Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 30 31 32 ... 55
Перейти на сторінку:

Був відправлений на пенсію за станом здоров’я.

4. Суспільно-політичне життя республіки в період перебування на посаді першого секретаря ЦК КПУ В. Щербицького (1972-1989)

Біографічні дані

Щербицький Володимир Васильович (1918-1990) походив з родини робітника з міста Верхньодніпровська. Закінчив Дніпропетровський хіміко-технологічний інститут, вступив до партії. 

 Вже на початку 50-х років  він займав посаду 1 секретаря Дніпропетровського обкому партії, по суті був другом і висуванцем Леоніда Брежнєва. У 1972 році, після звільнення П. Шелеста, Щербицький був призначений першим секретарем КПУ.

Особливості діяльності Володимира Щербицького:

Позитивне: 1) дбав ефективний розвиток української промисловості і сільського господарства, сприяв розвитку різних підприємств;

 2) підтримував розвиток науки України; 

 3) за його участі було збільшено асигнування на освіту, медицину;

 4) збільшені зарплати і пенсії;

5) велося активне житлове будівництво;

Негативне:

1) до 1988 року Володимир Щербицький не заважав процесам русифікації, які здійснювали центральні органи СРСР, лише під шквалом критики у 1989 році Верховна Рада прийняла Закон про мови ( українська мова набула статусу державної);

2) при В. Щербицькому особливо сильно розгорнулася боротьба КДБ з дисидентством;

3) аварія на Чорнобильській АЕС, яка відбулася у квітні 1986 року досить сильно підірвала  авторитет В. Щербицького ( він не прислухався до думок  окремих вчених, які не радили будувати АЕС в густозаселених районах і на піщаних ґрунтах; не було вчасно  повідомлено населення про аварію).

Наслідки:

1) добився зміцнення економічного розвитку України; 2) наукові розробки і досягнення періоду 1972-1989 років були досить значними;

3) поліпшився добробут населення.

З іншого боку, Володимир Щербицький за своєю сутністю був консерватором, слухняним провідником ідей центру. З його іменем пов’язана русифікація України і значна екологічна катастрофа.

 «Перебудову» провадив мляво і неохоче.

У вересні 1989 року В. Щербицький був відправлений на пенсію за рішенням Пленуму КПУ.  КПУ очолив більш демократичний Володимир Івашко.

Таким чином період існування УРСР з 1964 по 1989 характеризується посиленням консервативних тенденцій у вищому партійному керівництві.

Але той період, коли партійну організацію республіки очолював П. Шелест, все ж став добою поміркованого українофільства, а В. Щербицький увійшов в українську історію як здібний господарник, але ревний прибічник русифікації.

 

1 ... 30 31 32 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"