Книги Українською Мовою » 💙 Пригодницькі книги » Джмеленя та дерево Ву 📚 - Українською

Читати книгу - "Джмеленя та дерево Ву"

196
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Джмеленя та дерево Ву" автора Галина Микитчак. Жанр книги: 💙 Пригодницькі книги / 💛 Фентезі. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Джмеленя та дерево Ву» була написана автором - Галина Микитчак, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Пригодницькі книги / 💛 Фентезі".
Поділитися книгою "Джмеленя та дерево Ву" в соціальних мережах: 

І знову Джмеленя і Дмитрик у центрі подій.
Бо знову дорослі нічого не помічають: ані привидів, ані ані велетенського дерева By з його гігантськими мешканцями, ані втрачені полотна Воронцовського палацу…
Смерчі, зламані канатні дороги, гігантські горіхи посеред моря — усьому цьому нема коли і дивуватись, бо стільки ще треба вирішити.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 18
Перейти на сторінку:
Галина і Тарас Микитчаки
Джмеленя та дерево By

Розділ 1
Велетенський горіх невідомо звідки

Тато Гєник визирнув у віконце й стурбовано потер підборіддя.

— З моря така хмарища лізе! Буде шторм!

— Шторм нам не страшний. Ми на триста метрів вище пляжу! — відповіла мама, потираючи червоні від засмаги ноги. — Щодня півгодини спускаємось до моря!

Спекотну вулицю поволі поглинали сутінки. Повіяв пронизливий вітер, швидко остуджуючи нагріту землю. На дах маленької хатинки впало декілька краплин, гулко вибиваючи по блясі вступ до зливи.

Дзвінка визирала з-за плечей батьків надвір. У прочинених дверях світ видавався розділеним навпіл: верхній небокрай, десь вище кримських гір, — синьо-золотаві згромадження хмар, понад морем, — синьо-фіолетове згущення хмар. А там, між небом і його краями, страшенним пісочним годинником повільно насувалася на місто страшенна чорна хмара.

Лампа в люстрі декілька разів блимнула. По блясі загупали велетенські краплі — наче хтось обстрілював дах зеленими сливками. Дзвінка подумала, що така злива буває тільки у тропіках.

Задзвонив стаціонарний телефон. Мама відійшла від вхідних дверей і підняла слухавку. На всю веранду залунав голос власниці хатинки, пані Віолети Себастьянівни:

— Алллоо! Відпочивальники, будь ласка, зачиніть двері та вікна! Несподіване штормове попередження! — І зв’язок обірвався.

Згадавши, скільки коштують купальники, мама зі спринтерською швидкістю пролетіла кілька метрів до шнурочків, на яких сушилися їхні речі, згребла одяг у купу і прожогом стрибнула у двері, які тато Гєник устиг одразу ж за нею зачинити, доклавши до цього чималих зусиль. Бабця Леся притискала засувки на вікнах. Надворі нуртував вітер, кидаючись пилюкою, піском і травою.

Дрібно задеренчали шибки. Усі прикипіли до вікон, бо таку люту негоду не часто можна побачити.

І враз стало зовсім темно.

— Хмара поглинула наш будинок! — прокричав Гєник, але його ніхто не почув через волання бурі й канонаду зливи на даху.

Вуличкою сунулися густі сутінки, витягуючись у синьо-чорні щупальця. Тепер літало все, що могло літати: бляха й фанера, різнокаліберні парасолі, панами від сонця, купальники й простирадла, гілки дерев. Навіть татові «Жигулі» гойдались на колесах, наче готувались випустити закрилки й шугонути вгору. За хвилину за метр від вікон годі було щось розгледіти. До верандової шибки прибило вітром мокрий шльопанець, який секунду тремтів на склі, а потім полетів кудись угору.

Щось важезне гупнуло по асфальту. Дзвінка витріщилася у нутро хмари, що проповзала повз її вікно. Там, посеред вітрового й дощового шаленства стояла височезна жінка. Вона була така висока, що навіть найвища в світі баскетболістка недотягувала їй до грудей. І дивилася гігантеса просто Дзвінці у вічі. Вона суворо приклала палець до рота, що, певно, означало «мовчи» і неймовірним чином зникла вгорі, наче побігла по невидимих сходах. Слідом за нею пронеслися дві волохаті тіні завбільшки з дивну жінку й також піднялися вгору. Тіні могли бути згустками зливи, проте земля під ними так двигтіла і стугоніла, що у Дзвінки закрався сильний сумнів, чи це не якісь неймовірні створіння. А, може, просто тіні, а двигтіло від вітру? Важко було щось збагнути, бо видіння миттєво пронеслося повз вікно.

Дзвінка прикипіла поглядом до кухонного віконця. Мама, тато й бабця великими очима вдивлялись у млу за верандовими шибками і, як завжди, нічого дивного не бачили.

За кілька хвилин хмара пішла далі в гори, й сонячне світло знову залило містечко.

Тато обережно визирнув на ґанок. Повсюди стояли калюжі, а дорогою текла справжнісінька річка, зносячи сміття й листя.




— Минуло! — полегшено зітхнув він і обернувся до рідних. — Я такого ще не бачив! Справжній смерч. Добре, що машину не забрало!

— Дощі почалися! — Бабцю Лесю важко було чимось здивувати. — Приїхали на море й будемо тепер мокнути! Казала лишатись і сапати картоплю!

— Та яку картоплю! — вигукнув тато. — Її вже скоро викопувати треба, а не сапати!

Бабуся глянула на нього з-під лоба, мовляв, «у мене зять — лінтюх», й пішла мити посуд. Тато важко зітхнув і заходився збирати нанесене з вулиці сміття. Мама знову розвісила мокрий одяг.

Дзвінка пройшла повз кухонне вікно, уважно роздивляючись землю.

— Значить, не привиділось, — прошепотіла дівчинка.

— Дзві-і-інко! — долинув хлопчачий голосок знизу. Добре. До Дмитрика йти не треба, сам біжить. — Дзвінко, ти бачила?! Ти бачила, що було?

Хлопчик зупинився, відсапуючись.

— Таку бурю і сліпий би побачив! — усміхнулася Джмеленя. — Та те, що я бачила у цій хмарі, не кожному щастить побачити за ціле життя.

Дмитрик протер окуляри й підозріло глипнув на Дзвінку. А та, розглядаючи щось на асфальті, чекала, що він почне її розпитувати.

— І що ж ти бачила?

— А ось що! — і Дзвінка показала на дві заглибини на дорозі.

— Ямки? Буря зробила ямки?

— Це ніякі не ямки, а сліди велетенських ніг! Просто перед нашим вікном з хмари зістрибнула жінка-велетень, побачила мене, приклала пальця до губ і знову зникла в хмарі. А за нею гналися дві велетенські тіні.

— Вигадуєш? Чи просто з мене кепкуєш? — насупився хлопчик. — Не вірю я в жодного велетня з хмари! А це просто ямки.

— Це правда! Я нічого не вигадую! — обурилася Дзвінка. — Може, ти про злиднів не пам’ятаєш? Чи про водяника з Канікульного озера? Чи про Рожка з Чивчинського лісу? От комусь про них розкажеш, теж відразу не повірять!

— Та тихо ти, тихо. Ну, бачила ти високу жінку, ну, добре.

1 2 ... 18
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Джмеленя та дерево Ву», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Джмеленя та дерево Ву"