Книги Українською Мовою » 💛 Наука, Освіта » Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо, Маріано Сігман 📚 - Українською

Читати книгу - "Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо, Маріано Сігман"

2 356
0
12.02.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо" автора Маріано Сігман. Жанр книги: 💛 Наука, Освіта. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо, Маріано Сігман» була написана автором - Маріано Сігман, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💛 Наука, Освіта".
Поділитися книгою "Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо, Маріано Сігман" в соціальних мережах: 

Написана на основі найновіших досліджень книжка «Таємне життя розуму» Маріано Сіґмана пропонує революційне бачення ролі нейронауки в нашому житті, розкриваючи таємничі процеси, що відбуваються в мозку і визначають, як ми навчаємося, мислимо, відчуваємо і мріємо. По двадцяти роках дослідження внутрішніх механізмів людського мозку доктор Сіґман обстоює унікальний погляд. За допомогою досягнень фізики, лінгвістики, психології, педагогіки й інших дисциплін він намагається пояснити, чому в людей, що розмовляють кількома мовами, рідше розвивається деменція, як новонароджені, ще не вміючи говорити, розрізняють добро і зло, а також як «прочитати» думки пацієнтів у вегетативному стані, розшифровуючи показники активності їхнього мозку.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 65
Перейти на сторінку:

2021

ISBN 978-966-982-557-5 (FB2)

Жодну з частин даного видання не можна копіювати або відтворювати в будь-якій формі без письмового дозволу видавництва

Перекладено за виданням:

Sigman M. The Secret Life of The Mind: How Your Brain Thinks, Feels, and Decides / Mariano Sigman. — New York: Little, Brown and Company, 2017. — 288 p.

Переклад з англійської Юлії Костюк

Дизайнер обкладинки Віталій Котенджи

Електронна версія створена за виданням:

Сіґман М.

С34 Таємне життя розуму: як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо / Маріано Сіґман; пер. з англ. Ю. Костюк. — Х.: Віват, 2019. — 288 с.

ISBN 978-966-942-756-4 (укр.)

ISBN 978-0-316-54962-2 (англ.)

Написана на основі найновіших досліджень книжка «Таємне життя розуму» Маріано Сіґмана пропонує революційне бачення ролі нейронауки в нашому житті, розкриваючи таємничі процеси, що відбуваються в мозку і визначають, як ми навчаємося, мислимо, відчуваємо і мріємо. По двадцяти роках дослідження внутрішніх механізмів людського мозку доктор Сіґман обстоює унікальний погляд. За допомогою досягнень фізики, лінгвістики, психології, педагогіки й інших дисциплін він намагається пояснити, чому в людей, що розмовляють кількома мовами, рідше розвивається деменція, як новонароджені, ще не вміючи говорити, розрізняють добро і зло, а також як «прочитати» думки пацієнтів у вегетативному стані, розшифровуючи показники активності їхнього мозку.

УДК 159.9

ББК 88

© Mariano Sigman, 2017

© ТОВ «Видавництво “Віват”», видання українською мовою, 2019

Присвячую Міло та Ною

Вступ

Я часто уявляю науку як корабель, який несе нас до невідомих берегів і найвіддаленіших околиць Усесвіту, до мікрокосму внутрішніх механізмів роботи світла й найкрихітніших молекул живих організмів. Судно обладнане різними пристроями: телескопами та мікроскопами, — які дозволяють бачити те, що раніше було невидимим. Наука водночас і шлях, і навігатор, і мапа для пошуків невідомого.

Моє двадцятилітнє плавання між Нью-Йорком, Парижем і Буенос-Айресом присвячене найпотаємнішим частинам людського мозку — органа, що складається з незліченної кількості нейронів, які відповідають за сприйняття, мислення, емоції, сни й мовлення.

Мета цієї книжки — розкрити таємниці розуму, щоб ми краще збагнули самих себе і зазирнули в ті його найдальші закапелки, які роблять нас людьми. Для цього простежимо, як формуються поняття в перші дні життя, як люди приймають найважливіші рішення, як працюють сни й уява, чому ми відчуваємо ті чи інші емоції, як трансформується мозок і як разом із ним змінюємося ми самі.

Ми поглянемо на мозок збоку. Проникнемо туди, де зароджується думка. Це відбувається на стику психології та нейронауки, в океані, який борознили представники різних галузей знань: біологи, фізики, математики, психологи, антропологи, лінгвісти, філософи, медики. А крім них, — шеф-кухарі, ілюзіоністи, музиканти, шахісти, письменники, художники. Ця книжка — результат синтезу всіх цих підходів.

Перший розділ — це подорож до країни дитинства. Ви дізнаєтеся, що мозок готовий опановувати мову задовго до часу, коли людина починає говорити; що білінгвізм допомагає мислити, а поняття добра й справедливості, співпраці та конкуренції, які надалі впливають на наше ставлення до себе й інших, закладаються на ранніх етапах розвитку. Це раннє інтуїтивне мислення залишає глибокі відбитки на тому, як людина будує умовиводи й приймає рішення.

З другого розділу ви дізнаєтеся, що визначає примарно-чітку межу між тим, що ми хочемо й не хочемо робити. Ідеться про вибір, який робить нас тими, ким ми є. Як мислення й почуття взаємодіють у суспільно важливих та емоційних рішеннях? Завдяки чому люди довіряють іншим і самим собі? Ми побачимо, як найменші зміни в ланцюгах нейронів, що відповідають за приймання рішень, можуть зовсім змінити цей процес: від найпростіших до найбільш складних рішень, які визначають людину як суспільну істоту.

Третій та четвертий розділи присвячені заглибленню крізь призму безпрецедентного поєднання ідей З. Фройда із досягненнями сучасної нейронауки в найбільш таємничу площину мислення — свідомість. Що таке несвідоме і як воно нами керує? Ви дізнаєтеся, що, розшифровуючи записи мозкової активності, лікарі можуть читати думки пацієнтів навіть у вегетативному стані, коли ті не здатні по-іншому контактувати зі світом. А ще — про те, хто саме пробуджується, коли прокидається свідомість. Окрім того, познайомитеся з першими розробками механізмів для записування снів і їх візуалізації у своєрідному онейричному планетарії й розглянете різноманіття станів свідомості, зокрема усвідомлені сновидіння, мислення під впливом марихуани та галюциногенних наркотиків.

Два останні розділи розкривають проблему навчання мозку за різноманітних обставин: від щоденного життя до формальної освіти. Наприклад, чи правда, що дорослій людині набагато важче вивчити нову мову, ніж дитині? На вас чекає мандрівка історією дидактики, аналіз понять зусилля й навички, огляд докорінних трансформацій у мозку, які відбуваються, коли ми вчимося читати, а також предиспозиції мозку до змін. Книжка також окреслює способи відповідального використання цих знань для вдосконалення найбільш масового експерименту в історії людства — освіти.

У «Таємному житті розуму» я підсумував здобутки нейронауки з позицій свого досвіду. Розглядаю цю сферу знань як шлях до розуміння себе й інших, помічницю в міжособистісному спілкуванні. З цієї точки зору нейронаука — іще один інструмент споконвічного прагнення людини окреслити — хай навіть примітивно — барви, відтінки та нюанси своїх почуттів та думок і пояснити їх не тільки іншим, а й собі.

Розділ перший. Витоки мислення

Як мислять та спілкуються немовлята і як нам краще їх зрозуміти?

З усіх місцевостей, якими ми подорожуємо за життя, країна дитинства, без сумніву, найнеймовірніша. Територія, що з точки зору дорослого здається простою, мирною й барвистою країною мрій, ігор та вразливості. Це дивно. Кожен колись був жителем цієї країни, але чомусь нам важко згадати й реконструювати її без старих знімків, на яких бачимо себе із віддалі часу, ніби ці діти — інші особи, а не ми в іншому часі.

Як ми мислимо й сприймаємо світ до того, як навчимося мови, щоб це описати? І якщо вже на те пішло, звідки дізнаємося значення слів без словника? Як нам узагалі вдається засвоїти премудрості граматики й синтаксису до трьох років, у період несформованого мовлення?

У цьому розділі я спробую окреслити план подорожі від дня, коли людина з’явилася на світ, до часу, коли її мовлення й мислення стають «дорослими». Траєкторію змодельовано завдяки розмаїтій апаратурі, різним методам та інструментам. До них належать, зокрема, реконструкція мисленнєвих процесів із поглядів, жестів і слів і ретельні студії мозку, який робить нас самими собою.

Ми переконаємося, що немовлята з першого дня життя формують складні абстрактні уявлення. Звучить неймовірно, але

1 2 ... 65
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо, Маріано Сігман», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо, Маріано Сігман"