Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 19 20 21 ... 55
Перейти на сторінку:
Лекція №5. Стан економіки наприкінці 50-х – на початку 60-х років. Рівень життя населення в часи «Відлиги»

1. Освоєння цілинних земель і реформування промисловості 

Необхідність реформ

Й. Сталіну і його уряду вдалося після війни поставити економіку СРСР «на ноги», але вона все ж відставала від передових західних країн.

Новий уряд проголошував, що краще майбутнє СРСР буде залежати від її успіхів в економічному змаганні з Заходом.  Потрібно було довести переваги радянської економіки. У той же час економічна стратегія СРСР 50-х років була занадто застарілою, тому вимагала оновлення, кардинальних реформ. Люди в СРСР жили досить сутужно. Особливо важким було становище сільського господарства.

Перші кроки по реформуванню сільського господарства

Вже у вересні 1953 року Пленум ЦК КПРС поставив задачу зміцнити матеріально-технічну базу колгоспів. Колгоспам стали продавати техніку за зниженими цінами.

Також держава збільшила ціни на закупку у колгоспів с/г продукції, списала колгоспам усі борги. Почалася перепідготовка кадрів, направлення в колгоспи агрономів, зоотехніків, комбайнерів.

Завдяки енергійним заходам вдалося дещо оживити колгоспну систему, зацікавити колгоспників, полегшити їм життя і працю.

Програма освоєння цілинних земель

У лютому – березні 1954 року – Пленум ЦК КПРС прийняв грандіозну Програму освоєння цілинних (незайманих) і перелогових земель (задача: освоїти майже 28 млн. га земель у Казахстані, Сибіру, на Північному Кавказі).

Згодом її стали називати першою надпрограмою.

У 1954-1956 роках на постійну роботу на цілину з України виїхало майже 80 тисяч людей. Туди було поставлено біля 90 тис. тракторів, машин. На цілині утворювалися колгоспи, радгоспи, міста, будувалися дома, квартири.

 Одним з керівників освоєння цілини став український партійний діяч з Дніпропетровщини, майбутній 2 секретар КП Казахстану Леонід Брежнєв.

Цілина дала непогані врожаї. Вперше за багато років сільське господарство стало рентабельним. Середина 50-х – найбільший злет колгоспно-радгоспної системи. Валова продукція 1954-1958 рр. зросла на 35,5 % у порівнянні з попередньою п’ятирічкою. До 1955 року в села прибуло 40 тис. спеціалістів.

Пожвавлення у розвитку промисловості

Держава виділила кошти на зміцнення металургійної, енергетичної галузей. У 1951-1958 роках в УРСР збудовано 263 шахти, розроблені родовища газу і нафти.

У 1952-1955 рр. збудовано Каховську ГЕС з великим водосховищем  (її описав О. Довженко у відомій «Поемі про море»), пізніше – ще ряд електростанцій. Таким чином виробництво електроенергії  УРСР збільшилося у 1, 9 рази;

Незважаючи на певні рішучі заходи і значні зрушення, СРСР ( і УРСР) поки що помітно відставали від передових країн світу по рівню НТР. Слабо розвивалася житлова сфера. Рівень життя людей залишався порівняно невисоким.

2. «Догнати і перегнати США»

 Нові задачі

Наприкінці 50-х років 1 секретар ЦК КПРС М.С. Хрущов проголосив курс реформ. Однією з цілей реформ була «догнати й перегнати США по виробництву товарів на душу населення». І хоч це були для тих років плани утопічні, вони все ж сприяли деякому розвитку НТР в СРСР, впровадженню на виробництві нової техніки, розвитку нових галузей промисловості.

У 1961 році, на ХХІІ з’їзді КПРС, було затверджено нову Програму партії, яка ставила задачу побудувати в СРСР комуністичне високорозвинене суспільство за 20 років. Декларувався принцип: «Все в ім’я людини, все на благо людини». Всіляко підкреслювалися переваги радянського устрою перед західним, капіталістичним: безкоштовна освіта, медицина, житло, гарантовані  оплачувані відпустки, пенсійне забезпечення в старості. Збільшувався вплив різних організацій – комсомолу, товариства Червоного Хреста, ДОСААФ, які мали підкреслити демократичні тенденції в СРСР.

 М. Хрущов з увагою віднісся до порад харківського економіста О. Лібермана, який у своєму листі до керівника партії радив ввести госпрозрахунок, який буде матеріально стимулювати працю людей. Лист буде опубліковано в «Правді». Пізніше, частину цих порад буде пробувати впровадити в життя голова Ради міністрів О. Косигін.

Раднаргоспи

З метою децентралізувати управління промисловістю, у лютому 1957 року, замість окремих галузевих міністерств, були створені  територіальні ради народних господарств – раднаргоспи ( усього в СРСР – 103).

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 ... 19 20 21 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"