Книги Українською Мовою » 💛 Інше » Чи вірили греки у свої міфи?, Вейн Поль 📚 - Українською

Читати книгу - "Чи вірили греки у свої міфи?, Вейн Поль"

332
0
04.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Чи вірили греки у свої міфи?" автора Вейн Поль. Жанр книги: 💛 Інше. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Чи вірили греки у свої міфи?, Вейн Поль» була написана автором - Вейн Поль, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💛 Інше".
Поділитися книгою "Чи вірили греки у свої міфи?, Вейн Поль" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com". Популярні книги українською!!!

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 52
Перейти на сторінку:

Поль ВЕЙН


ЧИ ВІРИЛИ


ГРЕКИ V СВОЇ


Есей про конституентну уяву


Переклав з французької ЯРЕМА KPABEUb


Ж


Львів


КЛМЕІІЯР


2003


Переклад здійснено ш виданням:


ББК 63.3(0)3 В26 УДК 94(38)


Paul Veyne. Les Grecs ont-ils cru a leurs mythes?: Essai sur l’imagination constituantc.


Editions du Seuil, fdvrier 1983


Дійсна мета цієї книги полягає в тому, аби показати, що поставлене в ній питання врешті-решт не має сенсу -замість говорити про вірування, треба насправді говорити про істини. Автор порівнює істину певного моменту із певною програмою: чи це правдиве? чи це фальшиве? Щодо реципієнта програми, то він сам є фактом творіння. Такою ж є інтелектуальна лінія цієї книжки, подана методом послідовного зближення під час дослідження найрізноманітніших текстів - від Арістотсля та Павсанія до Цицерона й Евсебія.


Випуск видання здійснено при фінансовій підтримці Міжнародного Фонду “Відродження”


р0503010000-13 Kf 2003


ISBN 5-7745-0966-4


Без оголошення


© Поль Всйн, 1983 © Ярема Кравець, переклад, 2003 © Марина Шутурма,


художнє оформлення. 2003


Загальне поняття:


Суперечливо казати “правда в тому, що правди нема”.


Мітель Ф v к о:


Безперечно, якщо ставиш себе па рівні якоїсь пропозиції, всередині якогось дискурсу, події лиж правдивим і неправдивим не є ні довільний, пі з.нінювальний. Та якщо ставиш ce6(j на иииу шкалу, якщо запитуєш себе, яким було, якіш постійно с це бажашиї істини, що переходило че()ез стільки століть нашої історії...


“Правила промови”, с. 16


Д о м і н і к Ж а н і к о:


Це “ якщо ” головне: маємо вибір іншої шкали. Фуко пе іюбить уступки ашпираціо-іишстичпому пафосові. Для нього йдеться радше про те, щоб розширипш горизонт. На жаль. не можна заперечити, що домагання всезашльної придшпності, близькі Габерма-сові, пе впорядкували плину історії.


“Знов філософія”, с. 75


Естелі Бланк:


...Що дійсна і правдоподібна сукупність сприяє недузі наших ідей.


Песоа


Нк то можна вірити наполовину або вірити у суперечливі речі? Діти одночасно вірять, що Св. Миколай приносить їм забавки і що ті забавки їм кладуть під подушки батьки; отже, чи вони справді вірять у Св. Миколая? Так, і віра дорзейців є не менш повною; “в очах цих ефіопів, говорить Дан Спербер, леопард — християнська тварина, яка шанує пости коптської церкви, строге правило, що в Ефіопії є головним випробуванням релігії; однак якийсь дорзеєць так само уважно пильнує свою худібку у пісні дні — середу та п'ятницю, як і в інші дні тижня; для нього є істиною те, що леопарди дотримуються посту і що вони споживають щодня їжу; леопарди щодня небезпечні; він знає це із власного досвіду; вони — християни: це йому гарантує традиція”.


На прикладі вірувань греків у свої міфи я, отже, взявся дослідити множинність модальностей вірування; віра на слово, віра з досвіду тощо. Двічі ця студія провадила мене трохи далі.


Довелося погодитися з тим, що, замість говорити про вірування, треба було насправді говорити про істини. І що істини самі собою були уявленнями. Ми не творимо собі фальшиву думку про якісь речі: саме істина речей дивно складається впродовж століть. Далека від того, щоб бути найпростішим реалістичніш досвідом, істина є найбільш історичною з усіх речей. Був час, коли поети чи історики складали неймовірні оповіді, користаючи з усіх документів королівських династій, про кожного потентата і його родове дерево; то не були фальсифікатори, вони не чинили так через якусь несумлінність; вони йшли за


HOpM(L'lbHUM ІПодІ методом іІОСН/НСННИ іспити. Підемо за цим міркуванням tht кінця і побачимо, що ми гамі, ширивши книжну, як воші ц<‘ робили, вважаємо правдою те, що па:ішіш:мо вигадкою; “І.іиїда" чи “Аліса” правдиві - ие більше і не менше, аніж Фюетель де Кулапж. До пю/о ж ми вважаємо мріянням, безперечно цікавим, уею сукупність витворів минулого, а справжнім вважаємо, дуже тимчасово, лише "(н'пшннш етап науки”. У цьому поля/ас. культура.


Я зовсім ие хочу казати, що уява могла б проголошувати майбутні істини і що саме вона повинна панувати, але істини вже самі є уява,ми і уява завжди є чинна; вона, а не реальність, розум чи довготривала діяльність заперечення.


Ця уява, як бачимо, не є психологічною та історичною властивістю, знаною під такою назвою; ні в уяві, ні пророчо вона не розширює розміри посудини, в якій ми замкнені; вона, навпаки, стягує Ті стінки і нічого нема пози цієї посудиною. Як і майбутніх істин: не знали, б, яким чином надати їм слово. У цих посудинах творяться форми релігій чи літератур, а також політик, способів дії і наук. Така уява є властивістю, але- в кантівському значенні слова; вона трансцендентальна; вона складає наш світ замість того, щоб бути його закваскою чи демоном. Та лишень (можна зовсім стратити річ од повністю відповідального кантівського зневаження) це трансцендентне є історичним, оскільки культури успадковують одна одну і між собою не подібні. Люди не знаходять істину: вони творять її так само, як творять свою історію, а ті їм сторицею повертають.


Моя дружня подяка Мітелеві Фуко, з яким я розмовляв про цю книжку, моїм колегам з Асоціації грецьких студій — Жакові Бомперові та Ліанові Буске, а також Франсуа Валю за його поради і зауваженіія.


Чи вірили греки у свою міфологію? Відповісти складно, бо “вірити” мас на увазі багато речей... Не всі вірили у те, що Мінос в царстві мертвих :шлпишеться суддею1, а Тесей подолав Мінотавра2, і вони .шали, що поети “дурять”. Однак спосіб, з яким вони у це не вірять, не викликає стурбованості; в їхніх очах Тесей, однак, існував; треба лишень “очистити міф Розумом”3 і привести біографію приятеля Геракла до її історичної основи.


Стосовно Міноса, то внаслідок колосального зусилля думки Фукідід підкреслює таку саму основу щодо цієї геми: “3 усіх тих, про кого ми знаємо з чуток, Мінос був ниндревнішим, хто мав флот”4; батько Федри, чоловік ІІасіфаї, є лише царем, який володів на морі. Очищення міфічного логосом не є епізодом вічної боротьби, що походить від Вольтера і Ренана, між забобоном і розумом, яка принесла би славу грецькому генієві; міф і логос, всупереч ІІестлу, не протиставляються одне одному як помилка і правда5. Міф був темою для поважних роз-,чумів'1 і греки не покінчили з ним ще шість століть після того руху софістів, який називали їхнім Просвітництвом. ()чищення міфу логосом далеке від того, щоб бути тріумфом розуму, воно є програмою дуже далекого літочислення, абсурдність якої дивує; чому греки робили себе нещасними через дрібницю, “бажаючи відділити добре лерно від полови, — замість того, щоб рішуче відкинути у грі уяви як Тесея, так і Мінотавра, і навіть існування якогось Міноса, та й нісенітниці, приписані цьому казковому Міносу, є традицією. Осяжність проблеми побачимо тоді, як дізнаємося, що таке ставлення до міфу

1 2 ... 52
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Чи вірили греки у свої міфи?, Вейн Поль», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Чи вірили греки у свої міфи?, Вейн Поль"