Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 4 5 6 ... 55
Перейти на сторінку:

Міжнародна ситуація 1944-1945 років і Україна

Міжнародна ситуація після Другої світової війни кардинально змінилася.  Після  поразки  країн  фашистського  блоку  різко зросла політична вага і міжнародний авторитет країн - учасниць антигітлерівської коаліції, передусім СРСР і США. СРСР переміг у війні ціною величезних людських і матеріальних зусиль. Але під кінець війни СРСР мав вже неабиякий авторитет в світі, найпотужнішу в світі армію, яка могла змагатися  тільки з  однією армією на земній кулі  - армією США. СРСР підтримували країни соціалістичного блоку.  Тому на  Ялтинській і Потсдамській конференціях 1945 року Радянський Союз  впевнено заявив про себе як наддержаву, без якої неможливе вирішення післявоєнного устрою світу.

На Ялтинській конференції 1945 року США і Великобританія зобов’язалися підтримати пропозицію СРСР стосовно прийняття УРСР і БРСР в члени Організації Об’єднаних націй (ООН).  За роки війни зросли міжнародний вплив і авторитет УРСР, яка не тільки витримала основний тягар ворожої окупації, а й зробила вагомий внесок у боротьбі проти фашистської експансії. Утворення Наркомату закордонних справ УРСР повинно було продемонструвати світу реальність суверенітету УРСР. 

Україна і утворення ООН

Після війни світ розколовся на два ворогуючих табори - країни західної демократії ( капіталістичні країни), очолювані США, і країни, де при владі перебували комуністи (соціалістичні країни) на чолі з СРСР. Наприкінці 40-х років між ними розпочалася «холодна війна», гонка озброєнь, зокрема, ракетно-ядерних. Це загрожувало людству третьою світовою війною.    Велику роль у відверненні загрози світової війни повинна була відіграти нова світова спільнота - Організація об’єднаних націй (ООН).                                                                           

6 травня 1945 року українська делегація прибула до Сан-Франциско на установчу конференцію ООН і активно включилася в роботу. Відомий партійний діяч Дмитро  Мануїльський очолив комітет, що мав підготувати тексти вступу і першого розділу Статуту ООН. Уперше в ООН українська мова прозвучала в 1960 року під час виступу першого секретаря ЦК КПУ Миколи Підгорного.

На першій сесії Генеральної Асамблеї ООН Україну обрано до складу Економічної і Соціальної ради, а 1948—1949 роках  вона була постійним членом головного органу ООН — Ради Безпеки.

Протягом другої половини 40-х - першої половини 50-х років УРСР вступила до таких міжнародних організацій, як Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародний союз електрозв'язку, Всесвітня метеорологічна організація, Всесвітній поштовий союз, ЮНЕСКО - організації 00Н з питань освіти, науки, культури. До 1950 року УРСР стала членом 20 міжнародних організацій, а з 1950 по 1956 року -  ще 16 організацій.

Українська дипломатія у міжнародних відносинах 40-50-х років                                 

У липні 1946 року УРСР бере участь у Паризькій мирній конференції. В лютому 1947 року делегація  УРСР  укладає мирні договори з Італією, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Фінляндією. На Дунайській конференції 1948 року, що розглядала питання про права судноплавства на Дунаї, українська делегація, виступила проти збереження конвенції 1921 pоку, яка забезпечувала привілейоване становище в цьому регіоні недунайських держав — США, Великобританії та Франції.

У вересні 1951 року у Києві відбулася перша Українська республіканська конференція прихильників миру. Україна підтримала прохання про вступ до ООН Цейлону та Лаосу. Українські дипломати у  50-х роках працювали в 16 міжнародних організаціях, підписали 60 мирних угод і конвенцій.

Але діяльність дипломатів УРСР відбувалася в рамках загального курсу зовнішньої політики СРСР. Фактично Україна була позбавлена ініціативи й вільного проведення дипломатичних переговорів і, що особливо важливо, вирішального значення як при укладенні, так і виконанні підписаних нею міжнародних договорів. 

1 ... 4 5 6 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"