Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Хлопець, який нарешті переміг свій страх, Павленко Марина 📚 - Українською

Читати книгу - "Хлопець, який нарешті переміг свій страх, Павленко Марина"

59
0
05.04.24
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Хлопець, який нарешті переміг свій страх" автора Павленко Марина. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Хлопець, який нарешті переміг свій страх, Павленко Марина» була написана автором - Павленко Марина, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Хлопець, який нарешті переміг свій страх, Павленко Марина" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

(П о л о х л и в а казка, перемотана Ялосоветою

з уст далекого нащадка старовинного княжого роду)

Жив собі Хлопець. І вдався він ще змалку дуже лякливим. Півень закукурікає на світанку — здригається. Собака на вулиці гавкне — затремтить. Під вікном яблуня скрипне — зіщулиться. Ніч настане — за двері носа не вистромить.

І з дітьми сусідськими гратись остерігається, і сам у хаті нізащо не лишиться.

А повмирали батьки — зробився таким боягузом, що навіть своєї Тіні сахався. Хоча й виріс уже.

І Тінь це зрозуміла. Спершу — здивувалась. Потім — осміліла. Та й надумала взяти гору над ним.

От, скажімо, підходить Хлопець до хати. А Тінь, відбившись на білій стіні, командує:

— Стій!

Він і став.

— Уклонись мені! — Тінь уже суворіше.

Він і вклонився перелякано.

— Я — Тінь твоя! — вела далі тихо, але з погрозою. — Від сьогодні мені служитимеш!

— С-с-слухаюсь, м-м-моя володарко! — дрижить Хлопець.

Відтоді, що накаже йому Тінь, те й робить. І все труситься, бідака, мов осиковий лист.

Тільки опівдні, коли сонце якраз над головою, Тінь губила силу, меншала. Одначе страх у нього й тоді не меншав.

А сталося так, що в їхньому князівстві дуже тяжко захворіла князева донька. От батько, як воно в усіх казках водиться, оголосив: хто вилікує дівчину, тому... ну, звісно, князівну — за дружину. Ще й півкнязівства на додачу.

"О — подумала Тінь, — це ж якщо я одружу Хлопця з князівною, то згодом половиною князівства правитиму!"

...Не перший день ідуть вони до палацу. Тінь не дає Хлопцеві ні перепочити, ні навіть зупинитися.

Лиш опівдні сідав Хлопець де-небудь на лісовій галявині, аби трохи підобідати. Це йому Тінь дозволяла, бо жила ж його коштом.

От і зараз дістав Хлопець останню скибку хліба, аж тут малесеньке оленя підходить, поглядає на хлібець такими благальними очима!..

Спочатку Хлопець мало не втік з переляку. А тоді шкода стало тваринки! Нічого Тінь заперечити не змогла (був якраз полудень!), і він оддав той окраєць. Оленятко з'їло і пострибало в хащі:

— Шукай мене тут, коли будеш між хвилиною і секундою! — гукнуло, перш ніж сховатися в зеленій гущавині.

Ох, і сварилася ж Тінь, вигулькнувши з-під Хлопцевих підошов, коли сонце повернуло на спад!

Він лише тремтів, але вдячний погляд оленяти стояв перед очима.

Надалі перебивався дикими ягідьми та квасеницею, а Тінь гнала і гнала вперед.

На світанку, проходячи мимо лісового озерця, Хлопець раптом помітив, як тоне, безпорадно борсаючись у воді, ведмежатко.

Хлопець перелякався не на жарт: хоч мале, але ж — ведмідь! Та й вода студена! А Тінь така велетенська і вигиналася так зміїно!

— Стій! — несамовито зашипіла вона. Їй зовсім не хотілося намокнути.

А ведмежатко от-от піде на дно! Пересиливши вагання, Хлопець стрибнув у воду, схопив звірятко й виніс на берег.

Порятоване ведмежа обтрусилось і потупцяло в лісові нетрі.

Дивіться такожМарина Павленко — Янголи для Павлуся ТичиниМарина Павленко — Мандрівниця мимоволіМарина Павленко — Метелик лимонницяЩе 24 твори →Біографія Марини Павленко

— Дякую, молодче! — обернулось на прощання. — Шукай мене тут, коли буде потрібне тобі солодке золото!

Марно Хлопець благав прощення: обурена Тінь не розмовляла з ним аж до самого вечора.

Зате в його вухах усе звучало: "Дякую, молодче!" Ніхто в житті йому ще так не казав!

А сонце вже скочувалось донизу. Тінь загрозливо тягнулася через галявину аж до обрію. Споночіє, і Тінь, розрісшись, поглине все навкруги! О цій порі Хлопець жахався найбільше.

Враз угорі зчинився шум. То падав орел зі своєю жертвою — молодою лебідкою. Відчайдушно рвалась вона з хижакових пазурів!

Хлопець мало не зомлів од страху.

— Лягай і прикинься мертвим! — звереснула Тінь. Вона й сама злякалась і сподівалася, що, впавши, Хлопець її прикриє собою.

Та він уже вхопив дубця й кинувся на орла. Гамселив хижака, по чім попало, рятуючи скривавлену лебідку. Спинився, аж коли побитий орел важко знявся в повітря й неохоче полетів геть.

Довелося трохи затриматись — підлікувати зранену птаху.

— Поки ти з нею вовтузишся, хтось інший вилікує князівну, йолопе! — лютувала Тінь. Хлопець трусився від її грізного вигляду, але ж як мав покинути кволе створіння?!.

Вранці лебідка вже могла змахнути крильми.

— Спасибі, відважний рятівниче! — мовила, відлітаючи.— Знайдеш мене тут, коли запалає в твоєму серці невгасиме багаття!

— О, я тобі цього нізащо не подарую! — погрожувала Тінь, але чи не вперше в житті Хлопець не забоявся.

...Бо його ще ні разу не величали ні відважним, ні рятівником!

Нарешті Хлопець і Тінь дісталися княжого палацу. Ні, вони не спізнились. Іще ніхто не вилікував князівну від невідомої хвороби — непробудного сну. Багато лікарів побувало, та все даремне.

— Іди ж! — підштовхувала Тінь Хлопця, та ноги ніяк не несли його.

Зате коли глянув на сонну князівну!..

Дівчина була гарна, як саме сонце! Перед її красою потьмяніли всі люстра й свічки в палаці. Ніколи ще Хлопець такої вроди не бачив!

— Думай про те, як її вилікувати, дурню! — шипіла на вухо Тінь. Але тепер він і сам над усе волів, аби князівна видужала, бо відчув раптом у своєму серці такий вогонь, який, здавалось, міг спопелити його дотла.

...Тільки хто підкаже, як цього досягти?

Тут Хлопцеві згадалися лебідчині слова: "Коли запалає в твоєму серці невгасиме багаття!.."

Не гаючись, вибіг із палацу й чимдуж помчав на знайому галявину.

— Куди?! Зачекай! А князівна?! — репетувала Тінь. Проте часу не мав щось їй пояснювати.

Лебідка вже ніби виглядала його, кружляючи над галявиною.

— Щоб розбудити дівчину, яка запалила твоє серце, треба сьогодні ще до заходу сонця змастити її повіки й вуста цілющим диким медом.

Цілющим диким медом? Ось воно — солодке золото, про яке мовило ведмежа!

Тепер уже Хлопець біг до озерця. Тінь невдоволено плуганила за ним услід.

Продираючись між чагарями (це ж саме робила й роздратована Тінь), Хлопець надибав на звірятко біля дупластих сосен. Ведмежатко, наче здогадуючись про все, якраз добуло цілющого меду й радо віддало його своєму рятівникові.

Тільки як устигнути до заходу сонця? Воно майже черкалось об горизонт!

Але що це? Замість бігти до палацу, Хлопець щодуху помчав у протилежний бік!

Тінь уже й не рада була, що заварила цю кашу. Навіщо їй забаглося князівської влади? Сиділа б удома та собкала парубком, як до сьогодні.

Хлопець розшукував оленятко, бо збагнув, що без його помочі не встигне. О, він і справді мав так мало часу, що перебував між хвилиною і секундою!

Оленятко вже дріботіло йому назустріч. Ще й не саме, а з матір'ю — молодою струнконогою оленицею.

...За хвилину перед тим, як сонце остаточно сховалося, олениця з Хлопцем на спині була вже перед княжим палацом.

Ледве-но Хлопець змочив князівні медом вуста й повіки, як останні сонячні промені згасли за обрієм. Але тієї ж миті сонце зійшло у княжій світлиці — розплющила очі юна князівна!

Від щастя Хлопець мало не вмер! А Тінь ураз поблідла, зморщилась і безвільно впала під ноги. В неї тепер лишалася надія тільки на те, що ніколи князівна такого нікчему не покохає! Тоді Тінь знову заволодіє Хлопцем, і вони повернуться додому!

Одначе вона помилилася.

Хлопець уже зовсім не був нікчемою! Адже за ці дні почув про себе стільки доброго! А коли ненавмисне ковзнув поглядом по княжих дзеркалах (раніше боявся дивитись на себе навіть у воду!), то побачив, що він ще й (так-так!) дуже гарний!

Рештки непевності й страху згинули в ньому. І князівна, щойно розплющила свої променисті очі, покохала Хлопця. А коли ще почула, що він рятівник...

Зневажена Тінь оніміла навіки і втратила свою могутню силу.

Тішився одужанню доньки старий князь, тішився увесь люд! А яке розкішне весілля відгуляли! Красивішої та щасливішої пари світ не бачив!

Згодом Хлопець сам почав князювати. Був із нього князь і добрий, і відважний, і справедливий. До того ж, він завжди пам'ятав про своє походження, а тому в його володіннях навіть убогі ставали заможними та щасливими. От ким робить людину перемога над страхом!

Князем робить!

А як же Тінь, питаєте?

Тінь як тінь. Що про неї розказувати?

Іноді, правда, як малий княжич налякається чого-небудь, візьме його батько на коліна і розповість йому цю казку. Хлопчик вислухає уважно-уважно — і страх переборе.

Дуже не хоче, щоб думали про нього, ніби він своєї тіні боїться!

Джерело: Казки з Ялосоветиної скрині

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Хлопець, який нарешті переміг свій страх, Павленко Марина», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Хлопець, який нарешті переміг свій страх, Павленко Марина"