Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Єврей в терені, Брати Ґрімм 📚 - Українською

Читати книгу - "Єврей в терені, Брати Ґрімм"

161
0
07.05.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Єврей в терені" автора Брати Ґрімм. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Єврей в терені, Брати Ґрімм» була написана автором - Брати Ґрімм, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Єврей в терені, Брати Ґрімм" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Жив одного разу на білому світі багач, і у того багача був слуга, який служив вірно і чесно, вставав щоранку раніше всіх і пізніше всіх лягав увечері, і де була важка робота, іншим не під силу, там він завжди перший за неї брався. При цьому він ні на що не скаржився, був завжди задоволений і завжди веселий.

Коли закінчився рік його служби, пан його не дав йому ніякої платні, подумавши: "Так – то краще, і я на цьому збережу, і він від мене не піде, а залишиться в мене на службі."

Слуга не сказав йому ні слова, і на другий рік виконував ту ж роботу, що і в першому. І навіть тоді, коли і за другий рік він не отримав жодної платні, примирився з цим і залишився як і раніше на службі.

По закінченні і третього року пан схаменувся, став ритися в кишені, однак нічого з кишені не витягнув. Тоді нарешті слуга заговорив: "Я, пане, чесно служив вам три роки підряд, а тому будьте так ласкаві, дайте мені те, що мені слід отримати по праву; мені б хотілося від вас піти і побачити світ білий." А скнара і відповів йому:

– Так, мій слуга, ти мені служив прекрасно і повинен бути за це винагороджений належним чином.

Сунув він руку знову в кишеню і гелер за гелером відрахував йому три монетки …

– Ось тобі за кожен рік по гелеру – це велика і щедра плата, яку ти міг би отримати лише у дуже небагатьох панів.

Добряк – слуга трохи тямив у грошах, сховав свій капітал в кишеню і подумав: "Ну, тепер у мене повна кишеня грошей – так чому мені тужити? Та ні до чого тепер робити важку роботу!

І пішов дорогою по горах, по долах, весело приспівуючи і скачучи на ходу.

Ось і сталося, що в той час, коли проходив він повз хащі, вийшов до нього звідти маленький чоловічок і запитав:

– Куди прямуєш? Бачу я, що ти нічим особливо не переймається.

– А чим мені перейматися? – Відповів хлопець. – Кишеня у мене повна – у ній брязкає платня, отримана за три роки служби.

– А чи багато у тебе є? – Запитав чоловічок.

– Багато! Аж цілих три гелера.

– Послухай, – сказав чоловічок, – я бідний, подаруй мені свої три гелера: я вже ні на яку роботу не придатний, а ти ще молодий і легко можеш заробити свій хліб.

Хлопець був добросердий і притому відчув жалість до чоловічка; подав йому свої три монети і сказав:

– Прийми Христову милостиню, а я без хліба не залишуся.

Тоді сказав чоловічок:

– Бачачи твоє добре серце, я дозволяю тобі загадати три бажання – на кожен геллер за бажанням – і всі вони будуть виконані!

– Ага! – Сказав хлопець. – Ти, видно, з тих, які люблять пил в очі пускати! Ну, та якщо вже на те пішло, то я насамперед бажаю отримати таку рушницю, яка б постійно попадала в намічену ціль; а по – друге, бажаю отримати таку скрипку, на якій, тільки заграю, так щоб все кругом затанцювало; а по – третє, якщо до кого звернуся з проханням, так щоб мені в ньому відмови не було.

– Все це я тобі даю, – сказав чоловічок, засунув руку в кущ – і ти диви! – Дістав звідти, немов за замовленням, і рушницю, і скрипку.

Віддаючи і те й інше хлопцю, він сказав:

– Якщо ти кого попросиш про щось, то жодна людина на світі тобі не відмовить.

– Ось у мене і є все, чого душа бажає! – Сказав сам собі хлопець.

Незабаром після того зустрівся йому на шляху єврей з довгою цапиною борідкою; він стояв і прислухався до співу пташки, що сиділа дуже високо, на самій вершині дерева.

– Справжнє чудо! – Вигукнув він нарешті. – У такої маленької тваринки і такий голос! Ех, якби вона була моєю! Шкода, що їй ніхто не може дістати!

– Коли тільки за цим справа, – сказав хлопець, – так птицю ми звідти зараз спустимо!

Приклався він і так спритно потрапив, що птаха впала з дерева в терен.

– Слухай, плутяга, – сказав хлопець єврею, – виймай звідти свою птицю.

– Ну що ж, я підберу свою птицю, коли вже ви в неї попали! – Сказав єврей, ліг на землю і давай продиратися всередину тернового куща.

Коли він заліз у саму середину куща, заманулося хлопцеві пожартувати – взявся він за скрипку і давай на ній награвати. І почав єврей піднімати ноги вгору і підскакувати, і чим більше хлопець пиляв на своїй скрипці, тим швидше той пританцьовував. Але шипи тернини роздерли його старий одяг, поскуб його цапову борідку і перецарапало йому все тіло.

– Та що ж це за музика! – Крикнув єврей. – Що за музика! Нехай пан перестане грати, я зовсім не хочу танцювати!

Але хлопець не дуже його слухав і думав про себе: "Ти досить людей дурив – нехай – но тепер тебе тернина подряпає! – І продовжував награвати, а єврей все вище і вище підскакував, і лахміття його залишалися на голках терну.

– Ай, вей! – Благав він. – Краще вже я дам панові, що він бажає – дам цілий гаманець з золотом, лише б він грати перестав!

– О! Якщо ти такий щедрий, – сказав хлопець, – то я, мабуть, і припиню свою музику, а проте ж повинен тебе похвалити – ти під мою музику відмінно танцюєш! Потім отримав він від єврея гаманець і пішов своєю дорогою.

Єврей же залишився на тому ж місці і все дивився вслід хлопцю, поки той зовсім у нього не зник з очей; а тоді й почав кричати, що є сили:

– Ах, ти, музикант копійчаний! Ах ти, скрипаль з пивної! Стривай же: дай мені з тобою віч-на-віч зустрітися! Так тебе пугну, що в усі боки бігти від мене пустишся! – І кричав, і лаявся, скільки міг.

А коли він цією лайкою трохи полегшив собі на душі, то побіг у місто до судді.

– Пане суддя, – ай, вей! – Будьте ласкаві подивитися, як на великій дорозі якийсь лиходій мене пограбував і що зі мною зробив! Камінь, і той мав би наді мною зглянутися! Прошу зауважити: одяг весь на шматки подертий! Тіло сколоте і подряпане! І весь прибуток мій, разом з гаманцем, у мене віднято! А в гаманці – то все червінці, один іншого краще! Заради Бога, накажіть лиходія у в'язницю засадити!

Суддя запитав:

– Так хто ж він був? Солдат, чи що, що тебе так шаблею обробив?

– Ні – ні! – Сказав єврей. – Шпаги при ньому не було, тільки рушниця за спиною та скрипка під бородою; цього лиходія не мудро впізнати!

Вислав суддя свою команду, і його послані легко відшукали хлопця, який спокійнісінько йшов своєю дорогою; та у нього ж і капшук із золотом знайшли.

Покликаний до суду, він сказав:

– Я до єврея не торкався і грошей у нього не брав, він сам по добрій волі мені гроші запропонував, аби тільки я перестав грати на скрипці, бо він не міг виносити моєї музики.

– Ніколи! Як можна! – Закричав єврей. – Все – то він бреше, як мух ловить!

Але суддя і без того хлопцеві не повірив і сказав:

– Погане ти знайшов собі виправдання – не може бути, щоб єврей тобі з доброї волі гроші дав!

І присудив добродушного хлопця за грабіж на великій дорозі до повішення.

Коли його повели на страту, єврей не витерпів, закричав йому:

– А, шкуродер! А, собачий музикант! Тепер мабуть отримаєш заслужену нагороду!

А хлопець спокійнісінько піднявся з катом по сходах на шибеницю, і обернувшись на останній сходинці сказав судді:

– Дозвольте мені звернутися до вас перед смертю з деякою просьбою!

– Добре, – сказав суддя, – дозволяю; не проси тільки про помилування.

– Ні, прошу не про помилування, – відповідав хлопець, – а про те, щоб мені наостанок дозволено було ще раз зіграти на моїй скрипці.

Єврей закричав:

– Заради Бога, не дозволяйте йому!

Але суддя сказав:

– Чому б мені йому цього не дозволити? Нехай потішиться перед смертю, а потім – і в петлю.

Але він і не міг відмовити йому внаслідок особливого дару, який був даний хлопцеві чоловічком … Єврей же став кричати:

– Ай, вей! Ай, вей! В'яжіть, в'яжіть мене міцніше!

Тоді добродушний хлопець зняв свою скрипку з шиї, налаштував її, і тільки перший раз провів по ній, всі стали човгати ногами і розгойдуватися – і суддя, і писарі його, і суддівські, і навіть мотузка випала з рук того, хто збирався скрутити єврея . При другому ударі смичка всі підняли ноги, а кат випустив добродушного хлопця з рук і приготувався до танцю … При третьому ударі все підстрибнули на місці і почали танцювати – і суддя з євреєм попереду всіх, і витанцьовували краще за всіх.

Незабаром і всі кругом затанцювали, всі, що збіглися на базарну площу з цікавості, – старі й малі, товстуни і худорляві; навіть собаки, і ті стали на задні лапи і стали стрибати разом з усіма. І чим довше грав він, тим вище стрибали танцюристи, так що навіть головами стали один з одним стукатися, і наостанок всі підняли жалібний шум.

Нарешті суддя, зовсім вибившись із сил, закричав хлопцеві:

– Дарую тобі життя, тільки перестань грати!

Добродушний хлопець почув його голос, відклав скрипку в бік, знову повісив її собі на шию і зійшов зі сходів. Тоді підійшов він до єврея, який лежав на землі, не будучи в силах перевести подих, і сказав йому:

– Негідник! Тепер зізнайся, звідки в тебе гроші – не те зніму скрипку і знову стану на ній грати.

– Вкрав я, вкрав гроші! – Закричав єврей у відчаї. – А ти чесно їх заробив.

Почувши це, суддя наказав вести єврея на шибеницю і повісити, як злодія.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Єврей в терені, Брати Ґрімм», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Єврей в терені, Брати Ґрімм"