Книги Українською Мовою » 💙 Не художня література » Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін 📚 - Українською

Читати книгу - "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Історія України 1945 -1991" автора Олександр Гребьонкін. Жанр книги: 💙 Не художня література. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 ... 49 50 51 ... 55
Перейти на сторінку:

Чорнобильська катастрофа

Вдалому проведенню перебудовчих процесів в деякій мірі завадила катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції. Ця екологічна трагедія світового масштабу відбулася 26 квітня 1986 року. На 4 енергоблоці стався вибух. Аварія на ЧАЕС призвела до небаченого забруднення біосфери, опромінювання та смерті тисяч людей.

Було радіоактивно забруднено понад тисячу українських міст і сіл. На жаль, вище керівництво України, за наказом М. Горбачова, приховувало, замовчувало масштаби катастрофи, щоб запобігти паніці і хаосу, але тим самим не захистило людей від радіації.

3. Національно-демократичні процеси в УРСР

Лібералізація суспільно-політичного життя

Під впливом процесів «гласності» і лібералізації суспільного життя в республіках СРСР, в Україні розпочалися демократичні процеси:

з Кримінального кодексу УРСР були вилучені статті, за якими судили «за ідейні переконання»; з 1986 року почався вихід з тюрем близько 300 дисидентів, серед яких Чорновіл, Горінь, Лук’яненко; в рамках «гласності» значно зменшилася цензура, розпочалася свобода слова і друку, люди почали отримувати неупереджену інформацію, почали читати заново опубліковані твори раніше заборонених авторів: «Собор» О. Гончара, «В окопах Сталінграду» В. Некрасова, вірші В. Стуса, фантастичні романи О. Бердника, твори І. Дзюби, М. Булгакова, О. Солженіцина, І. Багряного, В.Винниченка, Д. Оруела тощо; з’явилися нові газети і журнали – В. Чорновіл поновив випуск «Українського вісника»,  цікаві матеріали почали друкуватися у журналах «Огоньок» (редактор В. Коротич), «Вітчизна», почали виходити газети і журнали «Молода Україна», «Дзвін», «Голос Відродження», «Зона», «Кафедра»; після вимог повної реабілітації політичних в’язнів (тут активно діяли С. Хмара, Л. Лук’яненко, В. Чорновіл) була створена спеціальна республіканська комісія, яка провела реабілітацію 58 тисяч осіб, постраждалих від тоталітарного режиму в 30-50-х роках; створювалися нові громадсько-політичні угрупування: Українська Гельсінська Спілка перетворилася в Українську республіканську партію(Л. Лук’яненко), у 1989 році виник Народний рух України за Перебудову (основні керівники: В. Чорновіл, І. Драч) а також організація історії і просвіти «Меморіал»(досліджувала «білі плями історії»), товариство «Зелений світ» (керівник Ю. Щербак, боролося за покращення екології), «Товариство української мови імені Шевченка»; 28 жовтня 1989 року Верховна Рада УРСР затвердила Закон про державний статус української мови.

4. Підвищення активності народних мас і формування багатопартійності

Свобода слова, друку, а також бажання вирішити ті проблеми, які назріли в суспільстві підштовхнули народні маси до більшої активності:

у березні – травні 1989 року відбулися перші вільні вибори на з’їзд народних депутатів СРСР (прийшли свіжі демократичні сили, від УРСР – 321 депутат); з травня 1989 – березень 1990 року відбувалися з’їзди народних депутатів, які проголосили багато демократичних перетворень, зокрема, було відмінено ст. 6 в Конституції СРСР про керівну роль КПРС ( у 1990 році Верховна Рада УРСР закріпила це рішення, впровадивши зміни і доповнення до Конституції УРСР); у зв’язку з падінням авторитету КПУ (яка не виробила власної програми «Перебудови», а лише дублювала союзні накази) з’являються неформальні об’єднання (в основному, інтелігенції): «Товариство Лева» у Львові, «Український культурологічний клуб», «Українська духовна республіка» Олеся Бердника, товариства «Меморіал», «Зелений світ»; у 1989-1991 роках починається стихійне утворення понад 20 опозиційних  партій (в яких брали участь близько 30 тисяч осіб): «Українська республіканська партія» (УРП)( лідер Л. Лук’яненко), «Українська національна партія» (УНП) (Г. Приходько), «Народний Рух України» (НРУ) (І. Драч, В. Чорновіл), Демократична партія України ( ДемПУ) (Ю. Бадзьо), Українська селянсько-демократична партія(УСДП)(С. Плачинда), Українська християнсько-демократична партія(УХДП)(В. Січко) та інші; більшість з них виступали за незалежність України, її вихід зі складу СРСР (мирними, демократичними методами);  1988 рік – відбувся 20 - тисячний мітинг у Києві, присвячений екологічним проблемам; 1989 рік – Шахтарський страйк (шахтарі вимагали реформ); 21 січня 1990 року відбувся так званий «живий ланцюг» від Києва до Івано-Франківська, на честь проголошення злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року (взявшись за руки люди проспівали пісню «Ще не вмерла Україна»). у 1990 році було відновлено діяльність УГКЦ , а з 1991 року –УПЦ.
1 ... 49 50 51 ... 55
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Історія України 1945 -1991, Олександр Гребьонкін"