Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 47 48 49 ... 55
Перейти на сторінку:

 Плідно працював скульптор-монументаліст Іван Гончар. Йому належить пам’ятник поету Тарасу Шевченку в Яготині.

Але в цей період дуже багато споруджувалося постаментів вождям пролетаріату. Вони були в кожному місті, селі, в різних установах. Деякі з них були високого ґатунку, але більшість – не мали мистецького значення. Тим більше, що вони споруджувалися в містах, де Маркс і Ленін ніколи не бували. Тому у цьому не було великої потреби.

5. Молодіжний неформальний рух

Рух «комунарів»

У республіці, як і в СРСР в цілому, молодіжний неформальний рух розгорнувся на початку 60-х років під впливом демократизації радянського суспільства в результаті хрущовської «відлиги».

У 1960-х роках виникає рух «комунарів». Він об’єднує представників молодих робітників, учнів старших класів, студентів. «Комунари» виступають за соціальну справедливість, закликають боротися проти тих, хто заважає будувати комуністичне суспільство в СРСР.  Вони ненавидять міщанство. Вони захоплюються героями – комуністами перших років революції, громадянської війни, заперечуючи сталінську бюрократію і репресії, беруть активну участь у будівництві в країні (цілина, Байкало-Амурська магістраль). Завдяки патріотичності, емоціональності, у поєднанні з інтонаціями соціального протесту, рух тривалий час зберігає популярність серед молоді приблизно до середини 70-х років. Мрії комунарів відобразилися в творах письменника В. Крапівіна, фантастів І. Єфремова, братів Стругацьких О. Бердника тощо.

Рок-музика і «хіппі»

У 1970–1980-х років неформальний молодіжний рух досяг вищої точки свого розвитку.

Значного поширення набуло захоплення рок-музикою. У багатьох школах, вузах молоді люди створюють власні біт- і рок – групи (які часто офіційно називались ВІА – вокально-інструментальні ансамблі). Часто молоді музиканти самі писали пісні і композиції.

 Виникають групи молоді, які називають себе «бітломанами», «хард-рокерами», «панками», «брейкерами», «металістами» «волпістами» та ін. Спроби комуністичних ідеологів підпорядкувати їх були марними. Місцями їх спілкування залишалися квартири, вулиці, кафе, підвали, клуби тощо. Вони організовували несанкціоновані концерти, грали на танцях, дискотеках.

На другу половину 1970-х рр. припадає розквіт руху «хіппі». Його прихильники, не сприймаючи навколишню дійсність, заявляли, що людина повинна бути внутрішньо вільною, прагнути миру і вільного кохання. Їхній зовнішній вигляд був підкреслено недбалим — довге волосся, джинсовий або брезентовий одяг, налобні стрічки, вишивка на одязі, саморобні прикраси. Переважну більшість «хіппі» становили особи у віці від 14 до 30 років. «Хіппі» теж захоплювалися роком, блюзом, часто самі були музикантами, поетами.

Інші об’єднання

На початку 1980-х років виникли неформальні молодіжні об’єднання «рокерів» — прихильників швидкої їзди на мотоциклах. Вони складалися переважно з осіб 14–20 років. У 1979–1982 роках досяг свого піку рух юних футбольних уболівальників. Виникли перші угруповання «спортивних фанатів».  Але на відміну від «хіппі», прихильників рок-музики вони не мали великої популярності серед населення УРСР. Запровадження жорстких правил поведінки на стадіонах і дії міліції спричинили його тимчасовий спад.

У підсумку можна сказати, що наука і культура цього періоду були дуже неоднозначними. З одного боку, ми спостерігаємо багатство і різноманітність науки і культури, велику кількість досягнень. З іншого боку, надмірна ідеологізація і контроль партії призвів до окремих кризових явищ.

1 ... 47 48 49 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"