали монополію в економіці. Крім того кооперативи душилися надмірними податками і заборонами. Державні підприємства занадто контролювалися різними органами влади. Грошова, кредитна політика держави була слабкою, непродуманою. Це призвело до хвилі інфляції в країні з 1989 року.

 Значну шкоду нанесло невдале проведення антиалкогольної компанії. Поступово занепадало і ставало витратним сільське господарство. Колгоспи розвалювалися, а фермерських і орендних господарств ще було замало.

Велику роль у розвалі економіки СРСР зіграв поступовий вихід з країни окремих республік (наприклад, Естонії, Латвії, Литви).

Запровадження програми більш радикальних реформ – 500 днів С. Шаталіна і В. Явлінського у 1990 році теж не дало значних результатів. Всі реформи наштовхувалися могутню командно-адміністративну систему, та нерішучість уряду М. Горбачова.

Початок кінця

У 1989 -1990 рр. темпи інфляції зростали:

дефіцит держбюджету; поширення натуральних, бартерних обмінів; зриви планових поставок; розриви господарчих зв’язків.

У 1990 році своїм указом М. Горбачов вимагав виконати усі господарські зобов’язання за 4 квартал 1990 року, передбачалися штрафи, санкції. Але економічна ситуація все більше виходила з під контролю. Страх перед новим, вантаж стереотипів минулого, штовхав на половинчасті рішення.

В УРСР у 1990 році обсяг виробництва значно скоротився. Національний доход упав на 1,5%.

Безсистемна, сумбурна Перебудова призвела до розвалу народного господарства Української Радянської Соціалістичної республіки. Втрачала популярність Комуністична партія України.               

У 1989 році пішов у відставку 1 секретар Володимир Щербицький, КПУ очолив більш демократичний Володимир Івашко (час перебування на посаді 1989-1990), а згодом Станіслав Гуренко (1990-1991). КПУ покинули сотні тисяч її членів, але вона залишалася ще досить могутньою (понад 3 млн. чоловік).

Новий склад Верховної Ради і Декларація про державний суверенітет

У березні 1990 року, після нових виборів до Верховної Ради  проти КПУ сформувалася міцна опозиція з представників НРУ, УГС, УРП, «Меморіалу» і навіть групи демократичних комуністів - «Демократичного блоку». Що стосується парламентської більшості, то вона об’єдналася в депутатську групу «За Радянську Україну» (239 депутатів, комуністи ортодоксальні і прогресивні, на чолі соціаліст Олександр Мороз).

 У цей період, міжнаціональна напруга в азійських і кавказьких республіках подекуди виплеснулася у криваві міжетнічні сутички.

 11 березня 1990 року Литва вже проголосила свою незалежність від СРСР, Латвія і Естонія активно готували відновлення незалежності. Була прийнята Декларація про державний суверенітет Російської Радянської Соціалістичної республіки, основною метою якої був перерозподіл владних повноважень і власності від союзного центру до республіки.

Перебуваючи під тиском суспільних настроїв, 16 липня 1990 року XXVIII з'їзд КПУ прийняв резолюцію «Про державний суверенітет Української РСР». Оскільки більшість у Верховній Раді УРСР формально складали комуністи, депутати Верховної Ради УРСР прийняли Декларацію на виконання резолюції з'їзду. Цей документ мав певне значення.

По-перше, це фактично була програма побудови  майбутньої незалежної держави. По-друге, Декларація надала поштовх і напрямок процесу утворення національних держав на теренах СРСР. Через місяць Верховна рада Білоруської РСР прийняла Декларацію про суверенітет республіки, яка повторювала тези української Декларації про побудову самостійної держави.

3 серпня 1990 року було затверджено Закон УРСР про економічну самостійність Української РСР - народ має право на національні багатства і національний доход.

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 ... 51 52 53 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"