Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Таємниця однієї криниці, Смаль Юлія 📚 - Українською

Читати книгу - "Таємниця однієї криниці, Смаль Юлія"

86
0
26.04.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Таємниця однієї криниці" автора Смаль Юлія. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Таємниця однієї криниці, Смаль Юлія» була написана автором - Смаль Юлія, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Таємниця однієї криниці, Смаль Юлія" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:

В одному місті, в однієї матусі-чарівниці було двійко діток — гномиків. Синочка-грибочка звали Марко, а донечку-розумничку Оленка. Одного разу, коли у мами дуже багато справ, а мешканці Зеленого гаю потребували термінової допомоги, мама відправила діток до бабусі, в село. Зібрали гномики речі, сіли на чарівне Маркове летюче ліжко і рушили в дорогу. Хоч летіти й недалечко, але речей мама поклала багато, тож летіли повільніше, ніж завжди. Діти мали час подивитися на те, що пропливало під ними, а було ж на що глянути: Зелений Гай радував око смарагдовою красою, а там було болото, на якому жив старий чаклун. Хтось казав, що він злий і ніколи не робить добра, це була неправда, діти часто бігали до нього в гості, куштували свіжу журавлину, чорницю, суницю, пили чебрецево-м'ятний чай і слухали довгі-довгі історії. А далеко попереду виднілося надзвичайно красиве місто, де жили тільки дорослі чарівники, феї і чаклуни, Маркові і Оленці туди не можна аж до вісімнадцяти років, саме тоді вони вступлять у найсправжнісіньку чарівну школу.

Сьогодні з гномиками не було, як звичайно, ні Промінчика, ні Жартуна, ні Мудрагеля, їхніх друзів, навіть Кузь-стрибунець не захотів з ними летіти — сказав, що має безліч справ. Діти ще ніколи не були у бабусі в селі. Хоч вона часто приїжджала до них, але якось ніколи не доводилось гномикам у неї гостювати. Вони любили проводити час із бабусею: ходили з нею гуляти, потрапляли у нійрізноманітніші пригоди, їли морозиво і отримували гарні подарунки. Але зараз їх дивувало, що ніхто їх не провів, і, видно, ніхто не зустрічатиме. Мама склала клунки і побігла у справах, а бабуся сказала в чарофон тільки одне слово: "Чекаю!", і відключила зв'язок.

— Напевно, бабуся думає, що ми заважатимемо, і не дуже хоче, щоб ми приїздили, — похмуро буркнув Марко.

— Ні, я не думаю, може, в неї якісь справи.

Але наближалося подвір'я, ось і хата бабусина (на ній просто на даху великими буквами написано БАБУСИНА ХАТА, певно, спеціально для онуків), а нікого нема. Бабуся не вийшла їх зустрічати, на подвір'ї стояла тиша.

— Ну, думаю, нас чекає найнудніший тиждень в нашому житті.

— Що ж, ходімо досередини, — ліжко приземлилося, Оленка схопила наплечник і коробку з тортом.

— Ходімо.

Та не встигли вони стати на зелену-зелену траву, як щось навколо загуло-закрутило, завертіло. Світ почав змінюватися на очах, залоскотало і похолоднішало. Перед гномиками з'явилися три русалоньки — маленькі дівчатка з зеленими кісками, вони були такого ж зросту, як Оленка, тільки мали величезні зелені очиська. Русалоньки весело сміялися.

— Ой як гарно, до нас приїхали друзі!

— Нарешті нам буде з ким бавитися, ура! Ви хоч бешкетувати любите??? — діти розгубилися, але після такого питання засміялися і закивали головами.

— Ну, мерщій в дім, бабуся вже чекає! — і всі троє схопили по кульку з речами і потягли їх у хату. За русалоньками лишався мокрий слід, так, ніби від ніг кожної з них починалося джерельце.

Дивіться такожЮлія Смаль — Казка про ГорошкуЮлія Смаль — ПарасоляЮлія Смаль — ВіршуліЩе 10 творів →Біографія Юлії Смаль

Всі, навантажені торбами, гостинцями і клунками зайшли в хату, а там... пахло свіжоспеченими пиріжками з вишнями, картолею з кропом і сушеними травами. А бабуся, святково вдягнена, в новому фартусі, якраз діставала з печі пиріжки. Власне, пиріжки вистрибували самі, бабуся керувала процесом. На кухні панував такий же безлад, як у мами, коли вона готувала їсти. Бабуся хвилювалася.

— Ой, дітки, ви вже приїхали. А я, бачте, ще й прибрати не встигла. Що ж це я, — плеснула в долоні. — Заходьте, швидше заходьте! Це ваші речі? Дівчатка, русалоньки, що ж ви тут мені море розвели, ану в криницю, на обід приходьте, батька покличте.

— Ні, бабусю, батько зовсім хворий.

— А що сталося?

— Ви ж знаєте, що в його криниці вже давно ніхто не бере води.

— Добре, щось придумаємо, вилікуємо вашого батька. А зараз геть! Бач, що придумали, воду мені в хаті лити. Онучки, та що ж ви стоїте. — вона, раділа, що діти житимуть з нею аж цілий тиждень і витирала руки об спідницю. — Де там ваші речі? Що тут? О, торт! Це ваша мама? Бач, не забула, що я люблю. Це твоє, Оленко? Оп, все, в кімнаті, Марко? Ага, все, з речами розібрались, потім розкладете, як захочете. Ще треба вас переодягти. В селі ж не ходитимете одягнені в білі сорочечки!

Тільки діти опустили очі, щоб подивитись, що ж не так з їхніми сорочечками, як виявилось, що на них кольорові майки і сині джинсові шорти.

— Ну, а тепер мити руки, будемо снідати.

— А русалоньки?

— Вони прийдуть на обід. Їм дай волю, то не виходили б із цього дому. Зараз у русалок біда — мало хто користується криницями, від чого вода замулюється, джерельця, що живлять колодязі, вмирають, русалонькам і нема де подітись. А ці ще й такі непосиди-бешкетниці. От і доводиться їх стримувати, весь час придумувати якісь справи.

— А що тут близько є?

— Що тут є? А що тебе цікавить?

— Ну, річка, ліс, може, болото з цікавим болотяником.

— А я хіба вам не казала? Дивно. Річка за хатою, за городом, ліс трохи далеченько, але як зберетеся, то скажете мені, покажу вам коротку дорогу. Болото... Ні, болота близько нема, а те що далеко, вам і не потрібне. Тільки ж ви, дітки, за русалоньок не забувайте, беріть їх у свою компанію.

— Неодмінно, бабусю. От чому мама не послала з нами нікого з друзів, вона знала, що ми тут нових знайдемо.

— Так! Бо ми думали, що тут буде нудно.

— Хоч ваша бабуся і стара вже, але нудно з нею вам не буде. Добре, бігом мити руки, але щоб це зробити треба витягнути відро води з криниці. Справитеся?

— Звичайно, — діти вибігли на вулицю, схопивши по дорозі зелене емальоване відро.

— Поки вниз, то я кручу, — розсудила Оленка, — а потім ти.

— Добре, — добродушно погодився Марко. Оленка почала крутити корбу донизу. Почула, як відро десь далеко знизу хлюпнуло об воду. Здалося, хтось засміявся.

— Тепер ти.

Тільки Марко почав піднімати відро догори, як щось ніби зірвалося з повного відра, воно захиталося, вода почала розхлюпуватися.

— Певно, русалочки бавляться, — і справді, ще трохи проїхало відро доверху і знову щось хлюпнуло, відро дуже полегшало.

— Що ж це таке? Вони ж нам всю воду вилили, — обурилася Оленка, зазираючи в криницю. — Гей, там, дівчата, припиніть, нам треба води набрати!

Раптом щось потягло її донизу, різко стало холодно, Оленка опинилася в криничній оселі, Навколо, куди не глянь, було по коліна холодної води, а русалоньки розступившись на крок, зацікавлено дивилися на дівчинку.

— Агов, де моя сестра?

— Марку, спускайся сюди!

— Як, я ж розіб'юся?

— Спускайся, тобі кажуть.

— А-а-а. Що ж у вас тут так холодно? Привіт, дівчата!

— Ви не ображайтеся, що ми вихлюпали вам воду, просто нас так рідко хтось катає. Ми допоможемо вам іще одне відро набрати.

— Та нічого, — гномики любили нові знайомства. — А чому у вас так багато дзеркал? — роздивився навколо Марко.

— Та ні, це не дзеркала, це водоспади — переходи до інших криниць. Там, де водоспади мутні, темні, там криниці закинуті, ніхто ними не користується, а там, де світлі, — то щасливі місця...

— Ой, а можна торкнутися? — протягла пальчик зазвичай розсудлива Оленка.

— Ні! Ні! — але було пізно, Оленку затяг маленький вир і вона, вся мокра і замерзла, опинилася в зовсім іншому колодязі. Під дальньою стінкою сиділа скуйовджена постать, зелені очі зиркали в різні боки. Щось, невідомо, що ж це таке, глянуло в Оленчин бік і грізно насупилось.

— Киш!

— Перепрошую?

— Я сказав, геть звідси! Щоб ноги твоєї тут не було!

— Вибачте, але я не зумисне вас потурбувала. Зараз я повернуся назад.

— Ха! Чого ти полізла у водоспад?

— Я не лізла, я тільки торкнулася.

— Ха! Це називається "не лізла"? Ти ж не русалка?

— Ні, а що?

— Та нічого, от тільки повернутися тим самим шляхом ти назад не зможеш. Ці водоспади тільки для русалок.

— Ой, і що я тепер маю робити?

— А що тут зробиш?

— Може, ви мені допоможете?

— Ні!

— Чому?

— Я не допомагаю людям, тим більше, чарівникам.

— Я не чарівниця, та й не людина. Я — маленька гномочка.

— Ха! Виростеш справжньою чаклункою!

— Але, будь ласка, допоможіть мені хоча б піднятись нагору.

— І що це тобі дасть? Ти можеш опинитися за сотні кілометрів від тої криниці, в яку ти зістрибнула. Треба ж таке придумати, стрибнути в криницю!

— Що ж мені робити?

— Не знаю....

— Ну, добре, тоді побалакайте зі мною, розкажіть щось. Вам, напевно, рідко доводиться з кимсь розмовляти.

— Не хочу балакати, от же, нав'язалась на мою голову. Де ти взялася?

— Впала в криницю.

— Це я знаю.

— Тоді чому питаєте?

— Ну ти й нахабне дівчисько. — Волохатий дідуган насупив брови, але видно було, що сміливість дівчинки йому подобається. — Доведеться, видно, допомагати, бо інакше тебе не здихаєшся. Ох, лихо на мою стару голову. Ти чия така будеш?

— Мамина, татова, братикова, бабусина.

— Язиката... Як тебе звати?

— Оленка.

— А маму твою?

— Вогнена, — насправді, маму звати зовсім по іншому, але в чарівному світі відоме саме це її ім'я. Дід-криничник аж тяжко зітхнув. — Тата — Перелесник (це теж ім'я його в чарівному світі), а бабуся — Незвідана. От.

— Ох, ох, ох. Для чого ж це мені? Ні, таки доведеться допомагати. — Криничник знав всіх родичів дівчинки. Це дуже сильні чарівники. Якщо щось трапиться з їхньою дитиною, буде біда. Але Оленчина мама колись врятувала старого від злого Болотяника, не давши захопити в полон самітника. Він пам'ятав добро і був вдячний Вогнені за допомогу. Мусив відплатити тим самим Оленці. Але так не хотілося йти зі своєї затишної криниці.

— А як вас звати? — поцікавилася Оленка.

— Ніяк, — буркнув Водяник.

— Що, таке ім'я? Бідолашний, — засміялася дівчинка.

— Мене звати... — він так давно ні з ким не розмовляв, що забув, як це робити чемно. Озирнувся по своїй домівці: навколо не прибрано, в кутках звисає павутиння, давно не прибране ліжко, на підлозі вже аж жабуриння поросло в давно не чищених калюжах. — Мене звати Джерельний.

— Дуже приємно, дідусю Джерельний. А чому у вас так брудно навколо?

— Бо давно не прибирав.

— Хочете, я вам допоможу?

— А що ти за це хочеш?

— Нічого, просто допоможу вам прибрати.

— Гм...

— А де в вас віник, відро, ганчірки?

— Колись були десь тут, — криничний дідуган з гарним іменем почав щось шукати в якійсь старій коробці. — О, тут!

Оленка позмітала павутиння і прогнала павуків у передпокій, там мух усе одно більше, але ніхто не ходить.

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Таємниця однієї криниці, Смаль Юлія», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Таємниця однієї криниці, Смаль Юлія"