Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Камінний хрест, Василь Стефаник 📚 - Українською

Читати книгу - "Камінний хрест, Василь Стефаник"

467
0
15.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Камінний хрест" автора Василь Стефаник. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Камінний хрест, Василь Стефаник» була написана автором - Василь Стефаник, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Камінний хрест, Василь Стефаник" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 12
Перейти на сторінку:





КАМІННИЙ ХРЕСТ



I



Відколи Іва­на Діду­ха за­пам'ята­ли в селі газ­дою, відтоді він мав усе лиш од­но­го ко­ня і ма­лий візок із ду­бо­вим диш­лем. Ко­ня зап­ря­гав у підру­ку, сам се­бе в бо­роз­ну; на ко­ня мав ремінну шлею і на­шильник, а на се­бе Іван нак­ла­дав ма­лу мо­ту­зя­ну шлею. На­шильни­ка не пот­ре­бу­вав, бо лі­вою ру­кою спи­рав, мо­же, ліпше, як на­шильни­ком.


То як тяг­ну­ли сно­пи з по­ля або гній у по­ле, то од­на­ко і на коні, і на Івані жи­ли вис­ту­па­ли, од­на­ко їм обом під го­ру пос­то­рон­ки мо­цу­ва­ли­ся, як струн­ви, і од­на­ко з го­ри во­ло­чи­ли­ся по землі. До­го­ри ліз кінь як по ле­ду, а Іва­на як ко­ли би хто бу­ком по чолі тріснув, та­ка ве­ли­ка жи­ла на­пу­ха­ла йо­му на чолі. Зго­ри кінь виг­ля­дав, як би Іван йо­го повісив на на­шильни­ку за якусь ве­ли­ку про­ви­ну, а ліва ру­ка Іва­на об­ви­ва­ла­ся сітею синіх жил, як лан­цю­гом із синьої сталі.


Не раз ран­ком, іще пе­ред схо­дом сон­ця, їхав Іван у по­ле пільною доріжкою. Шлеї не мав на собі, ли­ше йшов із пра­во­го бо­ку і три­мав ди­шель як би під па­хою. І кінь, і Іван дер­жа­ли­ся креп­ко, бо оба відпо­ча­ли че­рез ніч. То як їм трап­ля­ло­ся схо­ди­ти з гор­ба, то бігли. Бігли вдо­ли­ну і ли­ша­ли за со­бою сліди коліс, ко­пит і ши­ро­чез­них п'ят Іва­но­вих. При­до­рожнє зілля і ба­дил­ля гой­да­ло­ся, ви­холіту­ва­ло­ся на всі бо­ки за во­зом і ски­да­ло ро­су на ті сліди. Але ча­сом се­ред най­більшо­го роз­го­ну на самій се­ре­дині го­ри Іван по­чи­нав на­ля­га­ти на но­гу і спи­рав ко­ня.


Сідав ко­ло до­ро­ги, брав но­гу в ру­ки і сли­нив, аби най­ти те місце, де бо­дяк за­бив­ся.


- Та цу но­гу са­пов шкреб­чи, не ти її сли­нов про­ми­вай, - го­во­рив Іван іспересердя.


- Діду Іва­не, а ба­тю­гов то­го бо­роз­но­го, най біжить, ко­ли овес поїдає…


Це хтось так брав на сміх Іва­на, що видів йо­го па­то­роч зі сво­го по­ля. Але Іван здав­на при­вик до та­ких сміхо­ванців і спокійно тяг­нув бо­дяк дальше. Як не міг бо­дя­ка ви­тяг­ну­ти, то ку­ла­ком йо­го вго­нив далі в но­гу і, вста­ючи, ка­зав:


- Не біси, вігниєш та й сам віпа­деш, а я не маю чєсу з то­бою панька­ти­ся…


А ще Іва­на кли­ка­ли в селі Пе­ре­ло­ма­ним. Мав у по­ясі хи­бу, бо все хо­див схи­ле­ний, як би два залізні кра­ки стя­га­ли ту­луб до ніг. То йо­го вітер підвіяв.


Як прий­шов із вой­ська до­до­му, то не зас­тав ні та­та, ані ма­ми, ли­ше хат­чи­ну за­ва­ле­ну. А всього маєтку ли­шив йо­му та­то бу­ка­ту гор­ба що­най­ви­що­го і що­най­гіршо­го над усе сільське по­ле. На тім горбі ко­па­ли жінки пісок, і зівав він яра­ми та пе­че­ра­ми під не­бе­са, як страш­ний ве­ле­тень. Ніхто не орав йо­го і не сіяв і межі ніякої на нім не бу­ло. Лиш один Іван узяв­ся свою пай­ку ко­па­ти і сіяти. Оба з ко­нем до­во­зи­ли гною під горб, а сам уже Іван но­сив йо­го мішком на­верх. Часом на долішні ни­ви спа­дав із гор­ба йо­го го­лос­ний крик:


- Е-ех, мой, як то­бов грєну, та й по нитці роз­ле­тиш­си, який же-с тєжкий!


Але, відай, ніко­ли не грим­нув, бо шко­ду­вав міха, і по­волі йо­го спус­кав із пле­чей на зем­лю. А раз ве­чо­ром оповідав жінці і дітям та­ку при­го­ду:


- Сонце пра­жить, але не пра­жить, аж вог­нем сип­ле, а я колінкую з гноєм на­верх, аж шкіра з колін обс­ка­кує. Піт із-за кож­но­го во­лос­ка просік, та й так ми со­ло­но в роті, аж гірко. Лед­ви я до­бив­си на го­ру. А на горі та­кий вітрець ду­нув на ме­не, але та­кий ле­гонький, що аж! А підіть же, як ме­не за міну­ту в по­пе­реці зачєло но­жа­ми шпи­ка­ти - га­дав-сми, що ми­ну­си!


Від цієї при­го­ди Іван хо­див усе зібга­ний у по­ясі, а лю­ди проз­ва­ли йо­го Переломаний.


Але хоч той горб йо­го пе­ре­ло­мив, то політки да­вав добрі. Іван бив палі, бив кілля, ви­но­сив на нього тверді киц­ки тра­ви і обк­ла­дав свою част­ку дов­ко­ла, аби осінні і вес­няні дощі не споліку­ва­ли гною і не за­но­си­ли йо­го в яру­ги. Вік свій збув на тім горбі.


Чим старівся, тим тяж­че бу­ло йо­му, по­ло­ма­но­му, схо­ди­ти з гор­ба.


- Такий песій горб, що стрімго­лов удо­ли­ну тручєє! Не раз, як за­хо­дя­че сон­це зас­та­ло Іва­на на­вер­ху, то нес­ло йо­го тінь із гор­бом ра­зом да­ле­ко на ни­ви. По тих ни­вах за­ляг­ла тінь Іва­но­ва, як ве­лет­ня, схи­ле­но­го в по­ясі. Іван тоді по­ка­зу­вав пальцем на свою тінь і го­во­рив гор­бові:


- Ото-с ні, не­бо­же, зібгав у ду­гу! Але до­ки ні но­ги но­се, то мус ро­ди­ти хліб!


На інших ни­вах, що Іван собі ку­пив за гроші, при­не­сені з вой­ська, ро­би­ли си­ни і жінка. Іван най­більше ко­ло гор­ба за­хо­див­ся.


Ще Іва­на зна­ли в селі з то­го, що до церк­ви хо­див лиш раз у рік, на Ве­лик­день, і що ку­рей зіціру­вав. То так він їх на­учу­вав, що жад­на не ва­жи­ла­ся пос­ту­пи­ти на подвір'я і пор­па­ти гній. Кот­ра раз лап­кою драп­ну­ла, то вже зги­ну­ла від ло­па­ти або від бу­ка. Хоч би Іва­ни­ха хрес­том сте­ли­ла­ся, то не по­мог­ло.


Та й хіба ще то, що Іван ніко­ли не їв ко­ло сто­ла. Все на лаві.


- Був-сми най­ми­том, а потім вібув-сми десіть рік у воську, та я сто­ла не знав, та й ко­ло сто­ла мені їда не йде до трун­ку.


Отакий був Іван, див­ний і з на­ту­рою, і з ро­бо­тою.



II



Гостей у Іва­на пов­на ха­та, газ­ди і газ­дині. Іван спро­дав усе, що мав, бо си­ни з жінкою на­ва­жи­ли­ся до Ка­на­ди, а ста­рий му­сив укінці по­да­ти­ся.


Спросив Іван ціле се­ло.


Стояв пе­ред гос­тя­ми, три­мав порцію горівки у правій руці і, вид­ко, ка­менів, бо сло­ва не го­ден був за­го­во­ри­ти.


- Дєкую вам фай­но, газ­ди і газ­дині, що-сте ні ма­ли за газ­ду, а мою за газ­ди­ню…


Не до­го­во­рю­вав і не пив до ніко­го, лиш ту­по глядів на-впе­ред се­бе і хи­тав го­ло­вою, як би мо­лит­ву го­во­рив і на кож­не її сло­во го­ло­вою по­та­ку­вав.


То як ча­сом якась долішня хви­ля ви­кар­бу­тить ве­ли­кий камінь із во­ди і пок­ла­де йо­го на беріг, то той камінь стоїть на бе­резі тяж­кий і без­душ­ний. Сон­це лу­пає з нього че­ре­поч­ки давнього на­му­лу і ма­лює по нім ма­ленькі фос­фо­ричні звізди. Блимає той камінь, мерт­ви­ми блис­ка­ми, відби­ти­ми від схо­ду і за­хо­ду сон­ця, і кам'яни­ми очи­ма своїми гля­дить на жи­ву во­ду і су­мує, що не гнітить йо­го тя­гар во­ди, як гнітив від віків. Гля­дить із бе­ре­га на во­ду,

1 2 ... 12
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Камінний хрест, Василь Стефаник», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Камінний хрест, Василь Стефаник"