Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Подорож до царя-поганина, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Подорож до царя-поганина, Народні"

134
0
22.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Подорож до царя-поганина" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Подорож до царя-поганина, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Подорож до царя-поганина, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:

Та був єден цар; та ходив по світу, перечував, як у світі. Та прийшов до єдного чоловіка, а в того чоловіка жона умерла, та зосталася єдна дитина, хлопчук. То взявся цар мовити:

– Чоловіче, чи не приймете мене на ніч?

А чоловік каже:

– Я би-м вас прийняв, айбо будуть вас їсти блощиці.

А цар каже:

– Я буду спати на поді!

Та ліг собі на під, а на поді собі провертів дірочку таку, аби видіти, що буде чинити той чоловік із хлопчищем. Були у хлопчища дві маточки: та єдна каже, аби загубити хлопчища, а друга каже: «Не треба, бо сесь хлопчище візьме цареву дівку». Та й тоді пішли геть обі. А цар собі на поді думає; устав рано, іде путтю та собі гадає: «Коби-м прийшов домів, та вернуся, та його загублю».

Як прийшов домів, каже слузі:

– Упрягай коні у віз!

Як упряг коні, пішли просто до того чоловіка. Каже цар:

– Продайте того хлопчища.

Каже чоловік:

– Продам, бо мені дуже вже надоїв.

Веде цар дитину. Прийшов на єден міст. Каже цар слузі:

– Бери та мечи з мосту!

Взяв слуга дитину, кинув у воду. А вода несла єдного корча. Упала дитина на корча та пливе. А був там єден перевізник дуже старий, а дітей в нього не було, то усе на човнику сидів. Видить – щось пливе. Як прийшло до нього – позирає, а то хлопчище. Дуже ся зрадував. Була у нього хижка на березі, а в тій хижі була баба. Каже дідо бабі:

– Бабо, ходи сюди, дав нам Бог дитину. Пливла на корчі, а я імив.

Баба ся врадувала. Виріс хлопчище, було йому сімнадцять літ. А той цар, що кинув хлопчища у воду, ішов на полювання. Прийшов до того діда, увидів леґіня та й спізнав. Каже дідові:

– Відки у вас той леґінь?

Каже дідо:

– Плив на корчі, а я собі імив.

Каже цар:

– Чи не поніс би ти до моєї жони письмо?

Каже дідо:

– Понесу.

І цар дав йому, і леґінь несе. Іде від рана до ночі. Прийшов на три путі. Сів та реве – не знає, куди йти. Видить єден блиск. Повернув до тої хижі, а там його маточки. Одна каже:

– Де ти йдеш?

А друга баба знає, де леґінь іде. Дала їсти і каже:

– Лягай спати.

Леґінь ліг, баба взяла письмо й запрятала, а йому написала друге. Устав леґінь, не видить, що баба кивала тайстрину. Прийшов до цариці. А цар написав був: «Жоно! Я тобі пишу: прийде сесь леґінь, а я прийду домів, то аби-м його видів на шибениці». А леґінь приніс та дав цариці те, що баба написала. Цариця взяла та читає: «Жоно моя! Я, цар, пишу тобі сесе письмо: заки прийду домів, аби-сь свою доньку з сим леґінем повінчала».

Було весілля, та молоді ходять собі в садку. Прийшов цар домів, не видить леґіня на шибениці. Каже жоні:

– Жоно! Чому ти не учинила так, як я тобі писав?

Каже жона:

– Я учинила.

– Та де леґінь? – каже цар.

– Та ходить у садку з донькою.

Но, цар того не злюбив, а молоді дуже ся люблять.

А був другий цар на другім світі. Сей цар не знає, як зятя загубити, й каже:

– Но, зятю! Іди під того царя-поганина та учуєш, як там є!

Дав йому гроші та ладить його виправляти: а його донька дуже плаче за леґінем. Видався леґінь, іде. Прийшов до того діда на перевіз. Як його дідо перевіз, каже:

– Де ти, леґіню, ідеш?

Дідо не пізнав, що то його годованок.

Каже леґінь:

– Іду під другого царя.

Каже дідо:

– Іди, най тобі Бог помагає; та учуєш, що буде поганин казати, яку новину за мене. Я вже на сім перевозі тисячу літ вижив та й не можу відси вийти.

Та й тоді відклонився леґінь та іде. Прийов у єдне місто, а в тім місті дуже тихо, лише в єдній крамниці держить єден пан пиво. Зайшов леґінь, каже:

– Дайте єден погар пива! – Випив і взявся звідати: – Пане, що у сім місті тихо?

Каже пан:

– Уже сто літ, як люд не має приплоду, бо тут була криниця така, що як чоловік має сто літ, тоді прийде, нап’ється, відмолодне; а тепер не тече. – І каже: – Де ідете, леґіню?

– Іду під царя-поганина, – каже леґінь.

– Іди, най тобі Бог помагає, – каже пан, – ачей яку новину повіси і нам, що не тече криниця.

Видався леґінь, іде. Прийшов у друге місто, а в тім місті теж тихо, лише єден пан у крамниці. Зайшов леґінь та сидить. Звідає:

– Що тут, пане, тихо?

Пан каже:

– Була єдна дичка, родила дички, а тепер не родить; то люд їв і молодий був, а тепер вистарівся. Де йдете, леґіню? – каже пан.

– Іду під царя-поганина.

І леґінь видався, іде. Приходить до того царя, а там тече вода. Сів та гадає собі: «Боже! Чи верну я ся відси?» І устав, іде, як собі подумав. Прийшов, а слуги замітають двір у червоних чоботях, а царя дома не є; а в тій палаті царська мати – того леґіня маточка. Зайшов леґінь до хижі, а баба його спізнала. Каже баба:

– Сине, іди лягай під корито та будеш чути, що я буду говорити із своїм сином.

Прийшов цар, бабин син, поганин. Каже:

– Мамо! Тут є душа із того світа.

Баба каже:

– Не є, сине. Сідай та будеш їсти; та йди, та лягай, та спи, бо рано тобі уставати.

Цар повечеряв, та ліг, та спить. Баба прийшла, вимкнула єден волос йому з голови. Каже цар:

– Дайте мені, мамо, покій! Що мене ізганяєте?

– Що тобі, сине, сниться? – каже баба.

– Мені сниться, – каже цар, – що у сім місті коло мене недалеко люд дуже старий, бо була дичка і родила дички, а тепер не родить.

– Сине, – каже баба, – що би робити, аби родила груші?

– Підкопати, – каже цар. – Там є єден корінь, та коло кореня обвився гад; та його убити, та тоді буде родити назад.

І тоді каже баба:

– Спи!

Він уснув. А баба вимкнула другий волос із голови.

Каже цар:

– Мамо, що мене збуджаєте?

– Сине! – каже баба. – То тобі щось ся снить.

– Мені тото ся снить: коло того міста є друге місто, і люд там дуже старий. А в тім місті була криниця, а тепер не тече.

– Сине! Що би із тим чинити? – каже баба.

– Тото треба

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Подорож до царя-поганина, Народні», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Подорож до царя-поганина, Народні"