Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Стружечка, Майданович Тетяна 📚 - Українською

Читати книгу - "Стружечка, Майданович Тетяна"

27
0
14.06.24
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Стружечка" автора Майданович Тетяна. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Стружечка, Майданович Тетяна» була написана автором - Майданович Тетяна, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Стружечка, Майданович Тетяна" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

На окраїні села жив старий столяр. По всій його садибі пахло деревом. По кутках і на верстаку в майстереньці лежали стружки, а попід стінами стояли зроблені стільці, столи, шафи. Вікно в столярні не відчинялось, зате двері були завжди відчинені навстіж.

От одного літнього дня пополудні дід Пилип сів на порозі відпочити... Коли це заходить у двір дівчинка.

— Добрий день...

Приглядається старий, аж він її знає: це його далека родичка із сусіднього села.

— Здрастуй, Оксанко! Тебе мама по щось прислала, чи так зайшла мене провідати?

— Сама я прийшла. Насварили мене мама, і тато, і сестра, і брат. Не вернуся більше додому! Можна, я у вас житиму?

— Та як хочеш, дочко. Тільки у мене й обіду путнього нема. Бабуся моя зараз у лікарні, а сам я з господарством не можу впоратися] Ну, та голодні не будемо. Тільки розкажи мені, що ж ти таке наробила, що усі тебе сварили.

Схлипнула дівчинка, підперла щоки кулачками і каже:

— Не встигаю я робити всього, що мені загадують. Кажуть, що незграбна і ледача. А це ж не так. Я люблю працювати. То мене інколи руки не слухаються. Якщо помаленьку, то я все пороблю; ви м загадайте якусь роботу — і побачите.

Придивився дідусь, а в неї такі розпачливі очі. Треба розібратися...

— Я піду у своїх справах, а ти до вечора прибери в майстерні.) Загадав їй роботу та й пішов із дому.. Принесла Оксанка миску теплої води. Зайшла до майстерні, тільки змахнула віником, аж тут хтось і каже:

— Покинь! Це моя робота.

Зачудувалась дівчинка. Озирається, а в майстерні — нікого. Тільки сонячні промені мерехтять у кучугурах соснових і кленових стружок.

Взяла Оксанка ганчірку, почала витирати шибки.

— Покинь, це моя робота! — почулося зовсім близько. Обернулась, а поруч на верстаку стоїть білява кучерява дівчинка, вся із пухнастих стружечок зліплена. Платтячко в неї, наче з мережива, сама тоненька, зістрибнула вниз, вхопила віника і говорить:

— Давай разом прибирати. Тільки ти з водою сама полощись, бо я не люблю.

Почали вони вдвох прибирати, золота курява піднялася. Оксанка переносила миску і впустила, залила водою усю підлогу. Крикнула Стружечка:

— От незграба!

Закрила Оксанка обличчя руками і вибігла геть. Заховалась вона в садку, плаче гірко. Коли ж це Стружечка гладить її м'якенькою долонькою:

— Що з тобою? Розкажи... Тобі, мабуть, щось болить так? Ось я тобі про себе розповім, а тоді ти мені — про себе...

Коли дуже швидко і вправно стругати дошку, то поміж стружечок! може з'явитися така чарівна дівчинка, як я. Люди, якщо схочуть,! вміють працювати гарно, з вогником, аж їм жарко стає. А від того! тепла вони добрішають. І буває так, що їхня доброта може оживити! все, до чого вони торкаються: і маківку в городі, і горішки в саду, і тканини, й навіть стружки... Ми, домашні помічники та помічниці,! даємо лад і в господі, і в городі. Як нас багато, кажуть: тут обжитий двір, затишний. А у нас, як ти знаєш, тітонька хвора, помічників! мало, тому ні в хаті, ні в городі порядку нема. Скрізь ніби пустка. До речі, не сердься на мене за те слово "незграба". Давай подружимося, бо я досі товаришки не маю.

Дивіться такожТетяна Майданович — Автомобіль на курячих лапкахТетяна Майданович — Святе ПричастяТетяна Майданович — Країна УкраїніяЩе 12 творів →Біографія Тетяни Майданович

Оксанка в знак згоди кивнула головою і замислилася. А згодом] стала оповідати Стружечці про свою біду.

— ...Якось поспішала я до лісу, наздоганяла подруг. Стежка І вилася горбочком через ячмінне поле. Довкруги шурхотіли зелені колосочки. Раптом близько біля стежки помітила я розчепіреного] здоровенного будяка. Мені дуже хотілося його зірвати!

Нагнулась я і потягнулася рукою до його кореневища. Треба було того будяка вирвать. Бо з-під нього вибивалися три ячміньки: так їм хотілося випростатись, пругкого вітру вдихнути.

Раптом підбігла жінка в сірому плащі. Вчепилася вона в мою руку своїми гострими нафарбованими нігтями.

— Не чіпай будяка!

— Але ж він випиває соки з отих ячміньків...

— Не чіпай, це не твій клопіт!

Та я вчепилась у будяка обома руками і не думала його відпускати.

— Якщо вам так забагнулося, то садіть будяки біля своєї хати, а не в полі, не на пашниці.

— Будяки найкраще ростуть тоді, коли п'ють чужі соки. Відійди, бо навіки зачарую. Це мій найкращий будяк, з нього вийде сильний чарівний напій.

Ага, он воно що... Зрозуміла я, що не для добра ті чари будуть. Смикнула будяк за кореневище — і він повалився на стежку.

— Ах ти ж клята! Я тобі цього не прощу. Ще не раз про мене згадуватимеш! — зашипіла розлючена жінка. Потім схопила будяка і замахнулася ним на мене.

Щоб якось оборонитися, я прикрила обличчя обома руками і враз відчула в них різкий біль. Наче якісь колючки, гострі й невидимі, просочилися в моє тіло. Опустила я руки, а поруч — нікого.

У лісі я ніяк не могла скласти до ладу букет дзвоників. Подружки весело підсміювалися:

— У тебе руки ніби не свої...

Я ж їм на те лише гірко усміхалась...

Отак відтоді будь-яке діло стало мені "валитися з рук", як каже мама. За що не беруся, не доводжу до пуття. І не знаю, як далі жити.

— Ах ти ж моя маленька,— обняла Оксанку Стружечка-подружечка.— Добре, що ти мене хоч тепер зустріла. Я тобі допоможу. Ми назбираємо зараз пахучих стружок, запаримо їх окропом, вистудимо і візьмемось лікувати твої руки. Ну, ходімо до літньої кухоньки, розпалимо грубку.

Надворі темніло, а в кухоньці й зовсім стояли сутінки. Дівчатка сиділи на лаві біля миски з пахучим відваром, і Стружечка вчила Оксанку, як розтирати пальці тим чарівним зіллям, і при тому пошепки примовляла:

Згинь, Будяче! Згинь, неробо! Згинь, Оксанчина хворобо!

А потім вони заходились прибирати в майстерні, як те і загадував Оксанці дідусь.

Раптом у дворі загукали:

— Оксаночко, доню, де ти?

— Ой, це мама мене знайшла,— зраділа дівчинка і швиденьке стала витирати мокрі руки.

— Оксаночко, час нам прощатися. Ти собі не уявляєш, яка я рада що допомогла тобі. А дорослим нічого про мене не говори. Прощавай!

І Стружечка так раптово зникла, тільки почувся легенький шелест, неначе вітерець хитнув пожовклу гілку.

— З ким ти тут розмовляєш, доню? — привітно посміхаючись увійшла до майстерні мама, а за нею дідусь Пилип.

— О, як гарно прибрала! Молодець, онучко! — вигукнув дідусі не даючи Оксанці говорити. Спритно підняв її на руки, поцілував щічку і змовницьки підморгнув.

Мама посміхнулась і витерла сльозу. Через усю майстерню вікна пробився сонячний промінчик, а на ньому танцювало багате дівчаток-стружечок.

Чи, може, то Оксанці так здалося?

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Стружечка, Майданович Тетяна», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Стружечка, Майданович Тетяна"