Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Як вовк ченцем став, грузинська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Як вовк ченцем став, грузинська казка"

113
0
08.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Як вовк ченцем став" автора грузинська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Як вовк ченцем став, грузинська казка» була написана автором - грузинська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Як вовк ченцем став, грузинська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Якось один вовк нажерся м’ясива та й думає: «Боже, скільки я того гріха заподіяв, сходжу оце в Єрусалим та відмолю». Подумав та й подався до Єрусалима. Аж назустріч йому бичок,

– Здоров був, бичок-третячок, – каже вовк.

– То й здоров,– одказує той.– Куди це тебе несе?

– Е, я вже тепер чернець, іду в Єрусалим гріхи замолювати.

– Хай бог помагає! – гукнув йому навздогін бичок.

Іде вовк далі, аж це трапилося йому двоє баранчиків, та

такі гладкі, такі крутозаді,

– День добрий вам,– гукає вовк,

– Добридень, вовче, обізвалися барани – Куди це ти простуєш?

– До Єрусалима, гріхи замолювати.

– Хай бог помагає.

Іде вовк далі, коли це навпроти осел. Вовк і тому розповів, що йде гріхи замолювати, та й пішов далі.

Довго йшов, нарешті прибився до святого Єрусалима. Дивиться з гори, аж куди не глянь, церкви божі сяють та ченці коло них снують.

«Ет, – думає вовк,– нечистий мене сюди припер. Ченці сюди йдуть, то їх до церкви пускають, а як же я висповідаюся. Недарма кажуть, за дурною головою й ногам лихо. Та ще й дорогою скільки поживи траплялося, а я взяв та й повідпускав».

Ото й вирушив тепер святий вовк шукати свою поживу. Найперше трапився йому осел. Не сказав вовк і добридень, а так і вчепірився зубами,

– Як же ти мене хочеш їсти,– здивувався осел,– з Єрусалима йдучи?

– Коли живіт порожній, то й про Єрусалим забудеш,– одказує йому вовк.– Краще приготуйся, бо я тебе зараз з’їм.

– Добре,– каже осел,– їж. Тільки ж бідний мій хазяїн учора витратив на мене гроші – набив підкови. Коли ласка, позбивай їх, щоб хазяїнові хоч на нового осла не купувати.

Вовк тільки приклався до підкови, як осел так зацідив йому по голові, що у вовка й зуби посипалися. І коли вже він опритомнів, осла не було й близько.

«Отак мені й треба,– думає вовк,– більше не захочеться ковалювати».

Встав та й пішов шукати баранів. Іде й іде, аж бачить – пасуться вони там, де й паслися. Підбіг до них вовк та й каже:

– Зараз я вас поїм.

А ті йому:

– Наші хазяїни – два брати, і оце пасовисько їхнє. Брати добром поділилися, а пасовиськом ні. Коли вже ми не одного хазяїна, то мусимо ж знати, кому де пастися. Коли ласка, поділи нам оцей луг, а вже тоді й їж.

– Та хіба я знаю закони? – каже їм вовк.– Як я вас поділю?

– А так,– відповідають йому баранці,– ти стань, а ми пробіжимо по боках. Котрий перший добіжить до краю, тому й пастися в цій леваді.

Став вовк, а барани розбіглися та так стусонули його з обох боків рогами, що той мало не витягнувся.

Лежить, тільки ногами дригає.

Повтікали барани, іде вовк шукати бичка та й лає сам себе:

«І нащо я заходився міряти ту землю? Чи не краще було одразу вхопитися за круте озаддя!»

Нарешті знайшов і бичка та й каже:

– Я такий голодний, що мушу тебе з’їсти.

Чому ж ні,– каже той, –тільки зроби мені добре діло. Кажуть, що ти гарно співаєш. То чи не заспіваєш ти мені одненької пісні перед смертю. Ось отут гарне й місце є.

Та й повів бичок вовка на край стрімчака. Став вовк та й виє, а бичок розігнався та як дуне його з усієї сили, вовк так і полетів сторчма вниз.

По якімсь часі вовк устав та й не знає, за якого бока триматися. Ледве доплентався до своєї нори, а там сів покрай неї та стогне:

– Ото доспівався. Тепер більш не піду в Єрусалим.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Як вовк ченцем став, грузинська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Як вовк ченцем став, грузинська казка"