Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Добрий і злий, казахська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Добрий і злий, казахська казка"

70
0
05.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Добрий і злий" автора казахська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Добрий і злий, казахська казка» була написана автором - казахська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Добрий і злий, казахська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Одного разу Злий вирушив у далеку дорогу. Він дуже стомився і ледве волочив ноги.

Дорогою наздогнав його на коні Добрий.

Поговорили вони, аж виявилося, що йдуть в одне й те саме місце.

– Посади й мене на коня! – почав благати Злий. – Я дуже стомився.

– Коневі важко везти двох,– відповів Добрий.– Краще зробімо так. Я поступлюся тобі місцем. Доїдь верхи он до того дерева, залиш там коня, а сам далі йди пішки. Я підійду, сяду на коня і знову тебе наздожену. Так і будемо їхати з тобою одним конем по черзі.

Сів Злий на коня й поїхав уперед. А Добрий пішов слідом за ним. Ось підходить він до дерева і дивиться – нема коня. Обдурив його Злий і поїхав, куди йому заманулося.

Іде Добрий далі, аж трапився йому густий ліс. Бачить – стоїть хатинка.

Ото й вирішив Добрий тут відпочити.

У хатинці не було нікого, але у величезному казані варилося м’ясо.

Здивувався Добрий: «Господаря нема, а обід вариться. Дивно!..»

Умочив пальця мандрівник у казан, покуштував обід і поліз на горище спати.

Не встиг він заплющити очі, як увійшли до хати вовк, лисиця і лев.

– Ой-ой, – стривожилася лисиця, – хтось куштував наш обід.

– Ніхто не куштував! – заспокоїв її лев.

Стали звірі обідати й розповідати, хто як час провів.

Руда й каже:

– В одній занедбаній оселі я знайшла скарб. У землю закопано горщик, повний золота. Доведеться його стерегти.

А вовк мовив:

– У бая хворіє дочка красуня. Батько обіцяв віддати її заміж за того, хто вилікує дівчину. А я знаю надійний спосіб од хвороби. В байській отарі є ряба овечка. Треба вирізати у неї серце й натерти ним тіло дівчини. Тоді вона швидко видужає. От сьогодні я пильнував рябу овечку.

Тепер левова черга розповідати:

– Щоночі я краду одного коня з байського табуна. А хазяїн і не знає, хто це робить. Він обіцяв віддати цілий табун тому, хто зловить злодія. А я не боюся – мене жоден кінь не наздожене. Але в тому табуні є маленьке лоша, тільки воно одне може мене наздогнати.

Пообідали звірі й полягали спати.

А рано-вранці покинули вони хатинку. Слідом за ними пішов і Добрий.

Дістав він одяг знахаря, прийшов до бая та й каже:

– Я можу вилікувати твою дочку.

Бай дуже зрадів і запросив Доброго до юрти.

Наказав Добрий спіймати рябу овечку й вирізати у неї серце. Натер ним тіло дівчини, і вона видужала.

Одружився з нею Добрий і пішов шукати занедбану оселю, про яку розповідала лисиця. Викопав той горщик з золотом і пішов до бая, власника кінського табуна.

– Що ти даси мені, коли я спіймаю злодія, який щоночі краде у тебе по коню? – запитав Добрий.

– Я дам тобі цілий табун коней! – пообіцяв бай.

Пішов Добрий до табуна, осідлав маленьке лоша й став чекати на лева Вночі підкрався лев, схопив коня і помчав у степ.

Добрий кинувся за ним, наздогнав і вбив його.

Наступного дня Добрий одержав од бая табун коней і відвів його у свій аул.

Минув рік, і Добрий зустрівся із Злим.

Добрий уже став заможним, а Злий – бідним. Крізь старий драний халат світилося голе тіло, а з малахая стирчало клоччя брудної вати.

– Я винен перед тобою,– пробубнів Злий,– Я вкрав твого коня, але добра він мені не приніс. А ти й без коня розбагатів. Як прийшло до тебе таке щастя?

Розповів йому Добрий, як він потрапив у хатину та підслухав розмову звірів і яку вигоду добув для себе з того всього.

Попрощався Злий і поспішив у ліс. Натрапив і він на ту хатину, про яку розповідав Добрий. Побачив у казані варене м’ясо, наївся досхочу, запив сурпою й поліз на горище відпочивати.

Незабаром прийшли до хатини вовк і лисиця.

Заглянула лисиця в казан і закричала:

– Ой-ой, хтось з’їв наш обід!

Почали вони шукати ненажеру і знайшли його на горищі.

Від Злого й духу не залишилося...

* Сурпа – напій.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Добрий і злий, казахська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Добрий і злий, казахська казка"