Книги Українською Мовою » 💛 Фентезі » Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1 📚 - Українською

Читати книгу - "Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1"

262
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1" автора Ярина Каторож. Жанр книги: 💛 Фентезі. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1» була написана автором - Ярина Каторож, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💛 Фентезі".
Поділитися книгою "Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1" в соціальних мережах: 

Читач цього роману-фентезі потрапить до світу Патрії — держави, якої давно вже не існує. Але на землях якої переплелись давньоукраїнські імена, вишивані сорочки та холодна зброя з прихованими механізмами, що готові от-от показати свою міць. Тут панують нещадні белати, а в далеких лісах Дикого краю сплять скелі з обличчями велетнів.
Це роман про злість, жорстокість і любов. Це книга-клубок з історій, справжній палімпсест з прихованими рядками, в якому однієї миті видається, що знаєш про персонажа або ситуацію геть усе, а в наступну — ставиш собі питання: а чи довго ще до наступного розділу — можливо, там буде трохи більш відхилено завісу сюжету?

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 119
Перейти на сторінку:
Ярина Каторож
Стожар
Трилогія «ПАЛІМПСЕСТ»

Передмова
Що ти знаєш про Стожарів?

«Домінувати над іншою істотою прагне тільки той, хто замкнений у власній свідомості, у власних амбіціях».

Ярина Каторож. «Палімпсест»

Жанр фентезі — найпопулярніший сьогодні у світі. Читаюче людство просто обожнює міфічні світи, заселені казковими супергероями з суперсилами, багатоголовими драконами, дивними істотами чи безсмертними персонажами. Можливо, це пояснюється тим, що вигадані світи не такі вже й фантастичні. Це не завжди плід уяви письменника, який їх начебто «створив». Інколи вони навіть дуже справжні. І почасти герої та антигерої в цих світах вирішують ті самі першочергові питання, які турбують і нас. Блискуча обгортка світу фентезі, маючи свої закони, доволі вміло показує, наче у кривому дзеркалі, наші нагальні проблеми, оголяючи їхнє страхітливе обличчя. Тому що одвічна боротьба добра і зла вершиться не тільки у вигаданих світах, вона зараз триває просто за вікном, за дверима, хоч ми вперто себе переконуємо — цього бути не може, тому що цього не може трапитися ніколи.

Світобудова Ярини Каторож — молодої львівської письменниці — саме така: нереально-реальна, де міцно переплелися вигадане і повсякденне, навіть дуже сучасне. Любов та ненависть, самопожертва та віроломство, віра та розчарування, війна та оманливий мир у поневолених світах, майже забута мова, яка таки не мертва, допоки нею розмовляє останній зі Стожарів… У світі Ярини, як і нашому, багато всього.

Ця книжка — перша історія з трилогії «Палімпсест», і прочитала я цю історію на одному подиху. Після дебютного роману «Алхімія свободи», чесно зізнаюся, чекала від Ярини також чогось схожого — казкового, трішки наївного і чарівливого. В результаті отримала набагато більше. Тому що її «Палімпсест» — не тільки історія з продовженням, це історія визволення від рабства, спроби подивитися на наші українські реалії через призму вигаданого світу, поневоленого, майже втраченого, але… Так, майже… Що стається, коли втрачене отримує надію? Я поки не знаю. Тому що надія вже є, а продовження наразі пишеться, і всі відповіді вміло заховані авторкою в наступних частинах трилогії.

Про що ця книжка? Спробую заінтригувати тебе, мій любий читачу!

Уяви собі, що ти не просто людина. Ти — людина-палімпсест. Точніше жінка-палімпсест. Тобі з невідомих причин стирають пам’ять, для того щоб перетворити на… Ти поки не знаєш, ти лишень неусвідомлено розумієш через призму розгубленості, люті, невідомої сили, яка народжується в тобі, що ти в цей загублений світ втрапила невипадково. Згодом ти з’ясовуєш, що покликана звільнити поневолений загарбниками-белатами край — чарівну Патрію, правітчизну велетів, які мешкали поруч з людьми і нікого не боялися, крім Стожарів. І та сила, яка живе в тобі, то сила того самого Стожара. Ти розгублена. Бо ти звичайна жінка. «І який з мене Стожар?» — не один раз ти себе запитаєш. Бо ти навіть не звідси. Ти чужинка, яку силою впихнули в цей нещасний світ, який вже вісім віків у ярмі, який майже забув материнську мову, втратив самобутність, але… але… але… Ніколи не буває запізно. Комусь нагорі цей народ небайдужий. І ось тепер ти маєш стати їхньою надією чи прокляттям.

Про що ще ця історія? Про двох дівчат із різних світів, які раптом опинились в одному, хоч і продовжують жити кожна своїм життям. Одна — багата, але добра. Інша — бідна, але не така вже і… хоча не все так просто. Бо насправді тут немає абсолютного зла і сліпучо-білого добра. В житті так не буває, не буде і в цій історії. Ніякої ідеалізації, просто оповіді, котрі переплітаються одна з одною. І кожен читач матиме власне судження, коли потрапить до світу вигаданої Патрії — на землях якої переплелись давньоукраїнські імена, вишивані сорочки та древня зброя з прихованими механізмами, що готові от-от показати свою міць. Тут панують нещадні белати, а в далеких лісах Дикого краю наче завмерли в очікуванні скелі з обличчями велетів.

Ця книга — клубок з історій, справжній палімпсест з прихованими рядками, в якому однієї миті видається, що знаєш про персонажа або ситуацію геть усе, а в наступну — ставиш собі запитання: а чи довго ще до нового розділу: можливо, там буде трохи більш відхилено завісу сюжету?

То хто ж такий насправді той Стожар? Читайте. І ви не зможете відірватися, допоки не перегорнете останню сторінку.


Дара Корній,

володар титулу Золотий письменник України



Частина 1
Забуття

Пролог

Чи задумувались ви колись, як почуваються книги? Коли їх гортають, стирають з них пил, ставлять дбайливо на полиці, або, навпаки, видирають з них сторінки чи й узагалі спалюють. Як почувається книга помираючи?

Мабуть, вона просто зникає. Та й книги взагалі, скоріш за все, не вміють відчувати.

Та якби вміли… Як почувалась би книга, якби з її сторінок змили чорнило і чиясь неждана рука по нечітких залишках рядків почала виводити новий текст? Як почувалась би ця книга, не книга вже, а палімпсест, вмістилище не цілком забутого старого, і недостатньо чиста, щоб чітко відображати нове? Недокнига, недороблена…

Не знаю, як почувалась би книга. Та що відчуває людина-палімпсест — я знаю достовірно.

А все починалось зі світла і чистих сторінок у моїй голові.

Розділ 1
1 2 ... 119
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Стожар. Трилогія Палімпсест. Книга 1"