Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Семен Палій герой українського народа, Нечуй-Левицький 📚 - Українською

Читати книгу - "Семен Палій герой українського народа, Нечуй-Левицький"

144
0
17.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Семен Палій герой українського народа" автора Нечуй-Левицький. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Семен Палій герой українського народа, Нечуй-Левицький» була написана автором - Нечуй-Левицький, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Семен Палій герой українського народа, Нечуй-Левицький" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3
Перейти на сторінку:





***


Не ба­га­то та­ких слав­них і ве­се­лих хвиль бу­ло в нашій історії, як рік 1648 і кілька дальших років. Увесь ук­раїнський нарід під про­во­дом сво­го «батька» Бог­да­на Хмельницько­го піднявся про­ти во­ро­жої кор­ми­ги. По всій Ук­раїні від Січи аж до Льво­ва прой­шов Хмельницький, роз­би­ва­ючи і роз­го­ня­ючи польське військо раз за ра­зом. Ні од­но­го шлях­ти­ча, ні од­но­го жи­да, ні од­но­го ксьондза-єзуїта не ста­ло на Ук­раїні. А з ни­ми не ста­ло і гіркої пан­щи­ни, що на ній му­чився нарід щотиж­ня че­рез шість днів, та ще і в неділю; не с­та­ло безп­равств та без­кар­них на­сильств по­не­во­ле­них хлопів; не ста­ло ди­ких пе­ресліду­вань прадідної віри, пра­вос­лав­ної. Ук­раїнський нарід, ви­бив­шися збільш як столітньої не­волі став знов па­ном у своїй хаті. І за­лу­на­ла тоді по всій ши­рокій нашій землі од­на ве­се­ла пісня:





«Та не має луч­ше, та не має краще.


Як у нас на Вкраїні».





Але так бу­ло не дов­го. При­бор­ка­на Польща ста­ла знов по тро­ха підно­си­ти го­ло­ву. Та­та­ри, що до­те­пер по­ма­га­ли Хмельницько­му, зра­ди­ли та ста­ли ни­щи­ти Ук­раїну, а й Моск­ва тай­ком спо­ма­га­ла Польщу, бо во­на бо­ялась сусіду­ва­ня са­мостійної ук­раїнської дер­жа­ви. До то­го й сам Хмельницький, впрочім нез­ви­чай­но спосібний про­во­дир та ор­ганіза­тор, не мав до­сить яс­но­го політич­но­го світог­ля­ду, та хи­тався на всі бо­ки. В тім нічого див­но­го: він був ди­ти­ною сво­го на ро­ду, а тоді ук­раїнський нарід сто­яв під згля­дом культу­ри не так, як нині і не мав потрібно­го ро­зу­му політич­но­го: знав ски­нути з се­бе те, що бу­ло для нього по­га­не, але не знав, як здо­бу­ти собі те, що йо­му потрібне.


От і Хмельницький, ог­ля­да­ючися на всі бо­ки за со­юз­ни­ка­ми, зак­лю­чає в кінці 1654 р. в Пе­ре­яс­ла­вю спілку з Моск­вою, бо во­на до­те­пер ще най­менше во­ро­жо вис­ту­па­ла про­ти Ук­раїни. Цар при­ся­гою прирік ша­ну­ва­ти пра­ва України, що ма­ла ос­та­ти осібною дер­жа­вою з ви­бор­ним гетьма­ном та влас­ною уп­ра­вою. Та­кож зо­бо­в'я­зався цар бо­ро­ни­ти Ук­раїни про­ти Польщі. І так Ук­раїна увійшла в за­лежність від мос­ковських царів, в якій ос­тає до нинішнього дня.


Однак ко­за­ки швид­ко по­ба­чи­ли, що Моск­ва не га­дає ша­ну­ва­ти з при­ся­же­них прав Ук­раїни, але по­чи­нає об­ме­жу­ва­ти вольнос­ти на­родні. То­му ста­ли ро­би­ти за­хо­ди, що­би відор­ва­тися від Моск­ви, а Польща не мог­ла пе­ре­боліти втра­ти бо­га­то­го краю, пиш­ної Ук­раїни, і роз­по­ча­ти но­ву війну. А що най­важніше, в ук­раїнський нарід всту­пив той най­тяж­чий зі всіх прок­ля­тий во­рог, нас­та­ло роз'єднання, нез­го­ди, сварні. За­був нарід те, що сам ко­лись співав про свою дав­ню ко­зацьку єдність і солідарність:





«Тим то і ста­ла слав­на стра­шен­на ко­зацька си­ла,


Що в нас, па­но­ве мо­лодці, бу­ла во­ля і ду­ма єди­на».





По смер­ти Хмельницько­го тої од­но­душ­нос­ти не ста­ло і на­род­на бор­ба й обо­ро­на не мог­ла ос­та­тися. Притім не бу­ло ніякої ор­ганізації та се­ред на­род­ної тем­но­ти не бу­ло яс­ної свідо­мос­ти то­го, чо­го влас­ти­во нарід хо­че та до чо­го має пря­му­ва­ти. До то­го все­го на­род­не тіло бу­ло зне­си­ле­не без­нас­тан­ни­ми війна­ми та повс­та­ня­ми, а тут во­рог зі всіх сторін став на­пи­ра­ти.


І нас­та­ли ду­же сумні ча­си для Ук­раїни. Сам нарід наз­вав ті ча­си «руїною», бо тоді на­шу зем­лю зруй­но­ва­но цілком. Польща, Моск­ва, а відтак і Ту­реч­чи­на ста­ла би­тися за Ук­раїну, кож­на хотіла за­гар­ба­ти собі сю ко­лись «ме­дом і моло­ком те­ку­чу» зем­лю. Мов хижі звірі роз­ди­ра­ли ук­раїнську зем­ли­цю, руй­ну­ва­ли, ділилися, як­би своєю.


Андрусівським до­го­во­ром 1667 р. роз­па­юва­ли Ук­раїну між се­бе Моск­ва й Польща. Моск­ва взя­ла собі весь край по лівім боці Дніпра, Польща заб­ра­ла пра­вобічну Ук­раїну. На мос­ковськім боці, за­ве­де­но по­во­ли кріпацт­во, а на пра­вий беріг, ви­ни­ще­ний та ви­люд­нений дов­ги­ми війна­ми й похо­да­ми чу­жих військ ста­ли знов один за дру­гим нап­ли­ва­ти з Польщі па­ни, жи­ди й ксьондзи.


Відтак нас­ту­пив дру­гий поділ Ук­раїни. Умо­вою з Бахчи­са­рою віддер­ла ку­сень на­шої землі й Ту­реч­чи­на, хоч правду ска­зав­ши, не бу­ло над чим сва­ри­тися, бо цілий пра­вий беріг - се бу­ло по­ле без­нас­тан­ної війни, розг­раб­ле­но трьо­ма во­ро­жи­ми війська­ми, по­па­ле­но, зруй­но­ва­но, зни­ще­но. Пра­во­бе­реж­на Ук­раїна ста­ла німою, без­люд­ною пус­ти­нею. Хто не зги­нув, той утік; лиш дикі звірі блу­ка­лися ви­ючи та ви­шу­ку­ючи трупів.


І крива­ви­ми сльоза­ми за­ри­дав ук­раїнський на­род над не­щас­ною до­лею своєї батьківщи­ни. Він та­кож блу­кався мов вівці без гідно­го про­во­ду, бо йо­го гетьма­ни, се пе­ре­важ­но не бу­ли щирі патріоти, але най­ми­ти мос­ковсько­го ца­ря та польсько­го ко­ро­ля. Нарід вправді мав пра­во сам ви­би­ра­ти собі гетьманів, лиш цар чи ко­роль їх відтак пот­верд­жу­ва­ли. Але нарід був так тем­ний і так не ро­зумів сво­го інте­ре­су, що ду­же час­то підда­вався хит­рим агітаціям або й пост­ра­хо­ви Польщі та Моск­ви і в несвідо­мості ви­би­рав не рев­них про­во­дирів та обо­ронців, але во­рогів собі і зрад­ників. І так Моск­ва й Польща по­би­ва­ла Ук­раїну та­ки влас­ни­ми її си­на­ми; пус­ти­ти бра­та на бра­та, се був най­ліпший спосіб, ни­щи­ти про­тив­ни­ка.


Яка-ж подібна ся історія до нинішнього на­шо­го життя! Та-ж і нині во­рог так час­то во­дить за ніс на­ших людей і спо­ну­кує їх доб­ровільно зрікатися своїх прав, та-ж і нині во­рог живає доб­ре випрак­ти­ко­ва­но­го спо­со­бу, ви­най­шовши собі все якесь но­ве сто­ронницт­во між на­ми і пус­ка­ючи йо­го на весь нарід роз­би­ває так на­род­ну єдність і відпорність. А яка-ж історія по­вин­на бу­ла де­чо­го нас нав­чи­ти!


Отак бу­ло і в тих тяж­ких ча­сах пе­ред 200 ро­ка­ми з накла­дом. Ук­раїнський ве­ли­кан, що ко­лись був пост­ра­хом Туреччи­ни, Польщі й Моск­ви, нині ле­жав під но­га­ми тих во­рогів, і навіть не го­ден був ру­ши­тися до обо­ро­ни. Власні йо­го діти блу­ка­ли без­радні, а гетьма­ни пішли на служ­бу чу­жим бо­гам, або бо­ро­ни­ли лиш своїх інте­ресів.


Але прецінь і на тім темнім шклі по­яв­ля­ються від ча­су до ча­су світлі пос­таті, вис­ту­па­ють лю­ди зі щи­ри­ми де­мок­ра­тич­ни­ми пог­ля­да­ми та більши­ми спосібнос­тями ор­ганіза­торськи­ми; ста­ють на пе­реді на­ро­да про­во­дирі, що більше або мен­ше успішно підно­сять по­ло­ма­ний пра­пор Хмельницько­го і бо­ряться чес­но і зав­зя­то за предківську сла­ву та доб­ру до­лю Ук­раїни.


До тих виз­нач­них на­род­них ли­царів з тих часів на­ле­жить і Се­мен Палій. Йо­го ім'я світли­ми крас­ка­ми за­пи­са­не в сумній історії «Руїни», та й у на­ро­да жи­ве в пам'яти по нинішні ча­си в чис­лен­них піснях і пе­ре­ка­зах.


Семен Палій ро­дився на Ук­раїні в Ба­ту­рині по р. 1650. По батьках звався він влас­ти­во Гур­ко, але пізніше ко­зацьким зви­чаєм проз­ва­ли йо­го Палієм, чи то від то­го, що па­лив панські зам­ки, чи то­му, що мав бо­ро­тися раз з са­мим чор­том, вицілив в не­го і чорт зай­мився по­лумінню. Так бо­дай роз­ка­зу­вав собі нарід про

1 2 3
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Семен Палій герой українського народа, Нечуй-Левицький», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Семен Палій герой українського народа, Нечуй-Левицький"