Книги Українською Мовою » 💛 Наука, Освіта » Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію 📚 - Українською

Читати книгу - "Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію"

458
0
25.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію" автора Гебріел Еттінген. Жанр книги: 💛 Наука, Освіта. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію» була написана автором - Гебріел Еттінген, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💛 Наука, Освіта".
Поділитися книгою "Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію" в соціальних мережах: 

Американський психолог, професор Ґебріел Еттінґен, яка викладає в Нью-Йоркському університеті, понад двадцять років досліджує складний феномен людської мотивації. Установки на позитивне мислення здобули популярність не лише в адептів нейро-лінгвістичного програмування, але й у запеклих оптимістів і мрійників. Однак на практиці приємні очікування чомусь не здійснюються. Чому так відбувається, що стає перепоною для досягнення бажаного і як уникнути негативних наслідків – основні питання, на які авторка відповідає детально й аргументовано, використовуючи дані найновіших наукових досліджень. Окрім того, вона розповідає цікаві історії з життя, відстежуючи причинно-наслідкові зв’язки між очікуваннями та результатами. Ця книжка – про бажання та перевірені механізми їх здійснення. Якщо у вас немає досвідченого коуча, який би допоміг вам досягнути цілей, або не діють випробувані методики, аналізуйте невдачі разом із Еттінґен – і  змінюйте мислення, себе та життя. 
Для психологів, коучів, керівників і всіх, хто мислить позитивно.

ISBN 978-617-7279-20-3 (паперове видання)
ISBN 978-617-7388-02-8 (електронне видання)
© Gabriele Oettingen, 2014
© Герасимчук Лесь, пер. з англ., 2015
© ТОВ «НФ», виключна ліцензія на видання, оригінал-макет, 2015

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 50
Перейти на сторінку:

Ґебріел Еттінґен

Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію

Ентоні, Джейкобу та Пітеру

Від автора

У своєму творі я використовувала дані з наукових статей і розділів книжок, написаних разом із моїми колегами й виданих протягом останніх двадцятьох років. У описах дослідів, їхніх результатах та відповідних висновках я подаю посилання на використані матеріали, щоб читачі за бажанням могли переглянути оригінальні тексти. Я також визнаю величезний інтелектуальний внесок моїх співавторів і супутників у перегляд позитивного мислення.

Передмова

Яке найбільше ваше бажання? Як ви собі уявляєте майбутнє? Ким ви хочете бути або що ви хочете робити? Уявіть-но, що мрія ваша здійснюється. Наскільки це було б чудово. Як приємно.

Що заважає вам здійснити своє бажання? Що саме в вас самих заважає здійснити мрію?

«Перегляд позитивного мислення» — це книжка про бажання і про те, як їх здійснювати. Вона є результатом наукового вивчення проблем мотивації протягом двадцятьох років. Ця книга приведе вас до одної дивовижної думки: те, що, на наш погляд, найбільше заважає нам реалізувати найдужчі наші бажання, може насправді пришвидшити їхнє здійснення.

Коли до нас звертається по пораду людина, яка прагне здійснити якусь свою мрію, ми, фахівці, радимо одне: мисліть позитивно! Не чіпляйтеся за перешкоди, бо вони вас лише знеохотять; будьте оптимістами та зосередьтесь на тому, чого ви хочете досягти, уявіть собі щасливе майбутнє, в якому провадите активну діяльність, уявіть, наскільки краще ви виглядатимете, коли схуднете кілограмів на десять, наскільки краще почуватиметесь, коли на роботі одержите підвищення, наскільки привабливішим вважатиме вас партнер, коли ви кинете пити, — не встигнете й оком змигнути, як усі ваші бажання здійсняться й ви досягнете поставленої перед собою мети.

Проте мрійники — не завжди люди дії. Мої досліди свідчать про те, що ті, хто просто мріють про майбутнє, менш здатні втілювати власні мрії й бажання в життя (зупиняючись радше на перепонах, які чекають на них на цьому шляху). Є багато причин, чому далеке від дійсності мрійництво заважає рухатись у потрібному напрямі. Мрійництво — вельми приємний процес, що дозволяє нам подумки реалізувати наші бажання, але водночас він поглинає енергію, яка потрібна для важкої праці, скерованої на розв’язання проблем у реальному житті.

Існує також інший спосіб візуалізувати наше майбутнє: у результаті наукового вивчення мотивації людини я виявила інший, складніший підхід до справи. Я називаю цей метод «ментальним контрастуванням»; згідно з цим методом, ми маємо спочатку мріяти, а потім візуалізувати індивідуальні перепони й перешкоди, які заважають нам ці мрії здійснити. Може, ми боїмося, що, зіставляючи мрії з дійсністю, відіб’ємо собі охоту й станемо ще апатичнішими, немотивованими та нам важче буде рушити з місця. Але насправді це не так. При ментальному контрастуванні в нас якраз з’являється енергія діяти. У нас більшає снаги, коли ми конкретизуємо дії, які потрібні для подолання перешкод.

Під час своїх дослідів я виявила, що люди, які вдавалися до ментального контрастування, одержували більше мотивацій, щоб кинути палити, схуднути, отримувати кращі оцінки, підтримувати стосунки, корисніші для здоров’я, ефективніше проводити ділові переговори тощо. Простіше кажучи, якщо люди, які створюють собі позитивний образ майбутнього, додадуть до цього процесу трохи реалізму, то саме ментальне контрастування дозволить їм бути не лише мрійниками, але й людьми практичної дії.

У «Перегляді позитивного мислення», що спирається на мої наукові дослідження, я прагну довести, що характер ідеалістичного мрійництва має зазнати змін. Далі у своїй книжці я вивчаю й документую важливе значення нібито простого завдання: зіставляти наші мрії з перешкодами, які заважають їх реалізації. Потім я докладно пояснюю, чому таке ментальне контрастування працює, особливо на рівні підсвідомої психічної діяльності, і пропоную доцільний процес планування, що робить його ще ефективнішим. У двох останніх розділах книжки я застосовую метод ментального контрастування до трьох напрямів зміни особи — покращення стану здоров’я, налагодження кращих взаємовідносин, поліпшення успішності в навчанні та на роботі; я також раджу, з чого людині слід починати. Зокрема пропоную чотирикрокову процедуру, яка спирається на ментальне контрастування і яку я назвала БРПП (бажання, результат, перешкода, план). Її нескладно вивчити й застосувати до власних бажань, розрахованих на коротку й тривалу перспективу. Як свідчать мої наукові дослідження, це додасть вам снаги й зробить вас цілеспрямованішими.

Я написала книжку «Перегляд позитивного мислення» для людей, які застрягли на одному місці та не знають, як цьому зарадити. Книга також буде корисною тим людям, яким добре ведеться у житті, але які хотіли б досягти більшого. Вона стане в пригоді й тим людям, які зіштовхнулися з проблемою, яку намагалися й не змогли розв’язати або не знають, як за її розв’язання братися. Власне, я написала цю книжку для всіх нас. Нам усім потрібна допомога, щоб ми не збочили зі шляху та рухались уперед.

До чого я веду? У традиційних спільнотах діє чимало механізмів (обряди, звичаї, правила, закони, норми), які окреслюють межі індивідуальної свободи й визначають роль і обов’язки кожної людини. Це саме стосується й репресивних спільнот, як Північна Корея чи колишня Східна Німеччина. Коли в нас нема свободи дії, наш власний вибір мало важить, бо саме зовнішні сили або спонукують нас до дії, або не дають нам діяти. Людям у таких суспільствах головне — зберегти свої моральні якості й вижити.

Сучасні західні спільноти зовсім інші, їм доводиться мати справу з таким явищем, яке дехто називає «прокляттям свободи». Зменшилася сила спонукання до дії, що походить від традиції та влади. Багато хто з нас має нині більше свободи, ніж будь-коли раніше, але тепер нам доводиться діяти на власний ризик: шукати в собі спонуку, щоб зберігати вмотивованість, снагу, зацікавленість і зв’язок зі своїм оточенням. День при дні нам ніхто не каже, що саме робити, щоб берегти здоров’я, домагатися успіхів на роботі або створювати свою сім’ю. Ніхто над нами не стоїть і не пояснює, як зробити життя змістовним. Увесь тягар лягає на наші плечі. Нам конче треба не збитися з курсу та відродити нашу здатність до конструктивної дії, навіть якщо ми потрапляємо у безвихідь.

Марне фантазування про майбутнє не допомагає. У короткочасній перспективі фантазії здаються непоганою розвагою, але вони виснажують нас і примушують раз по раз зашпортуватися. Через них ми потопаємо в нерішучості, опиняємось на межі апатії, імпульсивно хапаємося то за те, то за інше, виходимо за межі своїх можливостей,

1 2 ... 50
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію"