Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Велика куряча місія, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Велика куряча місія, Народні"

194
0
30.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Велика куряча місія" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Велика куряча місія, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Велика куряча місія, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

– Погляньте! Погляньте! Я знесла таке гарненьке яєчко! – кудкудакала молода біла курочка на ім’я Сніжинка, сидячи у кублі. – Воно таке біленьке та гладеньке…

– А у мене коричневе,– гордо глянула на неї сусідка, курочка, що звалася Зозулька. – Воно навіть краще, ніж твоє.

– Ні! У мене краще!

– А я кажу: в мене!

Курочки позлітали з кубел і стали одна навпроти одної – крила в боки, гребінці почервоніли…

– Цитьте! – прикрикнула на них поважна курка Ряба.

Вона на хвильку відклала вбік шматок вранішньої газети, який відірвався, коли газету затиснуло дверима сараю. Цій молоді тільки б кудкудакати! Хіба їх хвилює, що у світі робиться? Он у сусідньому районі пошесть довгоносиків. Бодай вони б усім курячим товариством туди вирушили, то, може, й урожай би врятували… Про те, як живуть-поживають кури за кордоном, теж цікаво дізнатися. У шматку газети, який Ряба знайшла учора на городі, надрукували статтю про страусів. Вихваляли їх неймовірно: пір’я в них знатне, бігають швидко, навіть кататися на них можна. Ряба тоді глянула на фото страуса – курка куркою, тільки дуже висока.

Вона зиркнула на молодих курочок поверх окулярів і суворо сказала:

– Чи ви забули, що скоро Великдень? Якщо хочете навчитися нести справжні великодні яйця, то сідайте і працюйте! Знесете біле яйце чи коричневе – немає різниці. Все одно їх фарбуватимуть у різні кольори, розписуватимуть чудернацькими знаками. Напередодні Великодня люди згадують, що яйце – символ народження Всесвіту і початку нового життя. От і вимальовують писанки та фарбують крашанки. Квіти розпускаються, земля відроджується після зими – і все це можна побачити на однісінькій писанці. Звісно, якщо придивитися. А хто приводить яйце у цей світ? Курка! Значить, курка є початком усього на світі! Недурно люди наскладали казок, у яких із яйця виникають чудернацькі світи і навіть саме сонце викочується...

Сніжинка із Зозулькою тільки дзьоби порозкривали. Ряба зиркнула на них і про себе гордо подумала: „Господиня все одно фарбуватиме лише ті яйця, які знесу я”.

Ряба знала собі ціну. Насправді вона не надто вірила в усі ці людські фантазії, але вважала, що молодим куркам про це знати не варто. А люди нехай собі тішаться, головне, щоб курей поважали. А ще, щоб не називали казку про курочку Рябу вигадкою. Ряба напевне знала, що та історія була чистісінькою правдою. Бо легендарна курка була її пращуром. Рябу назвали саме на її честь.

– От якби котрась із вас золоте яєчко знесла, як моя пра-пра-пра-пра-прабабуся…. – раптом сказала Ряба.

Молоді курочки голосно пирснули: казку про Рябину прадавню родичку вони чули мало не щодня.

– Дід те яйце бив – не розбив,– штовхнула в бік Сніжинка Зозульку.

– І баба била – не розбила! – зареготала Зозулька. – А мишка хвостиком вильнула – і бабах! Яєчко на шматки!

Ряба лише головою похитала:

– Вам би тільки гиготати! Але щодо мишки, то справді людські побрехеньки. Ніхто золоте яєчко не розбивав. – Курка на мить задумалася. А потім додала:

– Та й щодо курочки Ряби – теж не вся правда. Вона золотого яйця не несла. Його виготовив знаменитий ювелір Фаберже із золота й діамантів. І не одне, а близько 50. Сьогодні ці великодні яйця зберігаються в музеях і коштують величезних грошей. Але ж моделями ювеліру слугували саме Рябині яйця! А ви думаєте, з якого дива господиня до Великодня зазвичай фарбує яйця, які знесла я? І лише коли їх замало, бере ті, що знесли інші кури?

Зозулька й Сніжинка переглянулися.

– Отакої! Невже ТА САМА Ряба була вашою родичкою? – ледь чутно прошепотіли вони. – Це така честь, така честь…

– Правда, правда… – усміхнулася Ряба і знов узялася за газету. – Йдіть уже, пасіться. І запам’ятайте: моя пра-пра-пра-пра-прабабуся була дуже освіченою куркою. А освічені кури несуть значно кращі яйця…

Курочки подалися геть із курника.

– Із завтрашнього дня теж почну читати,– сказала Сніжинка. – Я бачила, як учора хазяйський синок ховав у кропиві якусь грубу книжку. Щоденник називається. Мабуть, цікавенна…

– А я на підвіконня злітатиму й серіали дивитимуся… Стану такою ж розумною, як господиня!

Курочки почали скубти травичку. Аж раптом…

– Рятуйте! Допоможіть!

Це був голос Ряби.

Сніжинка із Зозулькою мерщій кинулися назад до сараю. Кобець? Тхір? Лисиця? Однак у сараї нікого не було. Лише Ряба сиділа у гнізді, схлипувала й, заламуючи крила, повторювала:

– Цього не може бути! Цього просто не може бути!

– Що сталося? – в один голос запитали молоді курочки.

– Ось погляньте! – Ряба тицьнула пір’їною у шматок газети. – Якась неосвічена мексиканська курка на ім’я Рабаніта почала нести ЗЕЛЕНІ яйця. Тепер тільки й мови буде, що про неї… Всі захочуть до Великодня саме її яйця. Це ж не що-небудь, а натуральний екологічно чистий продукт! – І заголосила ще дужче.

Молоді курочки геть розгубилися. Що робити? Читати чи не читати? Нести яйця чи не нести? Запитань було надто багато…

Одначе тут до сараю поважно зайшов півень і сказав:

– Господиня завтра збирається яйця фарбувати. Рябо, не осором нашого двору! Дуже хочеться, щоб наші крашанки і писанки були, як завжди, найкращими.

– Справді збирається? Ти сам чув? – висохли Рябині сльози.

Вона відкинула шматок газети. Це ж треба – розхвилювалася через якусь мексиканську вискочку! Господиня й чути про неї не чула, й бачити – не бачила. Нести гарні яйця до Великодня для своєї господині – це її, Рябина, велика місія.

– Нумо, дівчата, гайда пастися. Завтра знесемо такі яйця, щоб їх і в музеї писанкарства не соромно було виставити.


Ніна Воскресенська


Художник Ольга Кузнєцова

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Велика куряча місія, Народні», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Велика куряча місія, Народні"