Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Золота шабля, Павленко Марина 📚 - Українською

Читати книгу - "Золота шабля, Павленко Марина"

32
0
07.04.24
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Золота шабля" автора Павленко Марина. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Золота шабля, Павленко Марина» була написана автором - Павленко Марина, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Золота шабля, Павленко Марина" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

(М о т о р о ш н а казка, перемотана Ялосоветою

з язиків полум'я, що гоготіло в печі на кухні)

— Дідо, а чому той замок на скелі за лісом називають Заклятим?

— Плещуть собі язиками та й годі!

— Дідо, але ж, розказують, саме в ньому сховано золоту шаблю?

— Чого тільки не наплетуть нерозумні люди! А проте, здається, ти міг би вже й спати?

— Дідо, а чому, коли якогось разу я дивився на замок, наші баба сплюнули і сказали, що дідо твій дурний (це про вас, дідо!) і я в нього (себто у вас, дідо) вдався?

— От бісове бабище! Це тому, Васильку, що в роті у твоєї баби зміїне жало, а в ззаду — відьомський хвіст! Ану, гайда спати!

Васильків дідо хороші й анітрошки не лихі. Завжди про все-все розповідають мізинчикові (Василько наймолодший онук, хоч йому шістнадцятий пішов). Це сьогодні, видно, щось не те найшло на них.

А ще дідо й досі високі, могутні та гарні. Дарма, що їм до ста літ і в них довга сива борода. Не диво, що колись бабі (баба самі казали) світ зав'язали. А були ж, послухати, і найвродливішою нареченою, і найбагатшою в селі. Свати з цілого світу приходили.

Трохи Василько побоюється баби, але й радий, що вони "вкоротили собі віку" не з ким іншим, а саме з його дідом. Бо дідо Васильків — справді герой: де тільки не воювали!.. Ще й нині, здається, на ціле військо пішли б, самою шаблюкою всіх би здолали!..

Ех, якби ж — з о л о т о ю шаблюкою! Чував од людей Василько, ніби в його діда хтось там бачив її, але спробуй у діда про це випитати!

Ліг Василько спати, а не спиться. Мариться йому темний замок на скелі, а в замку — хто б то? — якась постать у вікнах метається.

Придивився Василько пильніше — тим-то й помітна постать, що вогнем пойнялась і палає! Стривай-стривай, але ж то не хто інший, а його рідні дідо! Багаття з грудей так і палахкотить! Дідо вже й по долівці качаються, і об стіни труться — ніяк вогню не позбудуться!..

Василько прокинувся охоплений жахом. Ух, слава Богові, це був лише сон! Треті півні співають. От і дідо його — живі-здорові — з ліжка встають ще й пісню потихеньку намугикують. Але чому в них усі груди — ніби попечені? Що спина в рубцях — Василько це давно знав. А от що груди — це запримітив уперше.

— Авжеж, пожежа! В голові у твого діда пожежа! — озвались баба сердито на онукові розпитування.

Хлопець замовк. Діда після вчорашнього не зважувався чіпати. Не признається? Ну, і хай! Самотужки розвідає! Щоб не мали за недоростка якогось!

Цілий день порався в господарстві (хоча й не силували), та коли почало смеркати — бур'янами-бур'янами — і геть від дому!

Чорною наїжаченою совою вчепився Заклятий замок на краю скелі. От-от, видиться, пугукне сполохано й кинеться на тебе розчепіреними безшумними крильми. Та Василька не обдуриш: він знає, що це — всього лиш витівки темряви, яка хоче прогнати звитяжця додому.

Коли шумлива кажаняча хмара завирувала біля вхідної брами, хлопець тільки дужче стиснув завбачливо прихоплену сокиру.

Дивіться такожМарина Павленко — Життя видатних дітейМарина Павленко — Хатка для НехайкаМарина Павленко — Миколчині історіїЩе 24 твори →Біографія Марини Павленко

Ворота — навстіж. Дивно, бо, пригадується, ще хвилину тому їхні ковані чавунні вуста були міцно стулені.

Натиснув на ручку — важкі дубові двері знехотя, але, мовби за чиїмось наказом, зі скрипом відхилилися.

Василькова хода глухо відлунювала в похмурих покоях — у такт із жалібним стогнанням дверей та віконниць.

Так швидко стемніло! Якби не пожовклі осінні листочки (і звідки вони в замку? Літо ж!), що то тут, то там ліхтариками світилися в мороці, хлопчина й зовсім розгубився б.

Де її, ту золоту шаблю, шукати?

Довго нипав коридорами, обмацуючи стіни та підважуючи сокирою рипучі старі паркетини. Кругом то шелестіли кажани й пугутькали сови, то западала раптом погрозлива тиша. Але хлопець мовби й не прислухався. Витер із чола холодний піт, аж коли остаточно заплутався в рясному павутинні.

—Тікай звідси, милий!

Не гайся, мій любий,

Бо в замкові цьому

Ти спокій загубиш! —

нараз почув ніжний скрадливий шепіт. Цей палкий шепіт відлунював межи стінами, і в його ритмі беззвучно зблискували вогники жовтих листочків.

Де й поділась Василькова сміливість!..

Не тямлячи себе, тікав замковими східцями до виходу. Котився, обдираючи боки, зі скелі, навмання, через кущі й бур'яни, мчав додому...

Вранці вже був готовий повірити, що нічні події — кошмарний сон, коли це помітив на собі клапті цупкого павутиння. І якби хоч воно було звичайним, а то ж ніби витканий зі срібла найтонший ажурний серпанок!

Страху зовсім не стало. Цілий день, який здавався чомусь безконечним, озивався Василькові ніжний шепіт: "Мій любий!.." Що за прекрасний, наче тихе спадання дощу на осінньому листі, голос!..

Мереживо химерного павутиння дбайливо сховав під подушку, раз по раз бігав милуватися ним і гарячково дожидався вечора.

Тільки-тільки повечоріло, Василько вже знову піднімався до Заклятого замку. Через вхідну браму довелось перелазити: була-бо наглухо зачинена. Замки на ній геть заіржавіли. От де й знадобились мотузка та інше начиння, завбачливо прихоплені Васильком!

Із дверима теж попомудохався: якби вчора тут не був, подумав би, що триста років не відчинялися!

У покоях — нічого таємничого. Навіть кажани щезли. І павутиння як павутиння...

Та й стемніло не скоро. Жовте листя лежало в пітьмі мертве-мертвісіньке й не відсвічувало зовсім. А шкода, бо свічки Василько з собою таки не взяв.

І все ж хлопець ніби шукав чогось. Ах, так, золоту шаблю шукав!

Десь перед північчю раптом завважив за одними дверима смужечку світла. Нарешті! Метнувся туди, але світло — далі переповзло.

Так, перебігаючи з кутка в куток, дивне світло заманило Василька на найвищу замкову вежу. Тут, під зорями, знову почув за спиною довгожданий шепіт:

Бери свою шаблю

І йди звідси, любий!

Бо в замкові цьому

Ти серце загубиш!

Тієї ж миті щирим золотом зблиснула в хлопцевих руках шаблюка. Та сяйво, яким сповнився раптом замок, було не від неї.

Озирнувся — й завмер.

Небаченої вроди стояла перед ним дівчина, яка навіть не сяяла — палахкотіла. Адже її волосся не спадало, як у звичайних дівчат, а розвівалось жовто-червоним полум'ям, тільки що без диму. На шиї — намисто, ніби з калини. Та хіба живі ягоди можуть так яскраво блищати-переливатися?

...Чому він знов перелякався і втік? Василько сам не знав. Пам'ятав, що, проминаючи красуню, обпектись боявся. Але полум'я було холодним, як лід!

А ще, пригадував, біля вхідної брами над ним знову зірвалася кажаняча зграя. Коли спробував її розігнати, додивився, що ніякі то не кажани, а лапате кленове листя. Як тільки залетіло на таку висоту?..

Прокинувся од сліпучого світла, бабиного примовляння й дідового мовчання.

Що сталося?

Баба вимітали з-під ліжка і вигорнули золоту шаблю.

— Не дозволю! — кричали баба. — Не дам ще й онука занапастити!

— Чому ж? — нарешті й дідо вставили слово. — Проміняй і цю шаблю, як мою...

— Ця шабля щастя наше порубала! І багатства не жди від неї. Тим огирям, що виміняли,ніхто не міг дати ради. А той капшук грошей, що на додачу, в мене украли відразу.

Дідо мовчали.

Утім, далі Василько й не слухав. Поспішно заглянув під подушку — дякувати Богові, є! Не знайшли ажурного павутиння!..

У вухах озивався прекрасний голос, а в душу світили прекрасні, хоч і холодні, променисті очі.

Золота шабля Василька вже не цікавила.

Увечері він таки вирвався з кімнати, в якій баба замкнули його на чотири замки (дідо бачили і вкотре мовчали).

— Де ти? Хто ти? Озвись, красуне!.. — гукав розпачливо, сновиґаючи між похмурими стінами Заклятого замку.

Аж коли прочекав цілу вічність у найвищій вежі й коли вже подумав, що сьогодні її не побачить, вона врешті з'явилася перед ним. Дивлячись не на хлопця, а кудись за вікно, сумно промовила-прошелестіла:

— Я Осені донька.

Холодна, мов лід.

Для чого на себе

Накликав ти бід?

Ув'язнена в замкові

Я вже давно.

Чому не послухавсь?

Та вже — все одно!..

Раптом надворі зчинилася буря. Пориви могутнього вітру, що залетіли й у стіни замку, відривали від красуні шматки холодного вогню, які тут-таки спадали іскрами-листочками. Згодом почувся плюскіт бурхливої зливи, але над цим усім плив, бринів, переливався зажурений дівочий голос:

Лиш холодом Осені діти живуть.

Для чого на іншу ступила я путь?

Я діда твого¢ покохала колись.

Та так, що горів під ногами цей лист!

Якщо пригорталася, він аж палав!

Побачила ненька — мене прокляла!

Кохання і радість погасли для мене:

Пожовклому листю не стати зеленим!

Блукатиму замком самотньо в журі,

Допоки носитиму в серці твій рід.

Ще й ти заявився. Прийшов сюди нащо?

Хай я безталанна! Та й ти вже пропащий!..

Стільки було в тих словах безнадійної туги і жалю, що Василько не витримав — знов утік.

А вранці прокинувся з непереборним бажанням бачити її знову.

Баба то плакали, то нарікали, то дорікали.

Дідо мовчали, потираючи свої попечені колись груди.

І досі люди обминають Заклятий замок десятою дорогою. Розказують, ніби щоночі палахкотить у нім холодний вогонь і щоночі блукає ним чоловік із перетлілим на попіл серцем.

А до чого тут золота шабля, з якої все починалося? Чи це всього лише мрія, всього лише та синя птаха, яку ловиш-ловиш, а, впіймавши, не втямиш, нащо вона тобі здалася? Бо вже хочеться іншого щастя, такого ж недосяжного й неможливого?

Якби-то знаття!..

Джерело: Казки з Ялосоветиної скрині

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Золота шабля, Павленко Марина», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Золота шабля, Павленко Марина"