Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Три сестри, грузинська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Три сестри, грузинська казка"

263
0
12.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Три сестри" автора грузинська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Три сестри, грузинська казка» була написана автором - грузинська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Три сестри, грузинська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Один убогий чоловік мав трьох дочок. Повиростали дівки та й повіддавалися. Старша – за дворянина, середульша – за багатого купця, а найменша – за пастуха. Старші сестри не раз, було, беруть меншу на посміх, але та за своїм пастухом була щаслива й не плакалася.

Раз батько занедужав та й кличе дочок із зятями до себе.

Старша дочка приїхала зі своїм чоловіком бричкою. Трохи загодя їде середульша. Посиділи коло батька та й знову за своє: з найменшої сестри сміятися.

Аж смерком уже прийшла найменша зі своїм пастухом. У неї в руках хустка нав’язана, а в чоловіка – сакви. Навідалися до батька, подали подарунки. Дочка – сорочку та чоху, а зять – чорне вино та смажених курей.

Пораділи батько з матір’ю, що побачили дочок із зятями. Хворий батько встав, надів нову сорочку та чоху. А мати з найменшою вечерю готують. У старих батьків нічого не було в хаті, щоб повітати гостей, тож добре, що найменша з чоловіком принесли. Тим і повітали.

Дворянин із купцем знай хиляють чорне вино, а й не подумають добрим словом згадати того, хто приніс теє вино. Наїлися гості, напилися та й пороз’їжджалися по домівках.

Минув якийсь час. Пихатий дворянин розтринькав маєток та землю, набрався грошей у позички, як май груш.

Купець теж шматка хліба не мав, бо пароплав із крамом потонув у морі, сам купець ледве зостався живий.

Лиш пастух із дружиною працювали, як і раніше. Був у них і хліб, і до хліба, й дітки росли гречні та веселенькі.

Одного дня приходить до них старша сестра – худа, обшарпана, голодна та й каже найменшій сестрі:

– Я твоя старша сестра, порятуй, бо з голоду повмираємо.

Заплакала найменша сестра, як побачила свою сестру в такому горі. Повітала, а на другий день наклала повен віз усякого збіжжя та й провела за село.

Минуло ще трохи часу, й прийшла до найменшої сестри середульша – худа, змарніла, де й поділася її врода. Одягнута в якесь лахміття, що й пізнати важко.

– Я твоя середульша сестра. Поможи, бо з голоду помремо!

Заридала найменша, що побачила сестру, колись таку гарну, а тепер страшну й обідрану. Скинула з неї те дрантя, прибрала в свою найкращу сукню. А на другий день наклала повен віз добра та й вивела на дорогу. Не подякувала й середня сестра, так і поїхала.

Образився пастух та й каже дружині:

– Не варті вони того, щоб хтось змилувався над ними. Не вміють працювати, то й дяки не знають. Хай беруться до роботи, то й матимуть. Пам’ятаєш, як сміялися з нас?

Не змогла найменша дорікати сестрам, тільки сіла та й заплакала.

Аж на другий рік знову ідуть сестри, тут уже зустрів їх зять.

– Ви не гідні, щоб вітати вас, бо працювати не любите, а сміятися з робочої людини вмієте. Отож ідіть та й попрацюйте, а на нас не покладайтеся.

Крутнулися сестри й подалися назад. А найменша сестра кинулася до вікна і з сльозами на очах мовила чоловікові:

– Нащо ж ти прогнав їх, то ж мої сестри!..

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Три сестри, грузинська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Три сестри, грузинська казка"