Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Покараний жаднюга, бурятська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Покараний жаднюга, бурятська казка"

115
0
10.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Покараний жаднюга" автора бурятська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Покараний жаднюга, бурятська казка» була написана автором - бурятська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Покараний жаднюга, бурятська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Якось навесні рубав один наймит у лісі дрова. Раптом прилетіла із сходу зозуля, сіла на дерево й закувала:

– Ку-ку! А на сході сонця є висока гора!.. А на тій горі лежить грудка золота, завбільшки з голову бика!..

Прилетіла з півдня друга зозуля, вмостилася на тому самому дереві й собі закувала:

– А на півдні тяжко хворіє жінка одного бідняка... А все через те, що під її юртою намостив собі гніздо здоровезний жук, завбільшки з дворічного бичка. Якщо вбити й спалити того жука – жінка одужає...

Прилетіла третя зозуля, сіла на гілку та як закує:

– Далеко на заході у людей тяжке лихо: висохли джерела, що напували землю водою; пов’яли дерева, повигоряли трави, люди й тварини гинуть од спраги... А все тому, що найбільше джерело, яке напувало поля й степи, привалене важенним чорним каменем. Якщо зсунути каменюку, знов виб’ється на волю вода, порятує всіх од спраги!

Зозулі пурхнули й полетіли геть. А наймит подумав, подумав, заткнув сокиру за пояс і пішов у той бік, де сходить сонце.

Чи довго він ішов, чи ні, але дістався нарешті до високої гори, виліз на вершину й знайшов там грудку золота, завбільшки з голову здоровезного бика.

Узяв наймит те золото, відніс на перехрестя трьох доріг і зарив у землю. А сам пішов на захід, туди, де люди гинули від спраги. Зайшов до однієї юрти й попрохав води.

– Ми, чоловіче, й самі гинемо від спраги...– кволим голосом відповіли йому дід з бабою.– Зараз ковток води у нас дорожчий, ніж золото.

– Зберіть мені сотню людей, приженіть сотню биків, дайте сотню лопат, і знов буде у вас вода,– мовив наймит.

Люди в улусі послухалися й зробили все, що він загадав.

Наймит привів їх до висохлого джерела й каже:

– Треба відвалити оцю чорну каменюку!

І всі почали підкопувати здоровенну чорну каменюку, хто лопатою, хто й голіруч.

Довго морочилися люди, та вивернули нарешті з землі кляту каменюку. І враз де взялося – закипіло-заклекотіло джерело, ринула з землі прохолодна чиста вода. Ой же й зраділи люди! Кинулися до джерела, стали черпати воду відрами, коновками, набирати її в пригорщі. Потім пригнали коней і худобу, напоїли досхочу. Всі раділи так, що й словом не сказати, наввипередки дякували наймитові за те, що врятував людей од спраги. А як довідалися, що він рушає звідси на південь, усім улусом пішли проводжати його в дорогу.

Ішов наймит, ішов і нарешті прийшов на південь. Розпитався в людей, де живе тяжко хвора жінка, що про неї кувала зозуля, зайшов до того улусу й назвався лікарем.

Чоловік хворої жінки почув про нього й прийшов, плачучи.

– Порятуй мою жінку! – став прохати.– Вилікуй, бо вона

гине.

– Гаразд! – каже наймит,– Ось побачиш – твоя жінка хутко одужає.

Попрощався наймит з усіма людьми в улусі й рушив назад.

Вирив грудку золота, що її сховав на перехресті, й пішов додому.

Вдома віддав борг господареві, що в нього брав гроші наперед, і зажив щасливо. Незабаром збудував собі гарний новий будинок поряд із садибою, де жив його колишній господар.

Терпів, терпів загребущий багатій і не витримав: пішов допитуватись, як це його наймит отак раптом розжився на гроші? Засміявся наймит і каже йому:

– Я, бачиш, ліг одного вечора спати на березі річки під перекинутим човном. Коли це з води вийшло троє невідомих та й розповіли мені, де захований великий скарб.

– Он воно що! – промовив багач і пішов собі геть. Увечері він заліз під перекинутого човна на березі річки й став чекати.

Опівночі прийшло троє розбійників, посідали на дно човна та й бідкаються, що хтось забрав їхнє золото, заховане на вершині високої гори.

– От коли б дізнатися, хто забрав наше золото, – каже один розбійник,– я б йому дав прочухана!

Почув це багач під човном і як чхне з переляку!

Вмить посхоплювалися розбійники, заглянули під човна, а там багач сидить.

Витягли вони його й ну лупцювати!

– Ага, то ось хто забрав наше золото!

Били його, били, а потім жбурнули в річку.

Так був покараний багатій за його зажерливість.

* Улус – село.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Покараний жаднюга, бурятська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Покараний жаднюга, бурятська казка"