Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря, Нечуй-Левицький 📚 - Українською

Читати книгу - "Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря, Нечуй-Левицький"

260
0
16.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря" автора Нечуй-Левицький. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря, Нечуй-Левицький» була написана автором - Нечуй-Левицький, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря, Нечуй-Левицький" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 11
Перейти на сторінку:




***


Після гетьма­на Юрія Хмельницько­го на Україні ста­ли два гетьма­ни. На східній Україні, на чорній раді в Ніжині 1668 ро­ку, ко­за­ки й на­род виб­ра­ли гетьма­ном Іва­на Бру­хо­вецько­го, на західній Україні, в Кор­суні, ко­зацька стар­ши­на нас­та­но­ви­ла гетьма­ном Пав­ла Те­те­рю. Од то­го ча­су Ук­раїна розділи­лась на дві по­ло­ви­ни по Дніпро: Пол­тав­щи­на й Чернігівщи­на зос­та­лись під мос­ковським ца­рем; Київщи­на, Во­линь та Поділє знов підда­лись під польсько­го ко­ро­ля. Обид­ва гетьма­ни хотіли зіпхну­ти один дру­го­го з місця і заб­ра­ти в свої ру­ки всю Ук­раїну, і ра­зом з ни­ми Моск­ва й Польща вмішу­ва­лись в ук­раїнські діла, піддер­жу­ва­ли кож­на сво­го гетьма­на і хотіли си­лою за­во­юва­ти собі дру­гу по­ло­ви­ну Ук­раїни. На Україні по­ча­лись війни без пе­рес­та­ну. Обид­ва гетьма­ни з польським та мос­ковським військом ме­ре­жи­ли Ук­раїну впо­довж і впо­пе­рек, бра­ли го­ро­ди й се­ла, руй­ну­ва­ли, па­ли­ли, нак­ли­ка­ли та­тар, по­ляків, мос­калів. Пра­вий, західний бе­рег став пус­ти­нею. На­род втікав на да­лекі сте­пи в Ка­те­ри­нос­лав­щи­ну, в харківську, во­роніжську ґубернії, на Дін. На­род наз­вав сей крива­вий час «руїною».


Столицею Бру­хо­вецько­го став Пе­ре­яс­лав; сто­ли­цею Те­тері зос­тався дав­ній гетьманський го­род Бог­да­на Хмельницько­го, Чи­ги­рин. Обид­ва гетьма­ни пог­ля­да­ли за­вид­ли­ви­ми очи­ма че­рез Дніпро і збира­лися на­пас­ти один на дру­го­го. Бру­хо­вецький ти­хенько розіслав лис­ти по Київщині, в кот­рих підмов­ляв на­род вста­ти на Ляхів і виг­на­ти їх з Ук­раїни. Те­те­ря пос­лав Пет­ра До­ро­шен­ка за Дніпро. До­ро­шен­ко засів в Кре­мен­чузі. Бру­хо­вецький про­сив собі у ца­ря на поміч мос­ковсько­го війська, Те­те­ря кли­кав на поміч польське військо.


Московський цар не ду­же ква­пив­ся, по­си­ла­ти Бру­хо­вецько­му поміч. Він тоді во­ював з Польщею і По­ля­ки страш­но по­би­ли мос­ковське військо. В 1661 ро­ку, при Куш­ли­ках, в Литві польське військо роз­би­ло мос­ковських воєвод Хо­вансько­го та Ор­ди­на-На­що­ки­на. Двадцять ти­сяч Мос­калів по­ляг­ло на місці. По­ля­ки од­ня­ли од Моск­ви всю Лит­ву й Білу Русь. Мос­ковський цар пос­лав Бру­хо­вецько­му тро­хи війська з своїми бо­яра­ми, та в Січ п'ятсот Москалів та Донців з Ка­со­го­вим на поміч за­по­рожсько­му ота­ма­нові Сіркові. А тим ча­сом Те­те­ря пос­лав до ко­ро­ля пос­ланців Га­рад­зу та Олістра­тен­ка і про­сив, щоб ко­роль чим скоріше при­хо­див на Ук­раїну з військом. Ко­роль ха­пався на Ук­раїну, бо в Те­те­риній гетьман­щині вже по­чи­нався про­ти Польщі страш­ний на­род­ний бунт. Йо­го роз­по­чав в Па­во­лочі па­во­лоцький пол­ков­ник, Іван, на прізви­ще По­по­вич. Ко­за­ки й на­род зва­ли йо­го па­во­лоцьким по­пом.


Іван По­по­вич був син свя­ще­ни­ка з місточ­ка Хо­дор­ко­ва. Ще в мо­ло­дих літах він слу­жив у війську Бог­да­на Хмельницько­го і хо­див на Білу Русь ви­га­ня­ти польських панів. За Юрія Хмельницько­го він уже був пол­ков­ни­ком в Па­во­лочі, зай­няв­ши місце Бо­гу­на, кот­рий пе­рей­шов пол­ков­ни­ком у Вин­ни­цю. Але як нас­тав гетьма­ном Те­те­ря, По­по­ви­чові ста­ло ду­же скрут­но. Те­те­ря тяг до Польщі, лю­бив польських панів, знов на­пус­тив По­ляків та жидів на Ук­раїну. По­по­вич не­на­видів Польщу, польських панів та жидів, сто­яв за на­род і тяг­нув до Моск­ви, бо сподівався од Моск­ви доб­ра для на­ро­да. Він хотів при­лу­чи­ти західну Ук­раїну до Бру­хо­вецько­го і по­си­лав лис­ти в Київ до мос­ковсько­го воєво­ди, про­ся­чи од йо­го по­мочі. Те­те­ря дізнався про те, що він за­ду­мує виг­на­ти По­ляків з Ук­раїни ще й пе­ре­да­тись мос­ковсько­му ца­реві, од­дав йо­го під суд і за­су­див на смерть. Київський мит­ро­полит Діони­зий Ба­ла­бан та чер­нець Юрій Хмельницький уп­ро­ха­ли Те­те­рю да­ру­ва­ти йо­му життя, вва­жа­ючи на йо­го мо­лоді літа. Те­те­ря по­ми­лу­вав По­по­ви­ча, але з тим, щоб він пост­ригся в священника. Не ми­ну­ло й півро­ку, а По­по­вич знов по­чав сла­ти лис­ти в Київ до мос­ковсько­го воєво­ди. Воєво­да обіцяв пос­ла­ти йо­му поміч. По­по­вич при­був в Па­во­лоч і йо­го знов виб­ра­ли ко­зацьким пол­ков­ни­ком, не вва­жа­ючи на йо­го попівську ря­су. По­по­вич підняв повс­тан­ня про­ти По­ляків. На­род і го­ло­та не­на­виділи польських панів, не лю­би­ли й Те­тері за йо­го лас­ку до По­ляків і по­ча­ли прис­та­ва­ти до По­по­ви­ча. В Па­во­лочі виріза­ли всіх По­ляків та жидів. Повс­тан­ня зай­ня­лося. По­по­вич розіслав за­го­ни і на­род по­чав вирізу­ва­ти та гра­би­ти По­ляків та жидів, скрізь в місточ­ках та в се­лах. Те­те­ря зібрав військо і обс­ту­пив На­во­лоч. По­по­вич пос­лав про­си­ти по­мочі до Бру­хо­вецько­го, а сам за­перся в На­во­лочі. Поміч не прий­шла і По­по­вич, жа­лу­ючи го­род і лю­дей, сам од­дав се­бе в ру­ки Те­тері. Те­те­ря звелів му­чи­ти По­по­ви­ча: йо­му тер­ли га­ря­чим ка­ме­нем тім'я, прик­ла­да­ли до боків роз­пе­че­не залізо, а далі по­од­ру­бу­ва­ли ру­ки й но­ги і по­ки­ну­ли йо­го ще жи­во­го, а потім спа­ли­ли йо­го тіло. Се повс­тан­ня так на­ля­ка­ло Те­те­рю, що він про­сив, ко­ро­ля, аби як мож­на скоріше по­да­ти йо­му поміч і при­вес­ти польське військо на Ук­раїну.


Після Пок­ро­ви, 8. жовт­ня 1663 ро­ку, польський ко­роль Ян Ка­зимір прий­шов на Ук­раїну і став у Білій Церкві, за шістдесят верс­тов од Києва. Ян Ка­зимір тілько що од­во­ював од мос­ковсько­го ца­ря Олексія всю Білу Русь і те­пер хотів одібра­ти і всю Ук­раїну. В ко­ро­ля бу­ло не­багато війська, але до йо­го прис­та­ли Те­те­рині ко­за­ки, йо­му пос­лав татар і кримський хан. В Білу Церк­ву при­був до ко­ро­ля гетьман Те­те­ря і з ним тринадцять пол­ков­ників, вірних ко­ро­леві; між ни­ми бу­ли: Ха­нен­ко, Ми­леш­ко, Го­голь, Бо­гун та Гу­ля­ницький. Ду­хо­венство прис­ла­ло од се­бе при­ві­та­ти ко­ро­ля ар­хі­манд­ри­та Ге­де­она-Юрія Хмельницько­го. Са­ме тоді виб­ра­ли в Києві мит­ро­полита Йо­си­фа Ту­кальско­го. Ко­ро­лю се не зовсім спо­до­ба­лось. Ту­кальский не лю­бив Польщі. В Києві сидів в той час ар­хієрей Ме­то­дій, при­ятель Бру­хо­вецько­го, а ще більший при­ятель мос­ковсько­го ца­ря, кот­рий, хотів навіть нас­та­но­ви­ти йо­го київським мит­ро­политом. Ме­то­дій пи­сав в Моск­ву про все, що ро­би­лось на Україні. Він за­раз дав звістку в Моск­ву, що польський ко­роль прий­шов в Білу Церк­ву і про­сив ца­ря, щоб він, як мож­на скоріше, прис­лав на поміч Бру­хо­вецько­му мос­ковське військо. Тим ­ча­сом, 13 лис­то­па­да пе­ред пи­липівча­ним пу­щен­ням, ко­роль з ко­за­ка­ми та з татара­ми дійшов уже до са­мо­го Дніпра, став у Ржи­щеві над Дніпром і по­чав пе­ре­во­зи­ти своє військо за Дніпро. Та­та­ри пе­реп­ли­ли че­рез Дніпро ко­ло Трипілля, по своєму зви­чаю, дер­жа­чись за кінські хвос­ти. Бру­хо­вецький стри­во­жився, слав до ца­ря лист за лис­том, щоб цар скоріше при­си­лав на поміч військо, а цар по­мочі не по­си­лав. Князь Ро­мо­да­новський, кот­рий сто­яв з мос­ковсь­ким військом в Білго­роді на ук­раїнській гра­ниці, роз­пус­тив Москалів до до­му. На­томість з Моск­ви приїхав до Бру­хо­вецько­го царський пос­ла­нець, Баш­ма­ков. Він привіз гетьма­нові умо­ву, на­пи­са­ну ще гетьма­ном Юрієм Хмельницьким і велів гетьма­нові підпи­са­тись на тій умові і спов­ни­ти її. В тій умові був один пункт, в кот­ро­му го­во­ри­лось, що гетьман по­ви­нен збира­ти по­дат­ки на Україні і од­си­ла­ти в царську каз­ну. Гетьман і стар­ши­на дов­го спе­ре­ча­лись, але мусили підпи­са­тись. Баш­ма­ков при­га­дав їм, як сьвя­тий

1 2 ... 11
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря, Нечуй-Левицький», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Українські гетьмани Бруховецький і Тетеря, Нечуй-Левицький"