Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 20 21 22 ... 55
Перейти на сторінку:

В УРСР було 14 раднаргоспів, які об’єднували декілька тисяч підприємств. Найбільші – Київський, Харківський, Львівський, Полтавський раднаргоспи.

Значення: робота раднаргоспів полегшила управління промисловістю і с/г на місцях; раднаргоспи дозволили розкрити приховані резерви і можливості  самої республіки, окремих її  районів, виявляли нові ресурси для кращого розвитку економіки. Вони підвищили рівень її розвитку.

Недоліки: не всі керівники обкомів мали достатньо економічних знань, щоб добре керувати раднаргоспами.. Часто раднаргоспи заплутували загальне управління економікою СРСР.

Причини відміни раднаргоспів:  планова економіка не могла ефективно діяти за директивними вказівками з різних центрів; центральний уряд СРСР почав боятися збільшення економічної самостійності окремих республік, крім того окремі раднаргоспи в СРСР не дали бажаних результатів.

Тому кількість раднаргоспів почали зменшувати, а у 1963 році їх взагалі відмінили, повернули міністерства і створили єдину Вищу Раду народного господарства.

Успіхи у освоєнні космосу

Підвищення економічного рівня СРСР і розвиток НТР дозволили у 1957 році запустити на орбіту Землі перший штучний супутник. Його політ побачив весь світ. Випромінюваний ним сигнал ловив будь-який радіоаматор в будь-якій точці земної кулі. Це розвіяло міф про сильну технічну відсталість СРСР. Взагалі запуск першого супутника завдав великого удару престижу США. Буквально недавно американський уряд повідомив громадянам про створення досконалої системи ППО, і ось кожні півтори години над територією США пролітає невразливий радянський апарат.

У 1961 році відбувся політ навколо Землі першого космічного корабля з космонавтом Юрієм Гагаріним. Виконавши один оберт навколо Землі о 10:25:34 на 108 хвилині, плановий політ завершився. Це був тріумф! Ніяка країна не могла про це навіть мріяти! Так СРСР став першою космічною державою. І Україна до цього була причетною, адже генеральним конструктором космічних кораблів був вчений з Житомира Сергій Корольов.

 

3. Розвиток промисловості УРСР наприкінці 50-х – у першій половині 60-х років

Підвищення темпів розвитку

 Економіка СРСР, за часів «Відлиги», сягнула на новий щабель свого розвитку. Темпи розвитку промисловості в УРСР перевищували середні показники по всій країні.

У 1959-1965 роках впроваджувався в життя семирічний план розвитку економіки.

Нове в українській промисловості

1) розвиток машинобудування і приладобудування:

- у Луганську і Харкові почали виготовляти тепловози (перехід з парової на тепловозну і електровозну тягу);

- розвивалося легке автомобілебудування (Запоріжжя – ЗАЗ);

- розвивалося автобусобудування (Львів – ЛАЗ);

- виготовлялися суховантажні суда і риболовецькі траулери в Миколаєві;

2) розвиток літакобудування (Харківський авіазавод – швидкісний турбореактивний літак ТУ -104; Київський авіазавод – турбогвинтовий лайнер АН-24 і реактивний повітряний лайнер ТУ-124);

3) побудовані нові заводи (КРАЗ – вантажні машини, завод важких пресів, завод бурякозбиральних комбайнів у Дніпропетровську, трансформаторний завод у Запоріжжі тощо);

4) модернізація технічного обладнання (за  1961-1965 рр. модернізовано 50 тисяч одиниць техніки);

5) продовжувався розвиток газової, вугільної промисловості; освоєні нові вугільні басейни – Львівсько-Волинський і  Дніпровський, нові газові родовища тощо( по виробництву металургії УРСР випередила передові країни світу);

6) розвиток хімічної промисловості (35 нових заводів, хімічні підприємства в Лисичанську, Горлівці, Дніпропетровську, Черкасах, Чернігові, інші);

7) побудова низки теплових і гідро – електростанцій (Кременчуцька, Дніпродзержинська, Київська, Каховська, Сімферопольська ГЕС);

8) помітні зрушення відбулися в легкій і харчовій промисловості (700 підприємств, випуск товарів широкого вжитку).

Офіційна ідеологія в ті часи цінувала трудящу людину. Збільшилася зарплата. Впроваджувалося соцзмагання: «Рух за комуністичне відношення до праці»,  боротьба за звання «Ударник комуністичної праці». Металурги, шахтарі, будівельники ставали героями книг, кінофільмів, пісень.

1 ... 20 21 22 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"