Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 21 22 23 ... 55
Перейти на сторінку:

Але були й недоліки: нові технології впроваджувалися в недостатній кількості; кількість і асортимент товарів збільшилися, але якість їх залишалася невисокою; траплялися випадки штучних завищень показників.

Мало піклувалися про екологію. Водосховища затопили великі масиви плодоносних земель, села, з яких виселили людей. Хімічні викиди отруювали повітря і воду.

Незважаючи на певні зрушення, легка і харчова промисловості помітно відставали.

 

4. Становище сільського господарства в період «Відлиги»

Прогресивні зрушення

Розуміючи, що сільськогосподарський сектор знаходиться у найкритичнішому стані, М. Хрущов прагнув саме тут домогтися швидких зрушень:

1) проведено укрупнення колгоспів (малі господарства, селища, хутори ліквідовувалися, як економічно безперспективні, утворювалися більш рентабельні господарства);

2)  відбулося збільшення капіталовкладень у с/г: постачалися мінеральні добрива, техніка (трактори, комбайни, автомобілі);

3) продовжувалося освоєння цілинних земель (Казахстан, Північний Кавказ, Південна Сибір, Приуралля тощо; у 1956 році був найбільший урожай зернових на цілині);

4) колгоспникам надали паспорти і звільнили їх від прикріпленого місця проживання і роботи, збільшили оплату праці.

Негативні моменти

Але поруч з позитивними наслідками розвитку с/г, було й багато негативних. Впровадження у широких масштабах насаджень на полях «королеви полів» кукурудзи здійснювалося за рахунок зменшення посівів традиційних зернових культур (у 1963 році з-за неврожаю пшениці, кукурудзяне борошно стали добавляти в хліб, який випікали). Тобто «кукурудзяна епопея» призвела до підриву традиційних зернових культур. Не до кінця обґрунтованою була й політика реорганізації колгоспів у радгоспи й ліквідація безперспективних сел.

Незадоволені були люди й зменшенням присадибних ділянок, забороною тримати худобу у приміській зоні.

 У 1963 році почалися проблеми на цілині. Це відбулося тому, що з самого початку не було наукового підходу до освоєння цілинних земель, не вистачало необхідної техніки; відбувалася ерозія ґрунтів, вивітрювання. Продовжувався командно-адміністративний метод управління колгоспами. Саме цей метод й викликав конфлікти М. Хрущова з українським керівництвом, зокрема з М. Підгорним.

На початку 60-х років обсяг валової продукції с/г УРСР почав зменшуватися.

 

5. Соціальна політика, рівень життя людей

Поліпшення умов життя людей

Офіційна ідеологія в ті часи оспівувала трудящу людину, звертала увагу на її благоустрій.

Підвищувалася зарплата ( у 1950 році  вона складала 642 крб., а у 1960 році вже 806 крб.). У 1961 році була проведена нова грошова реформа, вартість карбованця підвищилася у 10 разів, в обіг були пущені нові гроші.

З 1956 року відбулося підвищення пенсій на 80%.

Усіх колгоспників перевели на грошову оплату праці й тепер платили їм щомісячно – зарплату і аванс.

Швидкими темпами йшло будівництво житла. У 1957 році вийшла Постанова ЦК КПРС «Про розвиток будівництва житла в СРСР», за якою було поставлено завдання – за 10 років кожну радянську сім’ю  забезпечити  окремою квартирою. Люди почали виходити з «комуналок», було побудовано 3  млн. так званих «хрущовок». Лише в  УРСР 18 млн. людей отримали квартири.

 У 1956 році Верховна Рада СРСР скасувала кримінальну відповідальність за самостійне залишення підприємств. Селяни отримали паспорти і можливість змінювати місце проживання і працевлаштування. Тому відбувається великий приплив жителів села у міста, які поповнили робітничий клас.

Було офіційно впроваджено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями.

З 1953 року впроваджується програма розвитку легкої і харчової промисловості, тому більше стало продуктів, з’явилися й екзотичні на той час цитрусові.

Додаток. Грошова реформа

У 1961 р. в СРСР була проведена грошова реформа. Старі «сталінські» купюри зразка 1947 р. замінили на нові гроші, які були у кілька разів меншими за розмірами, але більш дорогі за номіналом, у співвідношенні 10:1. У такому ж співвідношенні були змінені ціни всіх товарів, тарифні ставки заробітної плати, пенсії, стипендії та допомоги, платіжні зобов’язання і договори. Робилося це нібито лише «…з метою полегшення грошового обігу і надання більшої повноцінності грошам». Але реальна купівельна спроможність нових грошей порівняно зі старими була у співвідношенні 1:4, а не 1:10. Реформа призвела до різкого подорожчання харчових продуктів.

1 ... 21 22 23 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"