Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Лисиця і тюлень, казахська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Лисиця і тюлень, казахська казка"

96
0
05.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Лисиця і тюлень" автора казахська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Лисиця і тюлень, казахська казка» була написана автором - казахська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Лисиця і тюлень, казахська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Одного разу пішла лисиця пісочком уздовж берега моря. Ліворуч – зелені кущі, праворуч – синє небо, а в морі – рибка так і грає, так і грає. А день спекотний-спекотний. Але не купатися лисиці закортіло, а рибки покуштувати.

Іде лисиця, пухнастим хвостом помахує, чорним гостреньким носом понюхує і оченятами на воду жадібно-жадібно зиркає. Ой, нелегко лисиці спіймати рибку в морі! І бачить вона – пливе морем колода, а на ній дві чайки сидять.

– Дозвольте дізнатися, що ви тут робите? – суворо запитала лисиця чайок.

– Ми? Рибу ловимо! – весело й дружно відповіли чайки.

– Чи не візьмете й мене до себе?

– Ну що ж, ходи-но сюди!

Стрибнула лисиця на колоду, а вона й перекинулася.

Чайкам що? Махнули крильми та й полетіли. А лисиця вчепилася пазурами в колоду і більше нічого зробити не може. Пливе колода далі й далі від берега у відкрите море, і лисиця на ній.

Ось уже й берега не видно. Злякалася лисиця не на жарт, не знає, як їй тепер до берега дістатися.

Зненацька море спінилося, і біля лисиці з’явився з води тюлень. Дивиться він на лисицю привітними очима й питає:

– Куди це ти, подруго, пливеш? Чи не заблукала часом? До берега звідси дуже далеко!

– Куди я пливу, – загадково відповіла лисиця,– це мій клопіт. Але тобі по дружбі скажу: захотілося мені дізнатися, яка риба, які тварини живуть у нашому морі... Дійшла до мене чутка, буцімто в морі не залишилося тепер уже нікого. І що ж, бачу я, чутка правильна. Окрім тебе, я більше нікого ще не зустріла.

– О ні, шановна, – гордо заперечив тюлень, – у морі ще багато живності: ось ми – тюлені, моржі, акули, кити та багато інших. Усіх не злічити...

– Повірила б я тобі, – каже лисиця,– але не можу, поки сама не побачу всіх на власні очі. Якщо вас і справді так багато, то станьте в ряд, а я вас перерахую...

Повернувся тюлень, блиснув спиною, ударив по воді широкими чорними ластами й пірнув на глибину... Незабаром почали виринати з води моржі, тюлені, акули. Один за одним пливуть і стають у ряд.

Коли всі морські жителі спливли на поверхню, лисиця стрибнула з колоди на спину тюленя, а з нього на кита й стала рахувати:

– Один, два, три, чотири... Стрибає лисиця – раденька! То їй гладкий м’який тюлень трапиться, то вусатий морж, то широкий кит, а вона – от хитрунка! – все рахує, рахує. Так і дійшла лисиця до самого берега, сплигнула на пісок і гукнула:

– Гей, тюленю. Виявляється, ти правду казав. У морі чимало таких, як ти, дурних тварин, коли ними вистачило замостити все море до самого берега. Тепер пливіть, куди хочете, ви мені вже не потрібні. Он як, мої любі!

Хотів був тюлень заперечити хитрунці, але де йому, важкодумові, мірятися з лукавою лисицею!

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Лисиця і тюлень, казахська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Лисиця і тюлень, казахська казка"