Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 6 7 8 ... 55
Перейти на сторінку:

Але таке рішення призвело лише до напруження ситуації навколо церковних питань. Ініціатор Собору єпископ Гавриїл Костельник був вбитий бандерівцями. 

Радянська влада розпочала закриття греко-католицьких храмів, арешти. За гратами опинилася уся верхівка УГКЦ на чолі з митрополитом Йосифом Сліпим.

Сподівання духовенства й віруючих на захист з боку Риму, якому підпорядковувалася УГКЦ, та країн Заходу не справдилися.

Митрополит Й. Сліпий перебував у радянських концтаборах майже 20 років. Вийшов на волю він 26 січня 1963 року, завдяки клопотанню Ватикану перед урядом СРСР, після чого виїхав жити до Риму. Впродовж кількох десятиліть греко-католицька церква в Україні перебувала під забороною й діяла у підпіллі. Легалізація її діяльності відбулася у листопаді 1989 року.

 

3. Індустріалізація, колективізація і культурна революція в західних регіонах

Основні перетворення на Західній Україні

Приєднавши Західну Україну, радянська влада взялася за повну соціально - економічну і культурну модернізацію краю. Розвиток цього регіону визнано пріоритетним, тому було виділено з держбюджету 10 млрд. карбованців. Створено спеціальну посаду заступника голови уряду УРСР в справах західних областей.

Процес відбудови і подальшого розвитку промисловості західноукраїнського регіону відбувався набагато складніше, ніж у центрі та на сході України. Адже потрібно було не затягувати цей процес, а рухатися вперед форсованими темпами. Але економічний потенціал цього регіону був з самого початку дуже слабким (лише 4 % населення було зайнято в промисловості).

Майже повністю були відсутні спеціалісти інженерно-управлінської ланки.  Населення сприймало соціальні перетворення дуже неоднозначно, а інколи й чинило опір.

Основні перетворення :

1945-1959 рр.

Індустріалізація

до кінця 1945 року відбудовано, відремонтовано 1700 підприємств і 500 промислових артілей; модернізована стара промисловість; призначено багато спеціалістів різних галузей; відбулося поступове освоєння місцевих природних ресурсів (розвивалися лісова, деревообробна, нафтова галузі; створення нової індустрії,  побудова нових фабрик і заводів. В результаті на Західній Україні  виникли нові галузі: машинобудівна, приладобудівна, хімічна, електронна, швейна промисловості. Вже у 1949 році на Західній Україні діяло 2,5 тисячі  великих і середніх промислових підприємств. Обсяг валової продукції на 1950 рік зріс у 3,2 рази. Вперше в УРСР налагоджено випуск автонавантажувачів, почали виробляти автобуси «ЛАЗ» (Львівського автобусного заводу).  Тисячі мешканців отримали роботу.

1945-1951 рр.

Колективізація

на базі великих поміщицьких маєтків були утворені радгоспи; відбулося об’єднання селянських господарств у колгоспи.   У 1950 році вже діяло 7200 колгоспів, що об’єднували 1,5 млн. селянських дворів (93% від загальної кількості); створена мережа машинно-тракторних станцій (МТС);

1945-1959 роки

Культурна революція

поступове подолання неписьменності серед місцевого населення; створення нової системи середньої освіти (мережа україномовних  шкіл); створення професійно-технічної освіти; продовжувала формуватися система вищої освіти (Львівський, Чернівецький, Ужгородський університети); розгорнуто постачання учительських кадрів (було направлено на роботу в західні регіони 50 тисяч вчителів); надання підручників до шкіл, вузів; налагоджено безкоштовне медичне обслуговування (в край приїхали тисячі лікарів вищої і середньої кваліфікації).

Підсумки і недоліки  радянізації

Таким чином, завдяки радянізації була побудована промислова основа західноукраїнських областей. Тисячі людей отримали роботу, стали соціальною базою радянської влади. Відбулася електрифікація краю. Виникло ряд нових галузей промисловості.

 Але варто відмітити незавершеність технологічного циклу в межах певного регіону. Домінувала важка промисловість, легка відставала. Часто виробництво було направлено на найскоріше забезпечення населення потрібним товаром, від чого страждала якість товару.

1 ... 6 7 8 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"