Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 5 6 7 ... 55
Перейти на сторінку:
Лекція № 2. Радянізація західноукраїнських областей

1. Заключне встановлення радянської влади в західних землях України

Сутність і задачі радянізації

Частина західноукраїнських земель була приєднана до СРСР ще за пактом Молотова – Ріббентропа у 1939-1940 роках. Але встановлений там радянський режим не встиг зміцнитися – завадила війна. Тому, після війни, партійні і державні керівники СРСР намагалися встановити на Західній Україні, (що раніше була під владою Польщі, Румунії, Чехословаччини та Угорщини) такий порядок, який діяв на іншій території Союзу – тобто провести радянізацію.

Радянізація включала в себе:

встановлення соціалістичного устрою, ліквідацію буржуазних порядків; створення радянських органів влади; проведення індустріалізації, колективізації і культурної революції, щоб підняти цей край до рівня розвитку інших регіонів УРСР; проведення репресій проти невдоволених радянською владою.

Адміністративні, соціально-економічні заходи

Задля реалізації цих планів, утворення органів радянської влади, у 1945-46 роках сюди було направлено близько 86 тисяч  партійних робітників, спеціалістів різних галузей. Як правило це були вихідці зі східної частини території УРСР. Місцевим  активістам – комуністам довіряли мало, надавали другорядні посади. В основному в обкомах, міськкомах партії були  українці-східняки і росіяни, західників було лише 12-15%.

Спочатку були створені місцеві органи влади у вигляді Рад. Згодом виникли партійні, комсомольські,  профспілкові організації, що були фундаментом радянської влади.

Серед соціально-економічних заходів на Західній Україні були проведені:

націоналізація промисловості,  банківської сфери; одержавлення житла в містах, торгівлі, транспорту, лісів, надр; конфіскація великих маєтків, передача землі малоземельним і безземельним селянам; побудова нових підприємств (фабрик, заводів, шахт); організація колгоспів.

Під час радянізації, західні українці,  в цілому,  вітали  прогресивні перетворення. Вони отримали нові робочі місця, землі, мали безкоштовну медичну допомогу, вищу і середню освіту. Але, у той же час, насильницька колективізація та жорстка антицерковна політика, грубе нав’язування радянської ідеології викликали протест у населення, що майже нічого не знало про радянську владу, не звикло до неї. Часто, з боку радянських органів влади, мало місце грубе адміністрування, порушення усталених місцевих звичаїв, прав людини. Власників підприємств (буржуазію), господарів хуторів (куркулів), поміщиків, а також тих, хто не підтримував «совіти», радянська влада депортувала у віддалені райони СРСР (загалом переселено 900 тисяч осіб).

 

2. Доля Української греко-католицької церкви

 Дискредитація УГКЦ і арешти священиків

Але вже у квітні 1945 року засоби масової інформації розпочали кампанію дискредитації УГКЦ. ЇЇ звинуватили  у співпраці з німецькими окупантами,  організації опору радянській владі та у антиукраїнській діяльності.

 У  квітні 1945 року  особисто Й. Сталін затвердив План (опрацьований діячами української компартії), котрий передбачав ліквідацію Греко-католицької церкви та посилення православних структур в УРСР.

 УГКЦ розглядалася владою як головна перешкода на шляху радянізації, бо вона мала великий вплив на населення регіону, а деякі священики підтримували бандерівців. В ідеологічно-пропагандистському арсеналі проти УГКЦ були використані праці істориків та літературна публіцистика членів Спілки радянських письменників України. Так із серією памфлетів, спрямованих проти УГКЦ («З хрестом чи з ножем»,  «Присмерк чужих богів», «Годі!») виступив відомий львівський письменник-комуніст Ярослав Галан, співробітник журналу «Вільна Україна».

Церковний Собор 1946 року у Львові і доля УГКЦ

Українській греко-католицькій церкві було запропоновано об’єднатися з Російською православною церквою (РПЦ).

 З 8 по 10 березня 1946 року  проходив Церковний Собор у Львові. Згідно з рішенням Собору Брестська унія 1596 року скасовувалася, а греко-католицька церква об’єднувалася з Російською православною церквою.

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 ... 5 6 7 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"