Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 7 8 9 ... 55
Перейти на сторінку:

У 1951 році була також завершена колективізація сільського господарства регіону. Але створення колгоспів далеко не завжди здійснювалася на добровільній основі, що в майбутньому призведе до опору радянській владі. Колгоспи були поставлені бід тотальний контроль держави.

Культурна революція покінчила з неписьменністю, надала можливість молоді та літнім людям отримати освіту. В школах, вузах, поряд з російською, вивчалася й українська мова. Але надмірна ідеологізація верств культури стала нормою радянської влади.

До кінця 50-х років процес радянізації  Західної України було завершено.

 

4. Боротьба загонів УПА з радянською владою

Роман Шухевич – керівник УПА

У 1946-1954 роках  на Західній Україні тривала війна між УПА і  спеціальними загонами НКВС, які мали завдання покінчити з опором у цьому регіоні. УПА контролювалася Організацією українських націоналістів (ОУН), центр якої знаходився за кордоном, на території Федеративної республіки Німеччини (ФРН), де переховувався Степан Бандера.

Головнокомандувачем УПА в Україні був Роман Шухевич.

Історична особа. Роман Шухевич

Роман Йосипович  Шухевич ( Чупринка)(1907-1950) народився у 1907 році у Львові (тоді – Австро-Угорщина). Навчався в гімназії, згодом  - у дорожньо-мостовому відділі Львівської  політехніки. Захоплювався музикою. Служив у польській армії. Захопившись націоналістичними ідеями, став членом  ОУН, керівником кількох замахів на польських урядовців. З початком Другої Світової війни він став прихильником  тимчасового союзу з Німеччиною, задля визволення України.  Пізніше, брав активну участь у боротьбі УПА як проти німців, так і проти польського національно-визвольного руху і радянської влади. Загинув у 1950 році.

Методи боротьби УПА

Очоливши УПА, Роман Шухевич реорганізував великі загони (до 500 бійців) у більш дрібні «боївки», використовував різні засоби і методи боротьби: антирадянська агітація, нещадний терор, бойові дії партизанського типу. Загони УПА ховалися в лісах, горах у спеціальних схронах.

Їжу здобували в основному нападами на магазини, та завдяки допомозі селян, прихильників УПА ( в народі вояків УПА називали «бандерівцями»). Зброю і боєприпаси інколи доставляли з-за кордону, але часто вони здобувалися при нападі на невеличкі червоноармійські частини. В містах «бандерівці» мали явочні квартири, схованки, радіостанції, друкарні.

Загони УПА раптово нападали на села, містечка. Вони вбивали місцевих партійних і державних працівників. Їх боротьба з відчаю перебирала міру. В містах бійці УПА проводили акції саботажу,  різні диверсії, терористичні акти, розклеювали листівки проти радянської влади. Інколи проводилися  відкриті бої з загонами НКВС, червоноармійськими частинами.

Посилення боротьби радянської влади з УПА

5 квітня 1947 року ЦК КП(б)У ухвалив Постанову «Про посилення боротьби з залишками банд українсько-німецьких націоналістів у західних областях УРСР».

У 1947 році  радянська влада провела велику операцію «Захід» з виселення майже 27 тисяч сімей «активних націоналістів та бандитів». Багато сімей було вислано у віддалені райони СРСР (наприклад, у Красноярський край). Щоб захистити мирних жителів сел, колгоспників від УПА,  з місцевих жителів створювалися загони «яструбків». Це були, як правило, молоді селяни, робітники, активісти, демобілізовані солдати і офіцери Червоної Армії. Вони охороняли колгоспників,  державні установи, заклади освіти, давали відсіч у випадку нападу бойовиків УПА.

Також, у квітні - серпні 1947 році уряди Польщі, Чехословаччини та СРСР провели спільну «Операцію Вісла». Приводом до початку військової операції стала загибель 28 березня 1947 року у бою з відділом УПА (командир — майор С. Хрін) заступника міністра оборони Польщі генерала Кароля Свєрчевського.

Цього ж дня на засіданні політбюро правлячої Польської робітничої партії було прийнято рішення про цілковиту депортацію українського населення у новостворені на колишніх німецьких землях воєводства — Вроцлавське, Гданське, Зеленогірське, Кошалінське, Ольштинське, Познанське і Щецінське.

У ході «Операції Вісла» було депортовано близько 150 тис. українців, а УПА зазнала великих втрат. До кінця 1947 року у місця, звідки було депортовано українське населення, переселено близько 14 тис. осіб польської національності.

 У 1948 році кількість загонів УПА значно скоротилася, але вони ще діяли у 13 областях УРСР.  Щоб дискредитувати радянську владу, окремі групи УПА переодягалися у форму радянських міліціонерів, червоноармійців, грабували і розстрілювали людей, палили садиби, знищували худобу. У відповідь Міністерство державної безпеки  УРСР теж почало створювати «лжебандерівські загони» і чинити розбій серед населення. Але тут таки відмовилися від цього способу боротьби, бо місцеве населення, швидко розпізнавали «хто є хто». У березні 1949 року керівники МДБ УРСР заборонили  подібні засоби боротьби.   

1 ... 7 8 9 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"