Книги Українською Мовою » 💛 Поезія » Купа 📚 - Українською

Читати книгу - "Купа"

233
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Купа" автора Перець Давидович Маркіш. Жанр книги: 💛 Поезія. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Купа - Читати Книгу (читати книги) 📘 Онлайн Українською Мовою 💙💛 Безкоштовно. Скачати книги у форматі PDF, EPUB, FB2 українською

0
0
00

Поезія
Електронна книга українською мовою «Купа» була написана автором - Перець Давидович Маркіш, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💛 Поезія".
Поділитися книгою "Купа" в соціальних мережах: 

Поема «Купа» створена видатним єврейським поетом Перецом Маркішем під враженням від кривавого погрому в містечку Городище під час Громадянської війни на Україні. Сотні євреїв було вбито напередодні Судного дня, й їхні тіла лишались непохованими. Натуралістично зображуючи наслідки різні, поет щосили акцентує на пасивності жертв й закликає живих до помсти. Ця експресивна та емоційна поема справила потужний вплив на всю майбутню єврейську літературу.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 12
Перейти на сторінку:
Перец Маркіш
Купа

Вам, вбитим на Україні, що переповнили її землю перетрамбованими, непохованими «купами», понищеними Городищами містечок вздовж Дніпра, — моя заупокійна молитва.

Перец Маркіш

До 120-річчя з дня народження великого єврейського поета Переца Маркіша

* Ні! Із залиплої не злиже бороди І небо дьоготь, що вивергується з рота, Брунатний розчин крові і блювоти — Земля вгинається від чорної води… Повітря б! Геть! Куди? Я покидьок, смердюк! Шукаєш ти батьків, товаришів своїх? Це я отут гребусь! Це я! Це тхне від мене і від них! Геть! Геть від дротом скручених,                     заллятих кров’ю рук! Нас в купу скидано, немов брудну білизну! Рви, вітре! Повіншуй! І на вінках наймення                     віднови… Навпроти церква возсіда, як тхір, над купою                     потрощених людей… О небеса трефні! Щасти вам! Сало вже от-от                  на сорочки суботні бризне… Хай вам здоровиться між падла день у день, І каяттю не буде місця… * Володіннями смерті іду, День медами криваво довершений. Смерть утуплює пику бліду, З мене гóлуба має найпершого — Голубочку, спускайся з гори!.. І гойдається присуд мій — Закривавлений місяць, Послід сяєвом висвітив, З пилом нутрощів місиво — До світання всі сни прибери… З мого серця йде місто зурочене, Ріг плечем підпира… — Гей, сюди, козенятко, це гра: Дві пігулки гіркі, позолочені, Ще один обрізання обряд… О, батьки, о, засліплі батьки! Чом в розпусті я жив безпросвітній? Чом сп’янілим тинявся по світі?.. Як же лячно у цім лихолітті Крокувать по всесвітній біді!.. Гей, світ зá очі, світе, розвітрись Понад Нілом і тут, по Дніпру, Ти, кому попроштрикано очі, Купи покидьків у лихоманці, Сіроманці, цвинтáрні вигнанці… Ти, Самсоне, засліплений велет! Відросте в тебе знову волосся… Знову вхопиш ти лук свій і жорном Ненависну цю далеч струснеш — Всенький світ хай обрушиться теж!..
1 2 ... 12
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Купа», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Купа"