Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Легенда про сокола, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Легенда про сокола, Народні"

135
0
24.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Легенда про сокола" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Легенда про сокола, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Легенда про сокола, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Було це тоді, як над Січчю Запорізькою зависла петля, що ось-ось мала затягтися смертильним порухом. Козацтво вирувало: військо обступило! Вороже? Не вороже?.. Браття-Слов’яни, а з чужим генералом… Облягли козацький стан.

– Не проливати братню кров! Не годиться!

– Розігнати вражу силу! Хто їх кликав сюди?

– Гріх! Бог покарає за кров християнську… Підемо з іконою Божої Матері!

Ходив-блукав поміж козаків молодик завзятий, хоробрий та днесь розгублений: що робити? Завтра, або кров братня потече, або навіки згине вільне козацтво, застогне у ярмі люд, а царські генерали замуштрують козацькі полки.

І раптом сяйнула думка: вони такі самі, як ми! А що як їх до козацького війська прийняти, а генерала чужинця, геть нагнати… Задумав – зробив!

І так палко говорив, такі щирі були слова, така знадлива думка, що зануртувала в гарячих головах згода, душу збурунив подих волі, задзвеніло:

– Мы с вами едины!

Нагло загримів постріл – козак повільно падав, а генерал-чужинець зле посміхався:

– Чтобы не повадно было возмущать бесхитростные души!

Та лиш торкнуло землі тіло козацьке, як зникло воно, а вгору зметнувся сріблястий сокіл. Кілька разів падав-припадав до рідної землі, прощаючись. І зашепотіла матінка сира земля:

– Синку! Знай: повернешся знову, бо потрібен єси на цій землі. Шукай матір, що породить тебе!

Стрімко злетів сокіл і зник за хмарами.

Довго шукала душа нове тіло: бо злі сили стерегли пильно, аби не народився. Літав сокіл, никав, щастя, роду шукав. Де міг, допомагав козакам-одинакам у скрутні хвилини, бо ж сам так нагле загинув.

Пішла чутка, що сокіл – душа козацька, діє, допомагає. На Кубані-Тамані витав, чорноморських козаків, в Задунайській Січі виручав у тяжку мить. Таємниче, негадано приходила поміч. Вдячні козаки до кінця днів своїх носили оберегу – сокола, згадуючи несподіваний рятунок.

І нарешті наблизилось давно сподіване: побралися молодята, вона і він козацького роду. Вона – відаюча, а він діючий. В день весілля невідома сила повела їх на Хортицю. Стали на тому місці, де в далекому 1775 році падав козак, що своїм життям хотів заступити від загибелі Січ. І злетів з неба до них Сокіл. Дивувалися молодята. Та дівчина відчула: то душа майбутнього сина!

Ой, тяжко буде його вродити-зростити-виховати! Але це ж рідний дух, вона вже впустила його в свою душу.

Отак і народився в родині Єрмаків син Анатолій. Мама Берегиня тримала захист над ним, бо ж відаюча. А він змалку ніс у грудях поклик захисника рідної землі. Вірний і незупинний, відданий Україні і людям, одвічний козак-характерник.

Скільки добрих справ звершено, скільки злочинів попереджено! Він завжди там, де кипить бій пітьми і світла, де потрібно допомогти-підказати-заспокоїти.

Полювало за ним зло, та мати брала на себе, даючи йому змогу діяти.

Підстерегли в жалобі, коли відлетіла материнська душа, а сам не встиг перебрати захист.

Та навіть у смерті непереможний, діючий: згуртував і тих, що стояли осторонь, не діяли, а споглядали!

І знову сокіл витає, нам наснагу посилає, до дії гукає. Вічно живий добротворець козак, полум’яний українець Анатолій Єрмак. І склали думу-пісну про нього.

Забриніла жалобна струна,
Зарясніли, підсолені роси,
Тихо падала пісня сумна
На пекучі лютневі морози
Ой куди ж ти полинув, козаче,
Невгамонний, неспинний Єрмаче?!
Ти поліг не в горнилі війни,
Не в двобої, не в чесному герці:
Та Вкраїну від зла боронив,
До останнього поштовху серця!
Ой, куди ж ти полинув, козаче,
Непідкупний, вогненний Єрмаче!
Сила злая радіє! Не зна,
Що святкує дарма перемогу:
Біль утрати живих об’єднав,
І повів на козацьку дорогу
Твоя Честь, твоя Слава, козаче,
Навіки поміж нами Єрмаче!

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Легенда про сокола, Народні», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Легенда про сокола, Народні"